Wednesday, August 18, 2010

Ramadhan: Pen Merah Pen Biru, U Marah I Love U...

Pen Merah Pen Biru,
U Marah I Love U...

Pernah dengar pantun 2 kerat macam tu? Masa sekolah dulu (malah budak sekolah sekarang ni pun) selalu guna pantun ni kalu nak mengusik atau nak mengejek kawan-kawan.

Antara pen merah dan pen biru, aku lebih suka guna pen merah. Aku ada banyak pen merah berbanding pen biru. Sungguh tidak rasmi. Macam marah jer, kan?



Di tempat kerja aku dulu, memang setiap orang disediakan stationaries, lengkap, tapi aku lebih suka beli sendiri dan lebih suka guna barang hak milik terpelihara aku.

Sejak dari sekolah menengah lagi aku lebih suka guna pen kaler merah walaupun merah bukanlah kaler paberet aku. Masa tu mana pandai nak cari pen kaler PURPLE lagi. Dan selain dari itu, aku lebih suka guna kertas buku latihan Matematik yang kotak-kotak untuk dibuat surat untuk dikirim pada kawan-kawan. Macam pelik malah ada kawan-kawan yang terima surat aku tu rasa bengang kerana tulis surat atas kertas Ilmu Hisab dan guna dakwat merah!

Aku gunakan pen merah tak kira tempat, malah dalam mesyuarat pun, nak amik minit pun guna pen merah (as draft jer...) pastu taip semula. Agaknya kalu boleh tandatangan guna pen merah, harus aku sign tiap surat guna pen merah jugak!

Kenapa aku suka guna pen merah? Sebab, I nak U jangan marah I, tapi U love I laaarrr...! harharharhar!


FAA, tak berapa nak "mamak" ler... hehehehe



*Kenangan bulan puasa: tidak ingat kecil seumur berapa, kami bermain tanglung bentuk Bintang dan Bulan yang dibuat mcm rangka layang-layang. Guna buluh dan kertas warna nipis (macam wrapper hamper, yang bising) warna senada, selalunya merah dan kuning. Nyalakan sebatang lilin di dalamnya, ada tangkai (macam pancing). Bermain bersama kawan-kawan sekampung keliling laman, sungguh indah berwarna warni di malam hari. Semua tu idea abang-abang aku... — Datin Norashikin, sila tanya MAMA awak, dia ingat lagi tak masa main tanglung ni dengan Arwah PakNjang.



~...berbulan madu tak semestinya pergi kilang madu, bermadu tak semestinya kena minum madu, dimadu tak semestinya bakar sarang lebah madu, tapi memadukan diri sendiri, ibarat KUMBANG yang tamak BUNGA, sedut madu sampai tak nampak sengat sendiri...~




20 comments:

  1. AA
    Ntah2 sedari kecik you berangan aka bercita2 nak jadi cikgu tak? Tu sebab suka pen dakwat merah.

    Mee mamak ka? You goreng atau hubby yg goreng? Kalau nak sama rupa/rasa cam Fa punya, hubby you kena menggoreng.. :-)

    ReplyDelete
  2. ah, akak buat saya teringat cintan cintun zaman kicik duluu

    muahhahahah

    ReplyDelete
  3. apasai pucaatttttt je tu...ni kalau my Chef At Home tengok, conpirm dia kasik `oter' bagi lagi mamakkkk! hehe

    **I dulu suka `sapu' pen kat opis. Bukan apaaa..suka letak dalam handbag pastu buat rete. Tapi masa nak resign I siap2 mintak halal kat boss I yang handsome ittewww**

    ReplyDelete
  4. hehehe, mmg femes sgt la pantun tu dulu masa kat sekolah. hehehhe

    ReplyDelete
  5. Wahahaha... rupa-rupanya dia nak tunjuk makanan tu ek.. Nyum Nyum lapar la...

    ReplyDelete
  6. SOM > memang melopmat sampai bumbung rumah ler kalu Hubby nak goreng tuh. Baik dia melunjur mcm duyung kat depan tu layan tv.
    Mee tak mamak, tapi tukang masak dia dah ada gaya anak mamak dahhh...!


    JAME > Itu pantun dolu-dolu kat skulah. Ntah ada lagi orang guna skang.

    ReplyDelete
  7. FAA > Memang angkat bendera putih ler. Pucat sebab terlupa beli cili sos, taruh cili kering blend, tiram sauce dan kicap jer. (alasannnnn...) Tapi rasa leh buat anak-anak puji tukang masak lain macam. (perasannnnn...)

    Kadang2 kalu ada seminar or kursus ker, memang I sapu jer pen, kdg2 pen orang sebelah pun I sapu gakkk.. hahaha

    ReplyDelete
  8. EELOBOR > pernah ker dapat pantun camtu dari gewe masa skulah dulu? hehehe


    AYIE > itu bukan lapar, tapi lapar balikkk...

    ReplyDelete
  9. Masa kak Zai sekolah dulu tak pandai guna pantun 2 kerat tapi bila anak2 guna kak Zai pun terikut2.

    Pen merah tak suka sebab bila ada warna tu kat buku anak mulut kak Zai jadi burung murai.

    ReplyDelete
  10. KAK ZAI... itu pen Merah yang ada makna macam tu, cuma Cikgu jer boleh bagi. saya yg ada banyak pen merah pun setakat leh conteng jerrr...

    Merah tu makna failed ler tuu.. memang kena bebel.

    ReplyDelete
  11. da lambat tapi nak komen gak...ni mee yg tak baper mamak...janji sedap kak...ehekss yang tu yang penting apa ada pada rupa yer tak???

    ReplyDelete
  12. salam,

    teringat gak dulu masa kecik bulan posa ni hantar kad raye tulis pecah kaca pecah gelas, sudah baca harap balas hehe..

    ReplyDelete
  13. Salam.


    saya pun suka beli sendiri tapi claim balik..

    hehe..

    ReplyDelete
  14. i miss your cook. bila nak gathering lagi? or u can just courier them to me. boleh? love you kakkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  15. NAA > Ada kala rupa cantik tapi rasa plak tak umphhh... pun hampeh gak. hehehe


    PJ > selalu yg tulis surat camtu sbb dia minat dalam diam pada orang tu.

    ReplyDelete
  16. AZRINA > Salam. Kalu claim boleh dapat, memang semua nak claim. hehehe


    HAZREY > Gathering? Hmmm lepas raya leh gak kita buat lagi. I miss U berdua. Salam to Niza ya.. Miss both of U...

    ReplyDelete
  17. cemna la agaknya men tanglung tuh...ktorang skunk dah xde dah game camtuh, semua ngadap FB jer..hahahaha

    ReplyDelete
  18. salam kak azie,
    dari akak punya nota kaki seribulan ngan hisham selalu tu pun dah agak akak ni one of a kind.. ni ada
    campuq darah cina ka, merah ada ongg wor..

    pen auditor kaler ijau..hihi..

    ReplyDelete
  19. oh ya, nota kaki entri ni tak berapa nak faham mesej nyer .. selalu pun tak faham gak, tapi boleh la agak2..

    ReplyDelete
  20. IKIN > Best tau main tanglung tuuu.. sekarang memang dah takda langsung dah..


    AANAS > sila lah meneka dalam kesamaran. hehehehe

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails