Tuesday, January 28, 2014

Bahasa: Mata seorang proof reader, walau rabun tapi jelas...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
28-01-2014


Pagi ini. Di tol Damansara.

Dapat pamplet maklumat ini:


Bagus.

Tapi saya tak suka bila ada kesilapan perkataan sebegitu. Bukan salah eja, tapi sebenarnya memang akan menjadi salah.

Pengu-rusan — sepatutnya no space between character ‘U’ dan ‘R’.

Orang yang keja dalam bidang ini (we called typesetting), akan menyebut ini suatu kesalahan ejaan. Jadi mata orang macam kami ni cepat tangkap benda sebegini. Apatah lagi perkataan besar yang menjadi tajuk.

“Bahasa menunjukkan bangsa, tau!” bak kata P.Ramlee.



 ~...melihat dengan mata hati sebenarnya sudah lama HISYAM tahu SERI BULAN menyimpan rasa resah kerana bimbang rahsia pecah tetapi selagi dia berada di bawah lindungan Teratak Nyatuh, HISYAM tidak pernah risau akan kegundahan yang tidak berkesudahan kerana semua cerita akan ditamatkan bila tiba musim awan menjadi hujan...~




31 comments:

  1. Kena ajukan kesilapan ni ke SPAD..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya depa pun tau. Dah pamplet depa. Tapi mungkin tak sempat dah nak tukar or reprint.

      Delete
  2. Kena ajukan kesilapan ni ke SPAD..

    ReplyDelete
  3. kemaen beso ejaan tu pon x pasan org yak menaip dan yak mencetak .. huhu

    ReplyDelete
  4. heheehe.... sakit mata memandang kan?

    ReplyDelete
  5. hehe..kesilapan akan selalu terjadi..if we make nonchalant :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya rasa yg buat setting tak semak, yang print mungkin menyangka itu sudah betul. Tak common sense betul.

      Delete
  6. tajuk besar tu kesalahan. mesti malas nak print balik ni. isk .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Print balik akan melibatkan kos yg bukan sedikit.

      Delete
  7. mana tak jelas kak, besar kedabak camtu
    pun diorang tak perasan typo error

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang di peringkat awal dah buat silap. Peringkat seterusnya buat pejam mata.

      Delete
  8. Itu kerja orang yang tak double check, orang yang malas nak betulkan dan orang yang jenis tak pe tak pe. Tak suka orang macam tu. Saya pun jenis yang cepat boleh detect salah ejaan.


    Kak. Keyboard akak koto dah ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup. Kotor sedikit. Tapi dah soh cleaner lap dan gosok dah.

      Delete
  9. sangat perasan perkataan tu berjarak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan.... kalu kecik dan bukan headlines takpa la jugak.

      Delete
  10. pamplet sedemikian tak bererti....
    kalau tiada pemansuhan / pengurangan harga tol.


    hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pamplet tu memberi maklumat jalan mana yg depa tutup or kurangkan lorong sepanjangbprogress pembinaan MRT.

      Delete
  11. bila berjsuhan gitu... tak sama dah maksubnya... hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesilapan kecik bila bila pun akan menberi makna dan kesan yg besar.

      Delete
  12. masih boleh faham maksudnya , ok lah ... heheheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Tapi tidak bermakna kita boleh terima kesilapan tu, kan?

      Delete
  13. Saya selalu tak peka. Tak boleh jadi proof reader

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails