Tuesday, August 24, 2010

Ramadhan: Teh Tarik Kurang Manis...

Itu satu tajuk drama yang aku tonton Ahad lalu. Tarikan utama aku tonton drama ini, adalah kerana heronya adalah si Zul Huzaimy tapi yang buat semangat tu tak sepenuhnya kerana ada lak si Fasha Sandha (apa ejaan nama dia yang betul sebenarnya??)

Takper, tengok jugaklah, sementara tunggu TOKLAKI balik. Tajuk tak begitu komersial tapi menarik juga kerana Teh Tarik Kurang Manis ni merupakan air kegemaran si jejaka dan si gadis (lakunan Ary Malik) yang sekampung yang bertemu bila si jejaka (Zul) balik ke kampung setelah bertahun-tahun menetap di London (kerana buat master pastu terus bekerja).

Maka berkahwinlah si jejaka dan si gadis ini semata-mata menyangka begitu banyak persamaan terutama minat Teh Tarik Kurang Manis. (Aku pun kahwin juga, tapi tak pernah nyer sama minat dengan TOKLAKI. Aku tak minat Teh Tarik tapi aku memang Kurang Manis. Ahaks!)


Berbulan-bulan kahwin baru sedar, life rumahtangga depa tak berapa live. Dunia rumahtangga yang sungguh “dull”! Kesian. Si isteri asyik masak jerrrr... sehari 10x tepon si suami semata-mata nak tanya nak makan, hari ni dia masak itu.. Sampai suami naik rimas. Rimassss??

Jeng! Jeng! Jeng! Masa ni ler si Fasha ni jadi orang ketiga (watak MIMI) yang konon sangat meriangkan, sangat menghiburkan dan tidak “dull”. (Cuma aku perasan sejak tiga menjak ni, dia selalu berlakun pakai tudung. Lawa plak tuh! uishhhh....)

Ada lak watak Kak Teh si tukang bancuh kopi yang sangat ler admire giler kat Zul ni, terpikat kerana hidung dan muncung Zul. Cissss....!

Yang sangat memikat hati si suami ini pada Mimi adalah, selain depa ni rakan sepejabat yang selalu ada bahan untuk dibahas dan dibalahkan, dia terpikat kerana Mimi selalu ada masa untuk dia, selalu ikut dia makan kat luar.. bla bla bla... ahaaa sapa soh bukak ruang?

(Ada satu scene yang aku pun tergelak sama, bila si Mimi dan Zul ni [lupa plak watak dia nama apa... aduhh!] sedang attend client dari Vietnam yang bernama “Mr. Ngok”. Memandai jer depa berdua tambah “Bo-” kat depan nama client depa tu, pastu bantai gelak...! Si Vietnam tu haram tak faham, tapi dia kata, “I like U laugh.” Harharharhar!

Elehhh kalu kawan sepejabat, hari-hari tengok muka, hari-hari gurau senda, lama-lama mesti sangkut punya lahhhh! Biasa pun kita tengok orang bercinta satu pejabat. Ada yang seronok kita tengok tapi banyaknyer kita naik meluat...!

Kelakar kerana si suami ni paling suka adalah kerana si MIMI ni boleh bawak lori...! Mak aiii... Ada kaaaa?

Bila bini dia tanya, dia kata penting tu boleh bawak lori, sebab nanti kalu nak pindah, senang.. Tergolek aku gelak dengar dialog nih...!

Mujur lah rumahtangga tu dapat diselamatkan kerana MIMI ni bertindak sebagai pendamai. Dan barulah si suami ni terbukak mata tentang isterinyalah yang terbaik, paling rajin, pembersih dan sangat menjaga perutnya.

Orang lelaki ni, pakai kain pelikat tak berbaju pun takpa, janji nasi dengan lauk kegemaran siap atas meja. Pastu bila kita perli dia boroi, dia kata itu lambang kemakmuran! huhuhuhu... Makmur la sangat!

Kadang-kadang kita pun tak sedar, sebulan sekali pun jarang nak masak lauk paberet sendiri, asyik nak masak menu paberet laki jerrrr...

Hmmmm petang ni aku nak masak apa? Nak kena tepon TOKLAKI ker ek? hehehehe.



*Kenangan bulan puasa: tiap kali bersahur mesti on tv sama, tahun lalu siri Seputih Kasih Ramadhan, tahun ini nampaknya tema tak begitu Ramadhan tapi best – Nur Kasih. Memang tak jemu, terutama nak tengok mata cantik si Alia@Ayu Raudhah dan Lesung Pipit si Aidil@Fizz Fairuz tuh.. Sungguh manissss....!



~...tidak pernah berhenti SERI BULAN berharap agar siri drama sebarisnya bersama HISYAM di setiap entri akan berakhir dengan selingkar kisah gumbira...~



30 comments:

  1. Harharhar ....

    Salam AA
    Mukadimah dgn har3, ok ke? hehehe..
    Kita tengok drama tu (sbb ada Zul, ahaks) dan selebihnya kerana ada cikMemon kita tu (emak Zul dlm drama tu).

    Orang lelaki ramai yang buta dalam celik. Nasib baik tak semua gitu, kan? Apa pun, I suka drama yg ringan serta lucu cam tu (sbb ada Zul, ahaks). Produksi Ziela J kan?

    ReplyDelete
  2. Sejak 2 menjak ni xdan tgk tibi. Dan tgk masa mangkit soq pukoi 5. Bukan sbb kalut terawih ka apa...sbb terlena. Letih x sangga mak che piah sejak 2 menjak nih

    ReplyDelete
  3. Salam Azie..

    syukurlah TOKLAKI kakcik tak begitu cerewet bab makan. Kalau dia nak makan apa2, dia akan cakap tanpa ditanya, itupun kalau dia tahu makanan yang dia request tu, NEKBINI dia tahu buat! hahaha... :)

    ReplyDelete
  4. BRUTAL > Kulaan...! belum move lagi ni...:)

    ReplyDelete
  5. SOM > Yup, produksi Hajjah ZIELA J. Mula2 I ingat Zul tu sendiri yang direct tp orang lain.

    Orang lelaki yg buta mata tu sebab dibutakan oleh orang pompuan ler jugakkk.. Aduhhh!



    CHEYAH > Gitulah kalu ada anak tengah buas nih. Tu baru sorang, mokala 3,4 sok ni bleh kuruih kerin la hanggg...

    ReplyDelete
  6. sis
    adeh....ayu miss citer teh tarik kurang manis lah


    (ayu pun suka citer nurkasih....wink.wink...)

    ReplyDelete
  7. Salam kak azie,

    betul la tu ejaan nama dia.. nama penuh dia NurFasha Sandha.. hee, tak minat langsung pun kat dia tapi ternotis nama dia sebab unik.. tapi have to admit la memang lawo dia pakai tudung.. kita ni hah yang bertahun2 pakai tudung blom gak manis2, asyik kurang manis sokmo.. hihi..


    moga ceritera hisham dah seribulan penuh dengan warna-warni yang bakal membentuk pelangi yang sungguh indah .. chewaahhh..

    ReplyDelete
  8. AYU > Biasanya kalu drama di ASTRO ni jangan risau kalu tertinggal. Gerenti di ulang tayang punyaaa...


    AANAS > kisah HISYAM-SERI BULAN lambat lagi nak berakhir...

    ReplyDelete
  9. beb..betul tu.mak aku pesan 'org lelaki ni yg penting perut depa,rumah tangga yg lain-lain tu jatuh nombor 2,3,4 dan seterusnya...'

    bila depa dah kenyang...insyaALLAH semua minta pun boleh dapat hohoho :p

    aku suka ayu raudhah beb...senyum dia,lesung pipit dia,suara dia,lemah lembut dia....semua aku suka.hang prasan dak la ni bukak jer tv asyik muka dia merata channel.ai like :)

    ReplyDelete
  10. Salam KAKCIK > hehehe kalu dah dok serumah bertahun2, tak sebut pun dah tahu apa minat pasangan kita... dapur kita punyaaa...!



    COMBI > Orang lelaki ni kalu kenyang, dia nampak kita pun tambah sayangggg.. cewahhh!

    AYU RAUDHAH tu beza skit dgn kakak dia. Aku tak minat kakak dia sbb sexy dan pakai bulu mata palsu tu buat aku nak muntah. AYU ni memang ayu, lembut dan watak dia memang selalu sopan gitu.
    Selain dari Nur Kasih, di RTM2 ada drama dia Kau Laksana Bulan, dgn Zul Huzaimy gak...

    ReplyDelete
  11. azie..
    cerita drama dah lama tak tengok.. hendak2 bulan puasa ni... apa citer pun tak tengok...
    tapi citer yg azie citerkan ni, not bad lah...
    suami boleh rimas bila isteri dok tanya nak makan apa? suami akak, akak tak tanya pun... bila masak dia makan.. bila dia rasa taknak makan, dia ajak keluar... senang...
    akak suka masak apa yg akak teragak nak makan... kena pula selera kami sama, lebihkurang...... senang sungguh.. dapat suami macam si zul tu... mahu demam kepialu dibuatnya....

    ReplyDelete
  12. salam ramadhan akak azie itteww..

    ReplyDelete
  13. AKAK > mula2 kahwin dulu memang Azie pun ikut banyak selera perut TOKLAKI... tpi bila dah bertahun2 dah ada take n give. Kita masak masing2 selera termasuk kehendak anak2. Semua puas hati, suka dan happy. Yang penting kenyang!


    EN_ME > Salam ME...

    ReplyDelete
  14. uwaaaaa...camne la peel bakal 'TOKLAKI' acu nanti???? iskh...takut lak..hehehehe

    ReplyDelete
  15. Hahahahaha....
    Tak baik kata orang Bongok bulan puasa ni. Macam siok jer drama ni. Kenapa la sya tak tengok.

    ReplyDelete
  16. ahahahahaha!
    aku tergelak sendiri baca part perkataan kemakmuran!
    ahaha..
    terima kasih bg snopsis..
    tak bape jadi nak melayah sbb ade kwn tu..
    adeii..
    ahahhaa...
    mesti lawakkan?
    xper..
    nnti main balik tu..
    ahahaha..
    kemakmuran..

    ReplyDelete
  17. ACU > Jangan risau. Semua orang ada peel. Cuma kita kena sesuaikan diri, dan yg mana peel buruk pada pandangan kita tu kita terima dgn hati terbuka. InsyaAllah ok jerrrr...


    ZEZEBEL > Tak ler kata, tapi memang nama orang Vietnam tu Mr. BO. hehehehe

    ReplyDelete
  18. SIDRATUL > pun tak minat kawan tu ek? hehehehe.. nasib lah.

    Ayat kemakmuran tu Kak Azie sendiri yg ajar dia.. wakakakaka!

    ReplyDelete
  19. Aslmkm Azie.
    Jiwang ker tu? ...
    Nantilah ... kalau terserempak dgn ulangtayang, boleh ler tengok. :)
    My hubby pula senang sangat ... asal ada sambal tumis apa2, esply sambal sotong ... dah cukup! Anak pulak, asal ada ayam goreng & telur ... OK. Yang suker lebih2 tu diri sendiri la!

    ReplyDelete
  20. salam azie...kite tak nengok la citer tu...tapi bile azie citer mcm best jer...

    mesti ade ulang tayang tu kan...bole ler kite nengok nnt...

    ReplyDelete
  21. Salam KAK G > masak ni adakala memang kena layan semua orang baru semua puas hati.


    AIN NORAINI > boleh lah tahan. Kak Azie ni kalu apa saja lakunan Zul Huzaimy, mesti nak tengok.

    ReplyDelete
  22. tang tak pakai baju tu saya tang boroi tu bukan... saya tak kesah masak apa pon.. makan aje la jangan banyak cakap! (bini pulak terasa ati... arghh susahnya memahami jiwa pompuan)

    ReplyDelete
  23. best shot akak....makes me smiles dlm ketakutan...eheksss....

    ReplyDelete
  24. CEMOMOI > bagus la kalu tak boroi. Sebab boroi ni susah tau, berjalan tak nampak kaki. hehehehe..
    Yang susah memahami tu lah cabarannya, bila dah faham jiwa pompuan, akan terasa indahnya hidup berumahtangga..


    NAA > jangan takut. Masak maggi pun boleh. Suami kalu dah sayang, semua kita masak dia makan.

    ReplyDelete
  25. Salam Kak,


    kita tak tengok pun citer ni..
    huhu..

    Tengah sibuk membeli-belah ari tu kottt...

    ReplyDelete
  26. RINA > shopping kat Tanjung Karang tu yerrr...

    ReplyDelete
  27. sy x tgk citer tu, tp bc sipnosis kak azie, dh tau cerita tu mesti lawak... ker kak azie yg melawakkan cite tu? hehehe...konpius...

    ReplyDelete
  28. ROSNANIE > pekabar? sihat semua?
    Citer tu ada gak ler lawaknyer, tapi Kak Azie lawakkan lagiii...hehehehe

    ReplyDelete
  29. Salam kak Azie,

    Wan tak tengok pun cerita tu... tak tahu miss sebab apa, mungkin sbb most of the time anak yg pegang remote tivi jadi tahu sajalah selera dia mestilah channel kartun... lagipun ada 'pompuan' tu, mmg kompen wan akan fikir 2-3 kali utk tengok... hish tak baiknya dah la bulan pose!! :)

    Drama Nur Kasih, bagaikan sebuah novel yang jadi faveret yang diulangbaca berkali-kalipun tak akan jemu! bahkan akan dicari tatkala bahan bacaan lain tidak menepati selera tapi keinginan membaca membuak-buak ;)

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails