Wednesday, May 22, 2013

Isu: Pen merah, pen biru. U marah, I malu...!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Rabu
22-05-2013


Sejak dari zaman sekulah lagi, saya memang suka menulis dengan pen merah. Ntah kenapa, tapi bagi saya tulisan warna merah sangat ‘menangkap’ mata. Ianya nampak menarik dan ‘outstanding’. Malah diari harian saya pun memang saya tulis guna pen merah.


Lalu perangai suka menulis dengan pen merah terbawa-bawa sehingga ke alam kija. Banyak nota (hampir semua) saya gunakan pen merah. Ianya tidak pernah menjadi masalah kecuali untuk urusan rasmi wajib guna pen hitam or biru.

Bila di tempat kija yang baru ini, saya masih setia dengan pen merah saya, lalu pernah satu kali saya terbabas menulis laporan progress job (setiap orang mesti kena ada laporan progress project yang dihandle untuk disemak oleh supervisor, setiap hari). Seseorang ternampak lalu tegur. Supervisor ok saja, tak kisah asal job done.

Kemudian, saya guna pen merah untuk tulis rekod OT saya. Wahhh meledak isu pen merah. Ada yang kata saya ni nak marah siapa?  Okeh... saya silap kerana taksub sangat guna pen merah.

Isunya tak besar mana pun, tapi menuduh saya sebagai orang yang melawan, adalah tidak tepat. Takpa, saya akan lupakan.  Yang penting, saya nak jaga kerja saya jer.


Selain jaga kerja, saya juga jaga perut dan tekak sendiri. Hahahaha! itu yang betul. Sarapan pagi saya hari tu. Maggi goreng — beli punya.





 ~...bila hasrat bercuti dan pergi sebentar dari Kampung Separuh Desa, HISYAM menegaskan perginya bukan kerana gentar kata nista tentang surat bawah tempurung yang terapung ketika hujan, tetapi kerana ingin menguji kegigihan SERI BULAN menanti walaupun tali buaian di tepi Sungai Menghijau Lumut hampir reput dihayun digoyang...~




23 comments:

  1. pen merah tak selalu hilang tp jangan pen biru pen hitam
    uiksss sekejapan je dah tak ada depan mata

    ReplyDelete
  2. assalam kak azie,

    bos chek pun tak suka chek guna pen merah. oleh itu, pen merah memang jarang digunakan. even buat remarks untuk payment pun saya tak gunakan pen merah. mungkin sebab selalu ingat..pen merah adalah untuk cikgu saja...hehe...

    ReplyDelete
  3. Merah tak berarti marah, ianya melambangkan keberanian.. kan kak azie?? hehe
    wahh meriah betul bfast kak azie pagi ni.. enjoy yr meal ;)

    ReplyDelete
  4. Kadang2 Teena pun guna pen merah kalau nak wt nota, tp Teena suka pen merah yg dakwat basah.

    ReplyDelete
  5. Kalau dalam urusan kerja pen merah adalah untuk 'comment' kerja org lain so tak boleh suka2 guna, higliter pun sama warna2 yg digunakan ada simbol tersendiri. Kalau kat rumah kira asal ada semua bedal, merah ke biru ke mana danlah!

    ReplyDelete
  6. Kakak, itu maggi goreng atau mee goreng, kakak?

    Kakak, kenapa kalau kakak ambil gambar sesuatu benda mesti kakak letak itu benda pada keyboard kakak? Keyboard kakak itu ada sentimental value ke kakak?

    Pen merah, pen biru.
    Kakak marah, kakak tak ayu.

    Mwahahahahaaa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sejak dulu lagi, jika disemak memang Kak Azie akan snap pic bersama keyboard putih tuh. Ianya menjadi identiti Kak Azie. Sekadar suka-suka.

      *Keyboard tu kat tempat kerja. Kat rumah, keyboard saya warna hitam.

      Delete
  7. Assalamualaikum,
    daku pun lebih suka guna pen merah tapi...kalau jeis dakwat yg cantik n merah menyala je. ada jenis yg merahnya tu pudar, tak best guna.

    sekarang dah tak byk jumpa pen merah, sebat je mana yg ada ;)

    ReplyDelete
  8. saya pulak suka menulis dengan pen purple!!

    p/s maggi tu nampak dah lurus2...

    ReplyDelete
  9. Macam menarik kan... Masa sekolah x leh paia...hak cikgu saja. Now, suka hati bila nak pakai kaler merah.

    ReplyDelete
  10. suka warna biru...
    jarang sangat guna pen merah...

    sedapnya maggi goreng tuh...

    ReplyDelete
  11. suka pen merah pen biru..dakwat basah..

    ReplyDelete
  12. ayat last tu tak tahannn...jaga perooot....ecehhhhh....

    ReplyDelete
  13. saya pun suka guna pen merah...kalau meeting ambik minit guna pen merah. hehehe

    ReplyDelete
  14. sama la macam opis zi ni..kalau terrrtulis guna pen merah confirm ada yang gatal men'query'

    ReplyDelete
  15. Amboi, mana tau Ntah2 sebenarnya ada bakat jadi Cikgu, sebab suka pen merah, haha...

    Apahal lah pulak org kaitkan tulis pakai pen marah dengan kemarahan? Pelik... Maybe sebab dorg selalu kena marah dgn cikgu dorg kot dulu, hahaha...

    Btw, maggie goreng tu memang nampak sedap! ;p

    ReplyDelete
  16. Saya pulak lagi stylo, guna pensel 2B Staedler itu bila sign MC....stylo kan? hahaha

    ReplyDelete
  17. pen merah yg disalahkan..haha
    apa pun janji pen tak hilang

    ReplyDelete
  18. merah itu terang benderang,memakau...lamabng berani...mengoda..

    ReplyDelete
  19. bila saya menulis guna pen mesti tulisan tak cantik..comot je..tak kira la merah ke biru..

    ReplyDelete
  20. merah ? u marah ! ... org cina x kasi guna pen merah nih . tak ong . Saya pun suka warna merah utk guna point ptg . senang nampak . org nak marah ? tak luak pun . bkn kacau dia kan ! ... keras mmg kepala nih mcm kelapa tua ... heheheee

    ReplyDelete
  21. Nak jadi cikgu kot dulu tapi tak jadi ..... ngeeee

    ReplyDelete
  22. saya suka guna pen hitam ink basah bold point rege rm4.50..
    hihihi.. feeling cam bos2 pulak~ ok..tapi boss saya pon pakai pen lagi mahal dari saya lah..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails