Friday, August 27, 2010

Ramadhan: rutin sedikit menyimpang, sambil berimaginasi merapu yang tinggi...

Gara-gara menayang-nayang Sambal Bilis + Tempe tempohari, yang konon mendapat Kepujian Kelas Pertama dari My TOKLAKI, ada pula yang teringin bukan kepalang merayu-rayu, sampai meroyan beberapa hari minta nak makan. Alaaa lauk yang simple sebegitu bisa saja dimasak campak-campak, tapi kerana mahu juga air tangan aku (yang GEBU?) ini yang masak, maka tidak boleh tidak, terpaksa juga aku membikinnya.

Bergelut dengan lauk berbuka petang tadi, maka sempat juga aku siapkan "Sambal atas permintaan" ini dengan jayanya dan mendapat Kepujian Kelas Kedua pula dari anak-anak.

Seperti yang dijanji, Me & TOKLAKI pergi menghantar Sambal tu di BTHO. Lagipun sudah lama kami tidak berjumpa-jumpa, melepak sambil minum Teh Tarik (tapi tak Kurang Manis), sambil layan bola di skrin besar di restoren yang sudah bertahun menjadi port kami, ABC (berhampiran Taman Minang, dekat area Alam Damai).

Sambil borak, sambil bincang serius tentang kerja dan anak-anak, sambil merapu dengan imaginasi yang sangat tinggi, sehinggakan bulan yang kelihatan begitu indah dari bawah pokok tempat kami duduk berkumpul, menjadi isu perbualan serius sehingga panjang lebar topik bulan dan kaji sains yang kami perdebatkan. Cewahhhh.. macam borak dengan ahli astronomi handal plak tadi.

Layan jer gambar...

Menjadi jugak Sambal Bilis + Tempe aku kali ini, harus bleh dapat Kepujian Kelas Teratas plak kottt... cewahhhh!



...bila depa dah mula bukak kitab profile, aku termangu taktau mender topik dan tak tau nak celah kat mana... layan Tose Telur Taruh Atas lagi baekkkk...!

...lepas satu gelas ke satu gelas. Yang pasti gelas aku memang cuma satu.



Perhhhh macam 10 orang punya berimpun, tapi kami cuma berempat jer tadi, dan aku sorang jer "anak dara sunti" di situ. Ahaks!

Sebelum balik, tapau Fish N Chips untuk Dak AMOI yang baru balik bercuti. Amboiii...


*Cuti Nuzul Quran: orang SELANGOR tolong jangan sesakkan KOLUMPO, pleaseeeee...!



~...sudah lama tidak melihat SALWA, bukan tidak rindu, tetapi demi menjaga hati SERI BULAN, HISYAM rela berkurung seperti anak dara pingitan...~




31 comments:

  1. salam azie...
    mengiurkan nengok sambal bilis tu...harus sahur nnt masak tu mcm...tapi tak tau ler rasenye tu boleh dpt tak kepujian kelas teratas tu..

    ReplyDelete
  2. makkkkkkk oooooo makkkkkkk... nanti sampaikan salam sayang kat DAK AMOI ye... muehehehee ~sambey tengok kikanan jap~

    ReplyDelete
  3. lamanya tak makan tosei..

    tosei kalau cicah ngan sambal ikan bilis tu mau 3 keping sapu licin ..

    hehe..

    ReplyDelete
  4. salam...
    sambal bilis tu kalau cicah pulut sedap tu...
    selamat meneruskan ibadah puasa

    ReplyDelete
  5. selalu gak ke minang BTHO sebab umah akak ipar kak situ.

    pernah makan roti di letakkan sambal bilis? pun sodappp gak

    ReplyDelete
  6. AIN NORAINI > Sambal Bilis tu kalu kering skit, sedap gak. Tahan lama. Leh makan dgn nasi/roti atau diratah begitu saja...

    ReplyDelete
  7. ICEEEEEEEEEEEEEE...! takkan sayang kat DAK AMOI jerrrr? MAK Amoi apa hal? > sambey tengok kikanan gak, campur dgn tengok ateh bawah...

    ReplyDelete
  8. AZRINA > Yup, Kak Azie makan tosei tu sebab dah lama tak makan. Tak cicah la pula, sebab dah ada telur dgn Kuah Dhal.


    PAKLONG > pekabar. Sihat?
    Hmmmm.. cicah pulut, betul tu, mesti sedap.

    ReplyDelete
  9. EELOBOR > Mesti tahu kot Restoren 24 jam ABC di situ. Dekat simpang antara Taman Minang/BTHO. Memang port kami sejak dulu lagi.
    Chicken Chop di sana sedap gakkk...

    ReplyDelete
  10. Hahaha... hari ini, Orang KL jangan berangan nak keluar ke Jalan TAR - sesak weiiiii!!!!


    Uhuk! sampai hati tak singgah hantar sikit sambal tu kat rumah kita.... :(

    ReplyDelete
  11. KAKCIK > soriiii > sengih sambil tayang gigi lagiii...

    Beraya di mana nanti? Ada harapan kita berjumpa?
    pssstttt.... no hp Kak CIK dah ilang dlm hp tu laaa.. nanti sms Azie balik yerrrr..

    ReplyDelete
  12. Azie
    Warning disambut baik.. memang kita takkan ke Kolumpor.. Kolumpor kan jauh??

    Ikan bilis tu untuk siapa sebenarnya? (soklan kepo yg perlukan jwpn tulus, ahaks)

    ReplyDelete
  13. Saya tak mungkin ke kolumpo hari ni.
    Hehehehehe....
    Ikan bilis tu nampak sedap kot kat tenet.

    ReplyDelete
  14. azie..
    smlm akak pun buat sambal ikan bilis tapi no tempe....
    hari ini nak beli tempe pulak sebab 2 dapur dah masak tempe.. teringin jugaklah...

    ReplyDelete
  15. ye, begitulah jeritan batinku setiap kali selangor cuti... shooh shooh, gi korang balik buka kat kampung, hari ni jalan tar tutup! :p jelir lidah skit pada orang selangor, heheh >:)

    ReplyDelete
  16. Cek pon nak jugak la ma gini...mana aci org BHTO ja dapat....org TBP pun mau jgk

    nih...cek mau sambai tomeh tuh dgn karipup bley ka? :D

    ReplyDelete
  17. Woww... siap bagi warning kat orang Selangor jangan sesakkan Kolumpo..
    Seb baik vic tak cuti arini... takde la menjadi penyumbang kesesakan Kolumpo..
    Tapi minggu depan pasti sesakkan Kolumpo dek kerana MATTA fair..

    ReplyDelete
  18. hah ni skrg kite pulak terliur tgk. nak jugak!!!!
    p/s: i kt taman desa je..dekat je eheheh (hint baekkk punya!)

    ReplyDelete
  19. Dak Amoi saja kerr...saheh sersah kat tepi jalan nihh

    ReplyDelete
  20. huh... org selangor pasti turun la kak... hubby saya dah risau ntah kul bpe dia sampai umah nnt sbb dia mmg keje kat area yg dah pasti jem...huhu

    ReplyDelete
  21. feberet jugak ni sambal tempe + ikan bilis...
    teh tarik lagilah feberet.....

    ReplyDelete
  22. sila shopping di negeri selangor ya orang kuala lumpur!!
    kami mahu ketenangan di jalan raya...

    ReplyDelete
  23. SOM > Warning tu memang tujuannya utk berbaik-baik. Heheheheh..
    Menjawab soklan: bilis tu utk seorang blogger (dia nampak kat blog I ler tu), dia juga kawan family I merangkap bisnes partner My Toklaki..

    ReplyDelete
  24. ZEZEBEL > Wahh kalu U nak mai Kolumpo mau berjam-jam sampainyer... seberang laut tu.


    AKAK > With tempe or without tempe, ikan bilis memang sangat popular sekarang nih...:)

    ReplyDelete
  25. kucingorengemok > (Nak panggey apa pun tak tau, lum baca rumah awak abih lagi...)
    Memang sapa yg sesaja jalan menyesakkan jalan, patut di shohhh shooh kan jerrr...


    CHEYAH > amboiii demand sungguh la kapa nihhh.. Letih la MAK cenggini woiit. Amboiii hang tengok spek ateh meja dgn BTHO, hang bleh tau dah sapa nooo...

    ReplyDelete
  26. VIC > warning tu berkuatkuasa hanya pada hari ini, tapi berulang setiap tahun! hehehehe
    Nak pi MATTA Fair? hmmm mesti meriah tu.



    FIDDE > Taman Desa (dekat Seputeh tu ker?) Kita pernah dok sana dulu. Lama tak pi merayau area sana. Sana takdak juai ikan bilis kaaa? hikhikhikhik

    ReplyDelete
  27. FADZIL > Sersah sersah tu tengok la orang kikanan sama. Satni nyer jatuh ke longkang, kena gelak dgn tikuih jaaa...



    HEZRIN > Next time cakap ke hubby soh dia pun cuti sama.. hehehehe

    ReplyDelete
  28. CIKGU NORMAH > gandingan yg best tuh. Nasi panas dgn Sambal pastu minum Teh Tarik. Perhhhhh...!


    DrSINGA > Elok gak tu. Suatu MOU yang berfaedah kepada kedua-dua pihak. Cewahhhh...

    ReplyDelete
  29. salam,

    dalam gambar sambal tu mkn ngan pe atau pakat ratah je ke..

    ReplyDelete
  30. bila la nk dapat merasa sambal akak nie..asyik tgk gmbr je...
    tadi acu pun kat BTHO juga kt umah kakak...

    ReplyDelete
  31. PENJEJAK MAYA > Sambal dalam gambar tu untuk diambil gamba saja. hahahahaha. Kami makan benda lain tanpa sambal.


    ACU > amboiii hint nampakkk.
    Next time, kita lepak kat McD BTHO tu plakk...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails