Thursday, August 26, 2010

Ramadhan: Entri ini agak emosi...

*Entri ini agak emosi.

Masih terasa marah dan terhina bila Kedutaan Malaysia di Jakarta dibaling najis dan bendera kita diinjak. Demonstrasi itu diadakan bagi menandakan kemarahan mereka terhadap Malaysia yang mereka dakwa telah merendahkan maruah Indonesia dalam insiden di perairan Bintan pada 13 Ogos lalu apabila polis Malaysia menahan tiga pegawai penguatkuasa Kementerian Kelautan dan Perikanan Indonesia.

Ok, biar pihak berkuasa menyelesaikan kemelut ini sebaik-baiknya, walaupun sebagai rakyat Malaysia, kita berasa sangat terhina dan tercabar.

Ada kisah yg aku nak simpan di sini. Kejadian berlaku sebelum puasa lagi, tapi baru 2,3 hari lalu aku mendengar desas desusnya.

Tempat kerja aku, memang ada maid. 2 orang. Muda lela. Kecil molek. Sudah tentu kuat nak buat kerja. Tetapi yang selalu ada datang ke tempat kerja ni, sorang saja. Sorang lagi jaga rumah Bos.

Ya, aku kerja bertahun-tahun (lebih 20 tahun ok..) so ada aku heran ker pada maid Indon nih? Tambahan pula yang datang sini hanya pandai buat kerja rumah dan cuci ofis. Ini bukan entri penghinaan tapi luahan aku yang sangat berasa bengang bila yang mendatang merasa diri dia tuan rumah plak. Apa kelass ko tetiba nak jadi kaduk plak?

Yang sorang di sini, nama dia CINDY LAUPER (bukan nama sebenar tapi aku memang nak bagi nama tu free free jer kat dia...!), dengar citer dah nak dekat setahun kerja dgn BOSS aku ni. (Ada sorang laki sorang pompuan, but not husband wife). Yang pompuan punyalah manjakan CINDY ni, sampaikan semua cakap dan kehendak Cindy ni dia ikut.

Dan mula-mula dulu, aku mati-mati ingat (alhamdulillah tak mati) yang Cindy pun staf, rupanya maid. (Bukan keja maid ni hina) Sebab dia punya dressing, mak ooiii... Mekapppp... perhhhh memang bulu mata pelesu dia kalah Rozita Che Wan lahh! Baju? Dari belang rimau sampai ke skirt yang kalu tonggeng nampak..tuuuut..! Pastu siap pakai boot sampai kepala lutut (yang I wondering ada tak dia simpan otak dia kat situ jugakkk).

Ok, fine. Aku tak mo kacau ko, tak kuasa nak geng dgn ko (even orang lain pun aku tak berapa nak geng). So aku tak terfikir pun nak kawan dgn dia, atau nak soh dia buat apa-apa pun, sebab tiada kaitan pun dia dengan kerja-kerja aku.

Tapi, masa sebelum posa ritu, ada ler kes kecil aku tertumpah air kat lantai di dapur. Macamlah aku tak pernah lap lantai. Macamlah aku ni bodoh sangat nak buli dia soh buat keja utk aku, macam aku tak bertanggungjawab lak. So, aku lap sendiri lah. Biasalah kan? Lagipun masa tu BOSS lum masuk, so Cindy pun tak ada.

Tup tup tap tap!... Dia ngadu pada BOSS citer konon aku lap lantai guna kain yang dia guna utk lap pinggan. Weyyyyy! apa kes? Mujoq la sorang Manager yang nampak aku mengelap ritu, explain the truth. Pastu citer tu berjalan dari sorang mulut ke telinga lain akhirnya sampai ler ke telinga comel aku nih. Siap depa ada buka citer tokok nasi tambah lak. Buat gelak jerrrr!

Laaaa hai, takdak isu lain ker yg korang nak citer wey? Awat tak mo kecoh, “Azie tu pakai baju tu lawa laaa.. Azie tu rini pakai handbag Vinci laaa... or.. Azie tu pakai cincin besaq gedabak lerr...”

Nak main politik plak. Yang BOSS pun satu (memang satu punnn) memang percaya bulat-bulat pada Cindy sebab tu dia merungut kat Manager tu (yang backing aku. Nak kena belanja ke erk?). Cindy juga komplen macam-macam pasal staf lain pada isu yang sangat remeh.

Kecik sangat isu lap lantai salah kain nih. Uishh kalu aku tahu dia nak kecoh, baik aku terus jer guna kain skirt dia, baru padan! Selama ni memang aku tak pernah pun beramah mesra dengan dia sebab jarang bertembung pun. Tempat kerja aku ada 3 floor, aku di atas sekali so apa jadah nak turun naik turun naik. (Nak kurus? cisssss! tak der makner nyerrrr...)

Inilah suatu contoh orang pendatang (kes terpencil kah?) yang sungguh tidak sedar di mana bumi dipijak. Berani berani kamu mau memburukkan aku ya? Kamu jangan macam macam ya? Daring gua, lho belum tahu lagi....

BOSS aku ni memang sangat sayang pada Cindy. Besday dia haritu, dapat kek besar sungguh. (Staf dia tak pernah pun diselebret sedemikian, aduan dari staf lama). Pakaian Cindy, handbeg Cindy, hanfon, jamtangan... semuanya hasil ikhsan belas simpati pemurah si BOSS. Baik nyer BOSS aku kan? kan? Mestilah baik, sebab tu maid dia datang kerja boleh pakai mekap, lipstik jenama Maybelline, handbeg ori branded, kasut 2,3 inch, talipinggang ada kilat-kilat... perhhh! Macam tak caya jer aku.

Takper. Hari ini hari dia. Esok esok lagi dia mahu menantang aku, siap lho! Aku campak kat Selat Melaka nanti..


*Ini kes seorang bernama Cindy sahaja, BUKAN menyentuh lain-lain insan yang mencari rezeki secara halal lagi berhemah yaaa...



30 comments:

  1. hehehe, panasss jer kan? kak azie, sejauh manakah keperluan kita untuk bergantung kepada negara jiran (yang tak reti bahasa)? contohnya dari segi maid, buruh asing, pencuri, penyamun, perompak, penunjuk perasaan tuh.

    ReplyDelete
  2. Azie.. adakah Cindy itu kerjanya MENADAH juga??? Geram gak ni... grrrr....

    ReplyDelete
  3. Azie...
    nak emosi jugak ni..
    akak punya link pun takder...
    cuba azie tengok balik semula....
    hihihihihihihh
    (ambil kesempatan...)

    ReplyDelete
  4. Sabaaqq..Aziee..
    nanti keluaq asap lak kang..
    cool down..
    Alahhh..abaikan je si maid tu..
    buang current dok memikior masalah dgn maid tu..
    banyak kerja lain yg kita harus langsaikan..lebih bermanfaat pun..
    p/s- sikap segelintir rakyat indon yg bertindak keterlaluan tu adalah akibat kedungguan mereka dalam sesuatu perkara yg diwar2kan oleh media masa di sana..ditambahkan oleh mainan parti politik menangguk di air keruh..demi mendapatkan sedikit sokongan buat mereka sebagai parti ayam yg sekadar menempeng dalam senario pilitik tanah seberang tu...
    Gegak gumpita je yg lebih..
    ibarat..
    "ayam berkokok hebat tapi ekor berlumang najis.."
    mereka lupa bertapa jutaan rakyat indon yg berhijrah sekadar mencari rezeki halal maupun haram di bumi terchenta ini..

    ReplyDelete
  5. EELOBOR > panas ler jugak sekejap pada segelintir orang2 yg tak sedar diri nih...


    KAK CIK > menadah ler kot.. hehehe

    ReplyDelete
  6. AKAK > Ampunnnn.. saya terambil url blog AKAK yang lama tu. Dah saya dah list kan dah. Jangan marah aaarrr...hehehe


    LB > Betul tu. Sebahagian mereka ni memang lupa daratan, wpun datang sini bertarung nyawa seberangi laut...

    ReplyDelete
  7. Orang malaysia yang tak sedar diri
    melancung ke indon, cari kuli orang indon, tengok drama cerita indon, dengar lagu lagu indon,cari perempuan pergi indon, kawin lari ikut jantan indon
    AKU BENCI INDON YANG TAK TAHU DIUNTUNG

    ReplyDelete
  8. sabar...banyak2 bersabar....anyway, kelas lah si cindy tuh!

    ReplyDelete
  9. Ada lagi tak jawatan kosong macam Cindy tu kat sana...best apa kerja macam tu boleh pakai bulu mata pelesu !

    ReplyDelete
  10. AZMIROY > benar juga. Kita masing masing ada salah sendiri. Bagi muka. Memang kita memerlukan khidmat orang Indon setelah mereka juga mengharap rezeki di sini.
    Tapi yang penting, sedar diri di mana bumi dipijak..


    UNCLE > memang dok sabaq la nih. Kalu idak memang CINDY tu makan penyepak dahhh...hehehehe

    ReplyDelete
  11. kalau acu jadi akak pun acu PANASSSSSS....melampau nye dia..

    ReplyDelete
  12. ACU > Takper... belum sampai masa lagi dia nak kene penampau...!

    ReplyDelete
  13. salam kak azie,
    dia orang ni memang tak tahu diuntung.. dia rasa hebat sebab boss tu manje kan dia, dengo cakap dia.. mushkil gakk, boss tu macam kobau kena cucuk idung lakk...

    yang sakit hati sebab main suka suki buat citer tanpa usul peksa kan... kalu citer suka suki tu citer elok taper jugak..

    ReplyDelete
  14. AANAS > ada orang bagitau, mungkin BOS dah kena.. hehehehe

    ReplyDelete
  15. Salam KAK KUJIE (maaf tak terpandang komen AKAK). Kerja kosong tu kalu ada pun, saya dah rebut dulu. hehehhe

    KAK, betul ker url AKAK yg saya list kat sebelah? Sebab tak nampak update pun. Takut salah url lak...

    ReplyDelete
  16. Bos dah kena bagi makan nasi kangkang kot...
    iskk.. memang dengar mcm tak leh nak percaya... tp Indon ni dowang takkan datang kosong je gitu - tgk aje kes2 maid indon yang berlaku skang ni... sedar tak sedar majikan dah lama diberi makan benda kotor.

    Tak leh bagi muka sket, mula la naik tocang...

    Ofis vic ni maid nyer tua... india tempatan.. tp kalau kita tertumpahkan apa2... laju je dia bersihkan... takde makna dia nak biar kita tertonggeng membersihkan benda2 tu..

    Kalau bayar gaji jadi maid tapi untuk melaram aje... apa kejadahnye?

    ReplyDelete
  17. “Kalau bayar gaji jadi maid tapi untuk melaram aje... apa kejadahnye?”

    Tapi itulah jadahnya. Memang susah nak percaya. Kak Azie lagi lah payah nak terima. Terkejut beruk bila tengok dia datang dgn BOS, pakai skirt baju belang RIMAU,kasut Boot.. mekap, asesori..

    Tapi

    BOS pakai simple jerrr.. Sampai ada kawan BOS komplen kata BOS sengkek tapi maid lagi kaya dari dia.. Pandai plak dia angin...!

    ReplyDelete
  18. malas layan indon... kureng tamadun

    ReplyDelete
  19. fuyoooooo cindy lauper tuuuuuu... nnt mintak otograp dia ye makkkkkkkk...!!!! miahahahahaaa

    ReplyDelete
  20. Salam.
    Tak baik emosi-emosi bulan puasa ni. batal posa kang. Hehehehehe....

    ReplyDelete
  21. Memang tak semua pun macam tu tapi banyak dari yang tak banyak..

    Saya pun ikut panas kak...

    maid saya dua orang lari ikut jimnuntaalifnun dua tahun lepas.

    ajen ntah ke mana. hangin jugak tapi nak buat macam mana... 2 tahun ni suffer lah jugak buat keja rumah sendiri..

    alasan dorang.. penat jaga budak. tp bila on semula cctv...kemain tengok tv jer memanjang.. tak pernah tegur pun sebab dia tak naik tangan kat anak2..

    panjang citer kak..ingat balik memanggggg...geraam..

    ReplyDelete
  22. CEMOMOI > kalu yang kurenggg tu memang kita pun tak koser nak layan...



    ICE > heeeeee tak koser MAK nak layan ko.. (pssstttt... DAK AMOI baru balik, tadi sampai. Bercuti)

    ReplyDelete
  23. ZEZEBEL > heheheh. emosi sekejap jerrr..



    AZRINA > sian RIN. Tapi kalu dah maid pun buat sakit hati jer, baik ler takyah pakai maid langsung. Penat tapi hati puas. Anak dijaga dengan tangan sendiri..

    ReplyDelete
  24. salam,

    macam kaduk naik junjung la tu..

    ReplyDelete
  25. Huh??? Rozita Che wan pakai bulu mata palsu??? Adoi laaa...

    ReplyDelete
  26. perkasa dah tak perkasa kut tak bantah pun

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. PJ > Junjung dinaik dek kaduk tu pun dah makin condong dibuatnya...


    KHAYALKHAYAL > BRO, U patut tengok dekat dekat laaarrr.. hehehehe

    ReplyDelete
  29. BRUTALSOLO > PERKASA dah ilang orang yg perkasa di dalamnya... Nasib laaa

    ReplyDelete
  30. amin syaaban@aiman bin khalif

    bedal TENDANG JEK sukartikkkkkkkkk n sukarjoOO

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails