Monday, October 7, 2013

“Karya sastera PERLI...”’: editor Sinar Harian terlepas pandang?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Senin
07-10-2013


Saya jarang dah beli paper sekarang. Saya baca berita secara online saja, tengok berita di tv dan kadang-kadang di radio.

Semalam saya baca berita online dan ternampak tajuk berikut di web Sinar Harian:


(Abaikan iklam BMW X5 tuh).

Tidak sepatutnya tajuk besar sebuah berita boleh silap sebegitu. Kerana dengan hanya satu ‘character’, ia akan membawa makna yang lain, yang sangat berbeza. Nak salahkan siapa? Wartawan yang taip atau editor yang tak semak?

Kita boleh terima beberapa kesalahan ejaan dalam tulisan kecik yang lambat ‘ditangkap’ oleh mata, tapi please... come on lah! Ini tajuk besar.

Bertahun-tahun (I can say, puluhan tahun) bekerja dengan buku dan ejaan, saya ada suatu kelebihan di mana, mata saya cepat dapat menangkap sesuatu ejaan yang silap walau dengan sekali pandang. Even buku tu English sekalipun, saya boleh rasa ada yang silap jika saya nampak sedikit ‘lain’. Kata orang, kita mungkin tak pandai bercakap, tapi ada orang pandai menulis dan boleh mengesan vocabulary yang tepat.

Dialog dalam filem P.Ramlee: Bahasa jiwa bangsa, tau!

Cerita lain yang berkaitan:


Ya, of course la saya perasan. Saya pernah menang esei terbaik masa Form 6 dulu. Hahahaha ..! (apa kaitan ntah...)

Memang lately saya suka gunakan tajuk entri yang panjang. Tak tau kenapa. Saya suka dan rasa sedap dibaca.




 ~...ketika Mak Utih begitu teruja hendak melayan kehendak HISYAM yang kepingin merasa apa yang disebut orang sebagai juadah penganan, SERI BULAN mula terasa dia masih perlu banyak belajar hal rumahtangga kerana seorang HISYAM yang walaupun pernah berada bertahun di negara empat musim rupanya masih kuat jati diri sebagai orang Tenggara yang suka belacan dan jajan juga masih gemar wanita yang berdandan...~




30 comments:

  1. PERLU dah jadi PERLI ..jauh benar beza bunyi dan maksudnya

    ReplyDelete
  2. saya pun sangat sensitif dengan kesilapan ejaan, pada orang lain mungkin tak besar, tapi pada saya besar..

    p/s Kak Azie mesti A1 masa SPM utk BM kan???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Untuk Sastera dan BM saya dapat A1.

      Delete
  3. Agaknya masa tu editor tengah sakit perut kot terus je approve 'perli' tu...ahahaaa... Tetiba saya teringat kat kawan kita Adnan Jahaya yg selalu dok approve berita wartawan di Perlis tu...ngeee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. x pun editor tu tengah panas hati dengan wartawan tu, so saja je nak sabotaj dia kan? hahaha.

      eh tapi kalau betul nak sabotaj, itu dah kira dia pun sabotaj diri sendiri jugak kan? aduh, parah la macam ni.

      Delete
    2. Pandai jer laa.. Sakit perut? hehehehe.
      Kalu sabotaj, nak kena tangkap pun orang atas la dulu yang kena menjawab!

      Delete
  4. Assalamualaikum,
    Memang perlipun semarakkan sastera di sekolah & IPT hu hu h uhuhu

    ReplyDelete
  5. bekalan elektrik memang bahasa pasar nya adalah karen kan? tapi kalau di suratkhabar, depa tulis 'Karen Putus', itu memang boleh atau tidak patut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahasa pasar, guna kat pasar saja la dik oiii...

      Delete
  6. bila tajuk ada kesilapan, pasti impaknya sangat besar kan kak.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh mengundang panik dan fitnah juga tu.

      Delete
  7. mengingatkan saya...guru ditaip garu...jawatan saya dari guru besar jadi garu besar...mujuq terperasan...kalau tidak tentu jadi bahan senda gurau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe nanti anak murid mengejek pulak.

      Delete
  8. merosak imej. walau jari sy y comel ni mmg selalu salah taip, sy minimisekan, esp y melibatkan imej. Kecuali entri d blog sy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bahasa campur campur saya masih boleh terima. Tapi elakkan menaip salah eja dan bahasa ringkas.

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Kak..sy pun perasan jugak..tajuk n3 akak pnjang2...tapi pape pun isinya tetap related dan sy suka baca n3 akak!

    ReplyDelete
  11. Alamak..
    saya selalu typo kat blog mesti kak Azie geram je ,..heheh..
    tapi kan pertama kali saya baca blog kakAzie masa tu Kak Azie kata tak suka blog yang tulis bahasa sms,kan?/sejak tu saya selalu hati2 bila menaip..tak nak guna bahasa sms..kat facebook pun sama..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekurang-kurangnya mencuba untuk tidak kerap melakukan kesilapan, itu suatu usaha yang sangat baik dah.
      Pada saya, bahasa campur masih boleh diterima, asal bukan ejaan yang salah dan sms!

      Delete
  12. Ingatkan iklan BMW X5 tu saja nak perli saya ..... huhu

    ReplyDelete
  13. Saya dah terikut-ikut letak tajuk panjang mcm Azie .... ngeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Macam nak bodek saya jerrr? hahahaha

      Delete
  14. Mungkin dia taip PERLU tapi google dah auto correct jadi PERLI dan tak ada siapa yg perasan kecuali Azie

    hehehe

    ReplyDelete
  15. konfius jap tajuk tu....banyak paper macam tu, harian metri pun sama...saya ada buat entry fasal ejaan di dada akhbar.........

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails