Monday, August 23, 2010

Ramadhan: Fasa Kedua...

Salam Ramadhan. Sudah nak masuk Fasa Kedua ni.

Mesti suasana di luar sana meriah kan? Walaupun aku kerja hampir jer dengan kompleks membeli belah (macam dulu) tapi belum sekali pun aku masuk ke situ. So, suasana orang shopping or agenda sale sana sini, kurang nampak di mata. Kami pun bukan jenis bershopping sakan-sakan dan kami mencari keperluan dekat-dekat dgn rumah jer. Dan seperti yang pernah aku sebut, dah lebih 5 tahun aku tak jejak kaki ke Jalan TAR, Masjid India or SOGO.

Kuih raya biasanya order dari kengkawan (tolong bisnes kawan) dan biasanya kalu beraya di KL, malam raya kami meronda mencari kuih raya yang dijual murah. Itupun kalu rajin menempuh jem luar biasa.

Sambil fikir sambil layan sampai mata naik kuyu - di tempat kerja. Kurang kerja sebab tiada orang nak minum teh/kopi di bulan puasa dan tandas pun tak perlu cuci banyak kali kerana kurang orang pegi buang air...! hahahahaha...!


Hari ini menu apa? Tengah fikir. Yang sebenarnya malas dah nak fikir. Ikut jer mata nanti. Apa yang nampak di supermarket, disuaipadan dgn apa yang ada dalam fridge, masak jer.


*Kenangan bulan puasa: sakit pinggang mengecat rumah dgn warna paberet, PURPLE. Tahun ini, tak perlu cat lah, sbb masih bersih. Cewahhhh..!


~...merindui tanah leluhur tidak terucap dengan kata-kata, tetapi bila HISYAM kerap berulang balik ke baruh, SERI BULAN merenung bulan sendiri di pinggir Kampung Separuh Desa... Cedihhhh...!~





28 comments:

  1. Salam Azie..

    dah fikir nak masak apa petang nanti, ya?

    Terung dalam ruang sayur peti sejuk kakcik dah naik kecut.. bilalah nak kakcik pajerikan agaknya? ;-)

    ReplyDelete
  2. azie,
    buka apa nanti yer...
    ingatkan ptg ni nak masak daging masak lemak dgn rebung... nyum..nyum...











    /

    ReplyDelete
  3. malam raya pun jem gak jln kat KL? igtkan x de kreta siap boleh tido kt atas jalan

    ReplyDelete
  4. Malam raya kat KL jem...? Depa buat perarakan takbir raya besar-besaran ke?

    ReplyDelete
  5. salam kenal.

    dah hampir 8 tahun tinggalkan KL (Now di shah alam).Sesekali p, rasa taksanggup nak tempuh jem.

    cam ne rasanya beraya di kl ek?

    ReplyDelete
  6. Salam kak azie,
    orang pandai masak ni memang kreatif. tak payah fikir, apa yang ada dia main campak2 jer dalam piuk tuh. tup2 menjadik dan sedap.. huhu, bila la nak dapat skil tu.. agak2 jenih yang masak seminggu sekali macam disini ni boleh mencapai tahap itu tak? (jawab sendiri) boleh, tapi kena tunggu lagi 10 tawun.. genapkan 20 tawun kawin.. huhu..

    cedihh sebab hisyam asyik balik kampung repair rumah ehh.. (serkap jarang) ..

    ReplyDelete
  7. baju raya sedondon dengan rumah tak?
    :)

    ReplyDelete
  8. kena bawak duit berguni barulah syok shoppings!kalau tak buat penat badan je berasak2 :D

    ReplyDelete
  9. nak ulang lagi ke masakan kepujian kelas pertama akak tu???hehehehee

    ReplyDelete
  10. Salam.
    opis dekat sogo ke?
    kalau saya turun shopping bleh lar ni ajak lepak kan? Hehehehe....
    Saya berbuka malas nak masak. tolong bisnes kawan jugak, beli kat dia.

    ReplyDelete
  11. ckLah balik sekolah tadi nampak India bawa kereta lembu...
    Kesian kat lembu tu..
    Tiba-tiba teringin sop tulang lembu.





    Dah siap mask dah pun..
    :)

    ReplyDelete
  12. Salam KAK CIK > hari ini masak Lemak Cili Padi Patin jerrr..
    Pajeri Terung? Azie lebih minat nenas.. lama tak kan..

    ReplyDelete
  13. AKAK > Daging tetel sedap dimasak dengan Rebung Madu KAK... Selamat berbuka.


    EELEBOR > Jem tidak menyeluruh. Setengah kawasan2 spt Chow Kit, Pasar Keramat jerrr.. lain2 area, memang lengang.

    ReplyDelete
  14. KHAYALKHAYAL > Jem juga esp. Chow Kit tuh...


    YAN > Salam kenal YAN. Terimakasih. Shah Alam pun banyak pilihan dan kawasan best utk shopping. Tak perlu pun KL.

    ReplyDelete
  15. AANAS > Kena ada anak ramai kot baru terer masak campak-campak. Hehehehe..


    Serkap tu tak cukup jarang lagi, asyik bolos jerrr... hehehehe


    DrSINGA > Baju raya dgn tak raya 90% kaler mcm cat rumah. Hehehehe

    ReplyDelete
  16. IXORA > Nanti shopping tak penat, bawak guni duit yang buat badan penat.! hahaha


    ZEZEBEL > Ofis Kak Azie sangat jawoooohhh dari SOGO. Sebab tu lama tak pegi.

    ReplyDelete
  17. ACU > Memang nak ulang tapi orang lain punya, ada orang booking nak makan. hehehehe


    CKLAH > hahahaha.. kesian kat lembu, bleh plak masak Sop Lembu. Sungguh tak patut. Hehehehe

    ReplyDelete
  18. lagi 11 minit nak buka ni azie...
    masak apa ya?
    saya masak asam pedas je... sejenis lauk je, makan berdua ngan anak je...banyak lauk pun rambang mata
    buat jemput udang

    ReplyDelete
  19. CIKGU NORMAH > Asam Pedas? sedap tuh. Saya semalam dah masak Asam Pedas Ikan Patin...:)

    ReplyDelete
  20. Ha'ah.... bulan ramadhan ni macm byk sgt waktu senggang di ofis... mungkin sebab masa bersembang dan buat air di pantry telah tiada.. maka banyak waktu berlebihan.... vic pun habiskan banyak masa senggang di ofis dengan novel..

    ReplyDelete
  21. Hi Aziezah, kalau fikir nak masak ikan chincharu goreng sumbat sambal or fish head lemak, or udang galan masak bamboo shoots, send me telegram, ha ha.
    Have a pleasant buka puasa.
    Keep a song in your heart, Lee.

    ReplyDelete
  22. Kak Zai suka shopping sebulan sebelum puasa orang tak ramai tapi Kl mana boleh hilang trademark dia jeeem....

    ReplyDelete
  23. Aslmkm Azie.
    Ya la tak yah pening2 kepala ... turun p dapur nak buat lain, tak cukup bahan/syarat ... tukar suai jer!
    Buat la dengan perasa sayang ... insya Allah sedappp! :)

    ReplyDelete
  24. Hi Akak...i am so happy baru balik kampung...yang paling puas hati dalam sakit2...apa yang kuindam dapat juga akhirnya....dapat mkn KALAKATAR...terbaek....still dok terasa bahagia dapat mkn keh tue...eheksssssss

    ReplyDelete
  25. VIC > ada kala masa senggang tu boleh buat sesuatu yg berfaedah dan bermanfaat. Kita sendiri tahu...


    UNCLE LEE > telegram? Email with photos can aarr? hehehehe

    ReplyDelete
  26. KAK ZAITUN > Betul, saya sendiri selalu juga buat camtu, belum Ramadhan lagi dah prepare baju raya anak-anak.


    DRFAUZIAH > Salam Kak G. hehehe insyaAllah sedappp..! Dapur kita punya!

    ReplyDelete
  27. NAA > Weyyy NAAAA... U sudah kasi gua jelezzzz nihh...
    Kuih KALAKATAR tuhhhh.. wuaaaaa!

    ReplyDelete
  28. rajinnya cat rumah.aku dok rumah sewa so malas nak buat apa2 beb.raya pun biasa2 aje.mungkin tahun ni ramai jiran2 aku balik kg sbb dgn cuti sekolah kan.

    cuma prepare masak utk kawan2 anak aku yg non muslim.biasa dorang ni serang rumah aku setiap kali raya :)

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails