Wednesday, October 30, 2013

WW: anak udang anak tenggiri — kuih moden vs kuih lama buat sendiri...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Rabu
30-10-2013


Kuih moden. Beli:



Mana sama dengan kuih lama:


Yang dibuat sendiri oleh kawan sekerja. Lepat ‘bodo’ orang sebut. Kalu kami di kampung (orang Banjar), Lepat Pisang adalah tanpa inti kelapa.

Ahhh... terkenang pula!





 ~...bila hasrat bercuti dan pergi sebentar dari Kampung Separuh Desa menjadi isu balah antara Mak Utih dan Pak Utih, HISYAM menegaskan perginya bukan kerana gentar kata nista tentang surat bawah tempurung yang terapung ketika hujan, tetapi kerana ingin menguji kegigihan SERI BULAN menanti walaupun tali buaian di tepi Sungai Menghijau Lumut hampir reput dihayun digoyang...~




52 comments:

  1. Kakcik suka lepat yang ada inti. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inti kelapa tu kalu guna nyior muda sket, perhhh sedap kan Kak Cik!

      Delete
  2. Orang Perlis pun saman lepat pisang memang tak ada inti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami belah Utara memang Lepat Pisang takdak inti pun. Rasanya belah selatan or Kelantan, depa boh nyior

      Delete
    2. Kak Jun, sampai nak kena saman bagai ni, kes teruk eh ni?

      Delete
    3. Kak Jun ko tuh memang nak kene saman!

      Delete
  3. dapnye.. dapnye.. lepat pisang tu.. sangat sedap bila makan ketika baru masak.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeaa masa baru kuar dari piyuk kukus. Wahhh berasap pun terasa lembut.

      Delete
  4. lepat pisang makcik kurenggg sikit...tapi lepat liat, lepat labu....hmmm best. pisang buat serawa...perghhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Kalu kategori lepat, saya pun suka lepat liat dan lepat labu. Ahhh makcik!

      Delete
  5. kuih lepat tu memang tak reti buat.. tau makan jer.. padahal sangat senang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bancuh macam kita buat cekodok pisang. Cuma tambah santan. Bungkus dan kukus. Nak isi inti nyior pun boleh.

      Delete
  6. Nak ikutkan semuanya kuih tradisi tapi sebab nak cari daun pisang susah sekarang ni jadilah lepat tu macam kuih lama - susah jumpa ni Azie. Org rajin aje buat kuih ni. Kakak suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daun pisang dah kena beli di pasar, Kakak. Tak murah jugak. 2,3 pelepah daun tu dah RM3.

      Delete
  7. Bunda pula lepat pisang kurang gemar...yang lain ok..

    ReplyDelete
  8. Salam kak azie,
    Lepat biasa sedap, bubuh nyor pun sedap juga. Asalkan pisang, hehe.... Bila baca ni, baru saya tahu buatan lepat lain setiap negeri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeaa ada juga yang sama. Cuma versi tu berbeza mungkin ikut turutan keturunan keluarga.

      Delete
  9. Replies
    1. Ahh lamanya tak makan lepat liat. Rindu sungguh!

      Delete
  10. kak Azie, akak letak kuih tu atas keyboard, masa tu pc on atau off?

    ReplyDelete
    Replies
    1. PC on (kami tak panggey pc, biasa kami sebut Mac). Memang setiap pagi, on Mac terlebih dahulu, then on keyboard dan Mouse (keyboard dan mouse pun kena on, sebab ia guna bateri dan tanpa wayar) Off setiap kali nak balik utk jimat bateri (rechargeable)

      Delete
  11. Rajinnya kawan akak tu buat kuih lepat sendiri, saya pun suka makan lepat jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan saya rajin. Kawan dia yang sorang ni malas. hehehhe

      Delete
  12. 6 bijik yg beli tu utk makan sendiri ke azie?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mestilah makan sendiri. 4 utk pagi, 2 simpan utk minum petang. Sebab kami selalu kena stay overtime sampai 7 kadang 8 malam. Lapar oooo...!

      Delete
  13. Kalau makan lepat bodo ni jadi bo** ke? ….. hahaha

    larikksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu tunggu lepat la kalu nak jadi bodo, bang! hahahha

      Delete
  14. MIL Nur kalau buat lepat tanpa inti....sedappp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang buatkan, bila-bila masa pun sedap. hehehe

      Delete
  15. Kak Azieazah orang Banjar rupanya... kita bersaudaralah gitew...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Mak & ayah memang Banjarian. Mak asal Batu Pahat (ada darah Bugis juga). Tapi kami (esp saya) tak reti pun nak speaking Banjar sangat...

      Delete
  16. yang bodo2tu sedapnyer.. yang lebih2 tak best dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jika banding dengan yg berinti nyior, Kak Azie lebih gemar yang tanpa inti.

      Delete
  17. Assalam Azieazah
    Semuanya "great" untuk minum sore! Tapi Pak Temuk kurang pasti yang lonjong seakan-akan telur ayam tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang lonjong macam telur ayam tu rasanya Kuih Che Mek Molek. Dalamnya ada inti gula.

      Delete
  18. azie..kat kg knah di kedah lepat pisang xdak inti..sejak duk perak..dah suka lepat pisang sini yang berinti kelapa.. cucur badak tu peberet knah .. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya ramai orang Utara buat Lepat Pisang memang takdak inti, kan? Sebelah Kelantan or pantai timur sana, yes rasanya depa boh inti kelapa manis.

      Delete
  19. mana nak cari kuih lepat pisang nie....dah jarang jumpa.....

    ReplyDelete
  20. Replies
    1. Lepat liat tahu dak? Inti nyior putih lemak masin di dalam nya. Perhhh itu lagi sedap!

      Delete
  21. assalam kak, tepung torak ada org buat lagi tak?

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails