Wednesday, October 2, 2013

Cuti tambahan Aidil Adha dibekukan...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Rabu
02-10-2013


Buat pertama kalinya, tahun ini semua cuti tambahan untuk Raya dibekukan. Aidil Adha bakal jatuh pada 15hb Selasa, right? So ramai yang berangan nak ambik cuti pada Senin, then ada juga yang nak sambung terus sampai Rabu.

Menanti-nanti form cuti untuk di‘tick’, akhirnya petang semalam diumumkan semua cuti tambahan untuk Aidil Adha tahun ini dibekukan. Langsung tiada siapa dibenarkan apply cuti extra kecuali bercuti pada hari Raya sahaja.

Semua department terlibat. Well, adil begitu. Hanya untuk kes-kes yang tak boleh diubah seperti, ada staf yang dah booking tiket flight untuk balik ke kampung (terutama ke Pantai Timur) sahaja yang nampaknya dapat pelepasan.

Well, sementelah saya memang tidak berhasrat ke mana-mana jadi isu ni tak jadi hal kepada saya. Semua orang tak boleh apply. Alasan, kerja terlalu banyak.

Ini semua kerana bulan lepas, sebuah company yang dulu puluhan tahun gah dalam ‘this line’ terpaksa shutdown (read: tutup operasi), lalu beberapa projek dari client yang sedia ada diambil alih oleh company tempat kija saya. Lalu projek jadi berganda-ganda. Kalu hujung tahun ni takda bonus, haruslah ada yang mengamuk ugut nak berenti kija! Hahahaha...!

**************


Minggu lepas, saya bawa sepupu-sepupu saya menziarah MyBonda di Jinjang. Jika Raya Haji nanti saya tak sempat nak balik ke Jinjang (MyToklaki akan busy dengan acara korban di surau), sekurang-kurangnya, saya sudah menziarah dia bulan ini.


MyBonda, sejak dulu kalu ada anak kecik memang dia akan bacakan beberapa doa di ubun budak. Sebagai doa kesejahteraan, terang hati serta lain-lain yang baik-baik.





 ~...menanti sesuatu yang boleh disebut acara tahunan yang dilihat sakan oleh SERI BULAN dan HISYAM rupanya bagi warga Kampung Separuh Desa sudah diibarat tidak hairan, lalu bila mereka begitu teruja hendak melihat acara menepung tawar sudah ada yang tertawa gelihati kerana apa yang ditepung apa yang ditawar rupanya tidaklah berselepung juga tidak berair mawar...~




23 comments:

  1. Aina cuti ja yg dah tak ada sebab tu tak bercuti.

    Alhamdulillah bonda Kak Azie sihat lagi...

    ReplyDelete
  2. tempat kerja saya dah mula bercuti dari isnin lagi...
    bila tengok bonda kak azie,tiba2 saya terasa rindu kat aruah mak....alfatihah untuknya..

    ReplyDelete
  3. betoikan.. atuk ngan opah sayapun kalau nampak budak kecik mesti pegang kepala dan bacakan doa.. lagi satu kalau nampak anak yatim cam jumpa emas ... mesti dia gembira sebab haritu dia boleh bersedekah dan cium budak2tu dan usap kepala sambil berdoa... isyh kitanipun kena ikutlerkan..

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,
    Tak kira...nak cuti seminggu gak

    ReplyDelete
  5. Kalau xbg cuti rya hji org xngamuk sgt... Cer rye puasa...haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Entah nya kan? padahal kau tu pun bukannya puasa penuh yang nak raya lelama tu. kan? hahahah

      Delete
  6. budak2 sekolah cuti 5 hari..suami cuti sehari ja..acaner tu..?:)

    ReplyDelete
  7. bila keluar notis mcm tu ..adil sikit
    takde yg kecil hati pula nanti...

    mak akak duduk duduk dgn siap tu

    ReplyDelete
  8. tempat kija saya walaupun takde pembekuan cuti tapi saya sendiri yang bekukan cuti untuk diri sendiri..

    Moga bonda k.Azie sihat dan kuat selalu hendakNYA.

    psstt: baju 'bee' yang baby tu pakai sama macam dak Nuha punya.. ;)

    ReplyDelete
  9. alalaa gebunye baby!
    sihat lagi Bonda akak ye, alhamdulillahh..
    teman bekukan sendiri cuti teman hehehe.. ;)

    ReplyDelete
  10. Comelnya baby tu.... seronok juga yer berkumpul ramai2. Gembira hati bonda.

    ReplyDelete
  11. betul kak. orang-orang tua yang penuh dengan petua ni kan, bila pegang baby contohnya, kita perhatikan mulut mereka pasti akan terkumat kamit membaca sesuatu. tapi bila ditanya baca apa, alaa baca fatihah aje. hahaha

    ReplyDelete
  12. alahai cian.. suh mak akak bacakan kat unbun unbun org yak bebukan cuti tu huhu kot kot pastu leh dpt cuti

    ReplyDelete
  13. ada apply cuti..minta tiada masalah...
    orang lama ni kan banyak ilmu...patut dibaca kat unbunnya...

    ReplyDelete
  14. InsyaAllah, kakcik pun hanya bercuti di hari raya...

    ReplyDelete
  15. kalau keje dengan factory memang begitu cuti raya selalu dibekukan atas alasan tertentu....mungkin line busy time tu @ sebab-sebab yg lain......so kena ler korbankan.......

    ReplyDelete
  16. knah cuti..nak balik raya dengan mymom..=)

    ReplyDelete
  17. tempat kerja suami saya pulak kena cuti gilir2..dalam seminggu tu...nasib la sapa yang kena kerja hari raya..mujur suami saya dapat cuti isnin .walau raya tak dapat balik tapi ahad isnin boleh la balik kampung kejap.

    ReplyDelete
  18. Hemm.. mcm x best je kan raya haji jatuh hari selasa..

    ReplyDelete
  19. walaupun cuti dibekukan tp rasa adil juga sbb semua org begitu.. kalau hujung thn dpt bonus best tu. hehe

    ReplyDelete
  20. cadang nak beraya bersama bonda di bagan datok ...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails