Tuesday, October 15, 2013

Lambaian Baitullah TV9: jangan menangis kerana anak-anak....

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Senin, malam Raya Haji
14-10-2013


Dalam sibuk masak itu ini (ringkas jer pun), saya sempat tonton satu drama khas sempena Aidil Adha bertajuk Lambaian Baitullah, di TV9 lakunan hebat Ahmad Tarmimi Serigar, Delimawati, Fahrin Ahmad dan Intan Ldyana (dll).

Drama yang best, bermesej dan menyentuh hati tentang pengorbanan ibu ayah kepada anak, adik terhadap abang, abang terhadap adik-adik. Arahan Murali Abdullah, drama ni memang bertepatan sekali dengan makna pengorbanan.

Saya suka dialog ni, “Jangan sekali-kali menangis kerana anak-anak. Setitik airmata tu akan menyeksa anak kita. Doakan mereka.’

Lagu latar drama ini yang sebenarnya lebih memberikan kesan di hati dan jiwa. I like...!

Pergi Haji — Haddad Alwi (featuring Ashilla)

Pergi haji ke tanah suci
Menjalani niat yang murni
Wajahnya berseri-seri
Penuh rahmat dari Illahi
Semoga Tuhan memberkahi
Amal ibadah insani

Labaik allahumma labaik
Labaik la syarika la
Innal hamda wa ni’mata
Laka wal mulk la syarîka la
Labaik allahumma labaik
Labaik la syarika la

Pergi haji ke tanah suci
Menjalani niat yang murni
Wajahnya berseri-seri
Penuh rahmat dari Illahi
Semoga Tuhan memberkahi
Amal ibadah insani

Pergi haji ke tanah suci
Menjalani niat yang murni
Wajahnya berseri-seri
Penuh rahmat dari Illahi
Semoga Tuhan memberkahi
Amal ibadah insani

Labaik allahumma labaik
Labaik la syarika la
Innal hamda wa ni’mata
Laka wal mulk la syarîka la
Labaik allahumma labaik
Labaik la syarika la

Labaik allahumma labaik
Labaik la syarika la
Innal hamda wa ni’mata
Laka wal mulk la syarîka la
Labaik allahumma labaik
Labaik la syarika la

*****

Tayang-tayang:


MyToklaki dapat t-shirt sebagai ahli pasukan melapah esok di surau. Tahun ni kaler hijau.





 ~...melihat dan merasai sendiri sentuhan kasih sayang orang lain terhadap mereka berdua, SERI BULAN pernah berkata kepada HISYAM, “kenapa mereka sangat sayang kepada kita tetapi tidak pernah bercerita sekali pun berkisah tentang anak sendiri?’ lalu HISYAM pernah terfikir hendak menyelidik tapi bimbang diherdik...~




7 comments:

  1. Terima kasih sudi menonton n membawa cerita ini ke blog azieazah... sebagai skrip writer mentah, kakak sangat mengharapkan komen2 membina semangat begini. alhamdulillah n terima kasih daun keladi....

    ReplyDelete
  2. Terima kasih sudi menonton n membawa cerita ini ke blog azieazah... sebagai skrip writer mentah, kakak sangat mengharapkan komen2 membina semangat begini. alhamdulillah n terima kasih daun keladi....

    ReplyDelete
  3. Allahuakbar... maaf. Sori berlori Kak Ram. saya tak perasan langsung (tak sempat pun ya jugak) nak pandang nama penulis skrip drama tu. Rupanya Kak Ramlah. Ohhh tahniah. Hebat sekali.

    Mungkin boleh disebut penulis skrip mentah, tapi hasilnya tetap membanggakan sekali. I like!

    Teruskan lagi usaha dan kerjaya sebegini. Semoga selepas ini menghasilkan skrip skrip yang bermutu dan berkesan.

    Tahniah!

    ReplyDelete
  4. Saya tak sempat nak tengok drama ini. Dapat dah hujung2 sebab bertakbir di surau serta tunggu lembu sampai. Emak Adam yg tengok. Dia kata bagus ceritanya dan dia pun dgn gigih ceritakan semula kpd saya

    ReplyDelete
  5. striking giler hijau dia kak. hehehe.

    saya tengok sambil lalu depan tv aje. masa tu depa tengah depan Kaabah.

    ReplyDelete
  6. sy x tgk langsung. time berkumpul ramai2 ni tv jarang dilayan.
    tp sy nampak tajuknya di tonton. kalau dah kak azie komen gini, insyaAllah sy nk tgk la.... Penulisnya pun ada disini kan.. :)

    sebaris skrip tu, simple tapi mendalam maksudnya

    ReplyDelete
  7. Aina tak sempat juga nak ikuti sepenuhnya cerita ni on off gitu tapi cerita sedih yang mengundang gerimis di hati dan di mata memang selalu Aina skip. Tak tahan hati.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails