Tuesday, October 8, 2013

Lontong + Serunding + Sambal Goreng — rasa nak baring....!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
08-10-2013


Hari ini hari ulangtahun seseorang Seseorang yang sudah ibarat menjadi sebahagian keluarga, selain juga sahabat baik kadang-kadang partner dalam beberapa urusan rasmi bisnes. Dan paling banyak adalah menjadi kawan balah saya yang selalu tak mahu kalah bila bertekak. Hahahaha....! semoga terus sejahtera dan bahagia, buddy!

Saja suka nak tayang sarapan pagi saya yang masuk kategori sakan-sakan:


Set Lontong tu ada telur rebus, serunding dan sambal kacang. Sambal Goreng Jawa tu untuk pelengkap drama di meja makan. Cewahhh....!

Kegilaan saya snap gambar makanan, sudah menjadi pandangan lumrah pada kengkawan sekerja saya sekarang. Walau ada yang masih perli-sakit-hati, tapi “Ada aku kisah?”



Selepas dicampur semua. Kenyang sampai tengahari...!

Lontong enak dari Restoren Tahu Bakar, Kota Damansara (Taman Sains Selangor 1, tidak jauh dari Pasar Muhibbah (or uptown Seksyen 6). Ada yang tahu tak? Dulu kami pernah melanggan lunch dari restoren ni, tapi kerana masalah pekerja, tokey restoren tu tak sanggup nak buat delivery.

Saya pernah order Mee Rebus Tulang yang juga menjadi menu istimewa restoren ni. “Sedap habaq hang!”


Puan restoren khabarnya orang Muar. Jawa rasanya, sebab menunya banyak ciri Jawa yang enak dan saya suka!

Cuma peluang untuk selalu ke situ amat terhad. Kami cuma sempat singgah sebelah pagi sahaja, di mana hanya menu Nasi Lemak dan Lontong + Sambal Goreng jer yang siap.

Terus teringat, saya pernah merasa Nasi Ambeng cuma sekali saja. Itu pun beli di pasar Ramadhan (tahun bila ntah). Tapi saya rasa macam tak sedap pun. Ingin sekali nak merasa Nasi Ambeng yang original ‘pure’ Jawa tuh!





 ~...sebenarnya HISYAM seorang yang hampir sempurna di mata SERI BULAN, dia cukup tinggi untuk mencapai julai jambu, cukup kuat untuk memikul sebeban kayu getah, cukup perkasa pula untuk membelah kayu getah itu menjadi kayu api, juga cukup manis bila tersengih Mak Utih sering melayannya ibarat putera raja, tetapi paling tak tahan dia keihatan cukup jahat bila dapat menyakat SERI BULAN yang sering diejek nenek kebayan tidak bersikat...~




14 comments:

  1. sedapnya lontong...kalau nak buat,tunggu raya ja..atau makan2...utk makan sorg dua,tak berbaloi nak buat...

    ReplyDelete
  2. syoknya nmpk mknan kegemaran tu..sambal goreng jawa......

    ReplyDelete
  3. Serunding kelapa tu, klu dibuat bsh2 sket....mkn dgn nasi impit gitu je. Menjadi je kak. Sedap tu. Hehehehehe!

    ReplyDelete
  4. Sejak duduk di KL Aina pandai makan semua termasuk makanan org Jawa... Sedap nampak gambarnya kak, menu lengkap.

    ReplyDelete
  5. hehe...nenek kebayan skrg sanggul cantik laaa....mana ada tak bersikat? siap pakai tudung tau....

    wah...Azie...sarapan ke lunch ni?

    ReplyDelete
  6. sedapnye akak...makanan jawa memang best..heheh..malaysia ni byk makanan best2..heheh

    ReplyDelete
  7. Akak ni kalau post n3 mesti bt terliuuuuurrrrr....hehe

    ReplyDelete
  8. kak, apa ke bendanya yang di atas sign tahu tu kak? api ke apa?

    sambal goreng dengan nasi ambeng? akak ni kan membangkitkan nafsu Jawa saya la kak. akak kalau balik Tanjong Karang, tak pernah singga ke warung ibu? pernah masuk JJCM tau warung tu. and memang not bad nasi dia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Azie rasa itu simbolik kepada logo nama kedai tu saja.

      Warung Ibu tu pernah la lalu 2,3 kali masa ke Tanjong Karang, tapi tiap kali lalu, kedai tu cuti. Memang terkenal Warung Ibu tu, kan?

      Delete
    2. Memang terkenal dan kalau bulan puasa memang habis awal.

      Delete
  9. kecur liur kak tengok ni..mabeles..

    ReplyDelete
  10. Kak Azie kalau datang JB nanti sy belanja lontong yng lengkap dgn sambal kacang, sambal tumis & serunding.. yg penting lodeh org jawa mesti ada tempe!!!

    ReplyDelete
  11. entri ni sengaja mengucanag kelaparan perut teman yewww..

    ReplyDelete
  12. lontong kalau siap ada kelapa goreng, serunding daging, sambal jawa memang sedap...macam kat ujung pasir melaka ada juga jual di kedai adik ipar saya memang maveles...tapi pagi sabtu dan ahad jer ler.....

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails