Thursday, August 19, 2010

Ramadhan: Mak, uzur tu apa?

CHAK: Mak, uzur tu apa?
MAK : Uzur tu tak boleh puasa.
CHAK: Camana kita nak tahu bila uzur?
MAK: Kena tengok kalendar lah.

Lalu berlarilah budak umur 8 tahun itu ke dinding yang tergantung kalendar waktu Berbuka dan Imsak bagi Wilayah Persekutuan. Mencari-cari. Si Emak ni dah mula panik. Kang apa plak dia nak tanya.

CHAK: Mak..! Takda pun tulis bila nak uzur?!

Beramai-ramai kami tergolek guling-guling gelak...! Haaa sudah. Dah kena dah, bila budak yang belum tahu apa-apa tapi mulut banyak, suka tanya macam-macam. Dah sah-sah jawapan MAK dia soh tengok kalendar tu jawapan yang tak leh dipakai. Failed!

MAK: Takpa, nanti CHAK besar sikit nanti CHAK tahu ler. Kat sekolah pun nanti cikgu ajar juga.
CHAK: Ok.

Fuhhh mujur. Aku bukanlah terlalu mengongkong pemikiran anak-anak, malah aku tak kisah pun bercakap terbuka dengan anak-anak aku pada perkara-perkara yang perlu depa tahu. Tapi CHAK terlalu muda sangat, baru 8 tahun. Dalam hal ini, aku hanya mahu dia tahu kenapa seseorang itu tiba-tiba tidak berpuasa. (Ni gara-gara dia terdengar kami tercakap dalam rumah ada orang tak puasa)

Cuma, aku takut, tiba-tiba esok lusa dia tanya bila pulak giliran dia untuk uzur supaya dia boleh tidak berpuasa.! Parahhhh...! hahahaha.


*Kenangan bulan puasa: Aku pernah terlatah kecil semasa sedang solat terawih kerana tiba-tiba surau kami blackout ketika hujan lebat. Semoga DIA menerima solatku. hehehehehe.



~...terpisah beberapa bulan bukan alasan untuk HISYAM terlupa apa selera SERI BULAN juga bukan sebab untuk tidak ingat kenapa mereka sama-sama tidak suka petai!...~


26 comments:

  1. Alhamdulillah anak2 ida faham bila ida kata ibu uzur..tak boleh solat dan puasa...(spt skrg hhihihi)mngkin sbb diaorg dah sekolah,...

    ReplyDelete
  2. ouh chak mesti nk tgu turn dia la tuh...part terlatah tu sangat lawak :))

    ReplyDelete
  3. IDA > saya rasa seusia 10 tahun harus mereka diberitahu dan difahamkan.


    IKIN > terlatah skit jerrrr... tapi malu woooo. Mujur buat selamba. Ntah2 ada yang dah tergelak di belakang.

    ReplyDelete
  4. mmmm..anak I penah tanya baby keluar kat mana.... :)

    ReplyDelete
  5. anak sedara pernah tanya..Achik pakai pampers gak ek???..erk...senyum kambing jer laaa....hahhahahha...baru 3 tahun...La isla bonita!!!!

    ReplyDelete
  6. mcm anak sedara eelobor gak, byk mulut suka bercakap.

    http://www.youtube.com/watch?v=YSSbFifGzBM

    kalu kak azie paham apa budak tu merepek kat dalam video youtube memang guling2 la jawabnyer.

    ReplyDelete
  7. FA > Abih apa U jawab? :)


    NAA > kongsi pampers kerrr...heheheh


    EELOBOR > nanti nak tengok. harus guling..

    ReplyDelete
  8. sekarang ni anak no1 & 2 dah besar...dah uzur pun...

    tapi yg kecik tu 7thn ade tanya, knp kakak ni pakai pampers kecik jer..muat ker...pelik la...

    ReplyDelete
  9. hummm... takde anak pompuan la

    ReplyDelete
  10. Hahahahaha...dia siap menambah...pampers Achik kecik...Awa punya besaq...kekekekekekeke...ampeh...nak explain kang jenuh confirm tak habih soalan...

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. AIN NORAINI > Kak Azie lagi ramai anak yang dah besar..hehehehe
    Pampers tu kalu tak muat, kasi jer pakai pampers baby. hikhikhik


    CEMOMOI > nanti kalu ada anak pompuan, baru merasai keadaan ni.

    ReplyDelete
  13. FA > Mujur U tak cakap ikut kaki. hahahaha


    NA > memang berjela lah soalan nyer tu nanti. hehehe

    ReplyDelete
  14. hahahaaa...lawak nye..
    anak sedara acu pun ada sorang macam nie gak...time akak dia uzur, dia lak yang sibuk2 tanya mak dia bila lak turn dia nak uzur..bunyik nye mcm tak sabar ja nak jadi 'dewasa'...hehehee

    ReplyDelete
  15. ACU > hehehehe.. tu soalan dari budak yang nak matang tuuu...

    ReplyDelete
  16. beb...anak tumpang aku yg mulut becok tu sama umur dgn chak tapi mama dia memang jenis yg open minded so budak tu dah tahu semua sampai macamana nak buat baby dan lahirkan baby hahaha :p

    mama dorang kasi buku suruh baca,bila tak faham tanyalah.
    tapi dia memang cepat matang sbb dia anak nombor dua.

    ReplyDelete
  17. kalau jawab 'datang bulan'...
    apa agaknya soalan seterusnay ek?

    ReplyDelete
  18. makkkkkkk oooooo makkkkkkkk... citer pasal uzur ni tetiba teringat masa kecik2 dulu bila mak suruh pegi kedai beli pampers kecik tu... dulu2 nya packing dlm kotak & mamak kedai tu mesti bungkus dgn suratkhabar pasal takot kita malu bila orang nampak kot... hahahaaa skrg ni pampers kecik tu betul2 makin kecik packaging dia sampai bley simpan dalam handbag je

    ReplyDelete
  19. Okey le tu kak oiii... Kalau dibuatnya dia bertanya macam mana nak buat supaya tak uzur...?

    ReplyDelete
  20. ECHAH > memang anak-anak sekarang harus didedahkan lebih awal berbanding zaman kita anak-anak dulu.


    DrSINGA > kang dia tanya lak, "bulan tu datang dari mana?" hahahaha

    ReplyDelete
  21. ICE > ko tolong beli yg dalam kotak macam kotak Fab tu ek? hehehehe MAK dok bayangkan nihhhh...harharharhar!


    KHAYALKHAYAL > parahhhh...!

    ReplyDelete
  22. ye laaa makkkkk oiiiii... yang kotak bunga2 kaler hijau kuning tu... hahahaa..!!!

    ReplyDelete
  23. kak Azie...

    ni sama kes dengan anak wan la... diapun umur 8 tahun jugak :) banyak soal kenapa? kenapa? & kenapa? kadang-kadang penat nak menjawab... bila dah penat nak jawab wan suruh dia tanya ustazah dia kenapa!! (trick nak lepaskan diri) hehehe

    ReplyDelete
  24. WAN... itu pun sama gak dgn trick I..hehehe

    ReplyDelete
  25. haha..

    apa yang budak2 cakap memang kita tak boleh jangka kan kak ?


    teringat pulak si Angah..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails