السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Jumaat
19-07-2013
Seperti saya pernah sebut di awal dulu, tahun ini akan menjadi puasa berbeza bagi kami. Jadual kerja saya yang agak sendat dan rutin saya yang “pegi malam balik malam” tak memungkinkan saya menjadi tukang masak tetap untuk berbuka tahun ini.
Lalu penglibatan MyToklaki bersama 2 orang anak dara kecik saya di rumah menjadi lebih untuk tahun ini. Sejak hari pertama lagi, saya hanya boleh sampai rumah paling awal sekitar 6:30pm dan minggu ini pula sampai sewaktu azan sedang berkumandang.
Apa saja yang dimasak dek MyToklaki, adalah menu yang simple dan agak beza sikit dengan hasil karya saya. Setiap petang, saya terpaksa call ke rumah untuk ingatkan depa supaya kuarkan ikan/lauk dari peti beku. Kalu tak, jenoh la nak tunggu ikan yang keras tu jadi lembut.
Tapi, sebenarnya sejak MyToklaki mengambil alih ‘dapur magic’ saya, hasilnya tidaklah mengecewakan sangat. Dia memang boleh masak, dalam kategori makan untuk anak-beranak.
Contoh: hari pertama ritu dia masak Kurma Ayam. Seterusnya, Sambal Ikan Kembung, Daging Masak Lemak Cili Api, Udang Goreng Kunyit... wpun menu adalah simple tetapi suasana berbuka tetap meriah dan disyukuri.
Yang best, petang semalam dia masak Nasi Lemak dengan Ayam Goreng Berempah. Sebenarnya saya yang plan nak buat, tapi dia dah potong jalan. Ok, bior ler. Orang tengah rajin, jangan dilarang.
Tapi dia tak tau pun nak buat Ayam Goreng Berempah. Terpaksalah saya bagi panduan-ajar melalui hp dari ofis.
Hasilnya:
Tak sangka, menjadi jugak Nasik Lemak & Ayam Goreng Berempah dia. Walaupun belum boleh mendapat Kepujian Kelas Pertama, tapi saya rasa ayam tu layak dapat kredit lah juga. Saya pula sengaja skip OT semalam, untuk sampai ke rumah sedikit awal. Sambal Tumis tu hasil karya saya. Mujur sempat. Kalu idak, ada yang makan nasik lemak berkuah tokyu jer!
Hari Sabtu dan Ahad kenalah saya ‘cover’ balik dengan menu yang sedap dan sedikit special. Hmmm... saya cadang nak masak Rendang Kerang. Ok dak?
~...Mak Utih sudah mula menyebut tentang pucuk kelapa hendak dipetik turun, Pak Utih pula sudah berkias tempayan pukul telur untuk bahulu sudah lama tidak didengar bunyi pukulan berentak lalu SERI BULAN sudah faham HISYAM akan menjadi kembali sibuk ke hulu dan ke baruh berpeluh dahi dan buku lali sehingga SERI BULAN yang dikerah menjadi pengiring akhirnya menyerah kalah...~
Assalamualaikum..
ReplyDeletewahhhhhhhhhh.. bagusnya..
kak, mudahan yang baik2 buat kak.. mmg rindu dgn kak... suasana dan persekitaran tempat kerja baru kak yang berbeza dr tahun lepas buatkan kak kurang di alam maya.
moga sucess
Salam AYU,
DeleteSebenarnya di laman sosial lain memang Kak Azie dah semakin takda masa. Hanya blog saja yang kena setia. Susah nak lepas diri dari blog. Dah minat menulis, sehari kena jugak menulis.
Huhuhu...... Nak tepuk tangan sambil berdiri lah sebab kegigihannya itu :D
ReplyDeleteWahhh kunun standing ovation la yer. hehehe
Deletefuhh.. dah la saya x sahur pagi neh..
ReplyDeletetgk ayam goreng berempah tuh sgt menggodaaaaaaaa...
rendang kerang?
menareksss tuh..
Laaa ngaper tak sahur?
DeleteAya Goreng Berempah tu senang jer nak buat. Si Riben Merah pun pandai buat. Asal jangan diikat ayam tu dengan dengan riben merah. Ahaks!
Syukur suami Azie boleh masak. Kalau Abang Mus, dia masak di kedai je... :)
ReplyDeleteOk la tu Kakcik, masak kedai. Sedap juga. Tapi tak leh la selalu. Kalau selalu ranap poket.
DeleteKak Cik, Toklaki saya pulak tak berapa gemor makan hat kedai. Terpaksa saya bukak kedai makan dalam rumah. hehehe
DeleteTATA, kalu kami yang rakyat ramai ni, bukan setakat ranap, runtuh terus poket kami. hehehehe
Deletesedapnya kerang.. tp usus shin nipis.. manja lak tu.. mkn lebih skit mula ar meragam.. wahh untung ada suami membantu di dapur.. sejak dua menjak ni.. terbayang bayang nk ada isteri.. dok sama sama kat dapo.. erk.. dah sampai seru ke ni.. tp x de plak tepikir dok kat tempat len selaen dapo ngan jenjalan #eh #miliksiapakahdirini
ReplyDeleteShin, kalau dipandang dari segi positif nya, kes usus awak ni la, dapat save kan budget dalam bab makan ni.
DeleteWahh bila tiba jer bulan posa, terus tingin nak berbini yer kamu? Hahaha elok la tu. Masa bulan posa kalu ada bini, memang best. Boleh request nak makan macam-macam. Kena la cari isteri yang pandai masak. hehehe
DeleteYe lah... save dengan secara tak langsung. Jimat banyak tuuu...
Deletemytoklaki??mati2 saya ingat nama jepun..hehehe...takpe..belajar slow2..lama2 boleh jadi chef la.. :)
ReplyDeleteHahaha.. nama Jepun? Tak terfikir pula orang boleh tersangka begitu. Toklaki tu panggilan utk suami (guna bahasa Kelantan)
DeleteAda jugaklah yg nak ambil alih tanggungjawab, Aina anak bujang jelah, selalu call suruh masak nasi, keluar iakn bagai dari peti ais sampai rumah mak bersilat. Biasanya goreng le bilis, ayam ke ikan ke panaskan samball yg dah masak stok seminggu. Kesian anak2.
ReplyDeleteTakpa ler kalu gitu pun. Sekurang-kurangnya masih sempat jugak nak bersilat. Kak Azie ni, katakan nak bersilat, nak bukak langkah pun tak sempat.
DeletePagi2 tengok nasi lemak... tetibe perut rasa lapaq. Padahal sahur tadi makan nasi arab. hehehe
ReplyDeleteWahhh Nasik Arab pun sedap tu. Tentulah bersekali dengan Ayam Mandinya ya? Ohhh sedap nyaaa!
Deletesedapnya nampakkkkk....
ReplyDeleteBegitulah juga rasanya...
Deleteadooiii la sedap sungguh laa...
ReplyDeleteSungguh! Sungguh! hehehehe
Deletenampak pun dah sedap, pandai jugak ye cik abang masak :-)
ReplyDeleteBoleh la juga. Bila bini tak sempat balik awal, bila lagi nak kerah tenaga orang lelaki. Ye dak? hahaha
DeleteSdp jugak lyn nasi lemak ms berbuka ni kan kak?
ReplyDeleteNasi Lemak sekarang ni, dah boleh dimakan tak kira pagi petang siang malam, kan?
Deletewahhhh.. toklaki yang membahagiakan.. beruntung Kak Azie...
ReplyDeleteInsyaAllah. Semoga terus begitu.
DeleteCakap pasal belajar memasak melalui telefon ni, ingat kisah yang saya dengar masa buat ePJJ dulu.
ReplyDeleteIsterinya ada kelas Ahad. Secara kebetulan parents suami nak datang, so suami la yang kena masak. Macam mana cara nak masak, si isteri kena guide melalui phone. Masa tu dalam toilet, tgh ambil wuduk, tu yang terdengar tu.
p.s: Saya kena cari Adam yang pandai masak. Saya tak mahir la bab gi dapur ni. Huhu.
Sekarang ni, semakin ramai kaum lelaki yang muda-muda lagi dah pandai memasak. Tapi kalu dapat yang tak berapa pandai pun takpa. Kemahiran tu boleh diasah, diajar sampai pandai. Setakat untuk makan anak-beranak pun jaadi laaa...
DeleteSemoga nanti ada jodoh yang dihajati tu di luar sana. Aaminnnnn
Hebat Toklaki...ayam goreng berempah sedap tu..En Suami saya boleh juga masak...tapi yg tak tahan dia atur mangkuk2 mcm tengok rancangan memasak kat tv tu..
ReplyDeleteHahaha susun mangkuk rencah rempah ratus macam dlm tv yer? hahaha best gak tengok. Yang tak tahan nanti, bab nak mengemas la ya?
Deleteboleh la gilir2 masak lepas ni ;)
ReplyDeletesy suka rendang kerang my adik ipar punya kakak
Adik ipar punya kakak? Biras la tu kan?
DeleteKak Azie pun tak berapa pandai, tapi sebab rendang tu mudah jer nak buat. Tu yang tingin pulak nak buat.
sambal tu tetap nampak sedap di mate saye..
ReplyDeleteDari mata turun ke hati masuk ke perut. Hahaha!
DeleteOk ok ok sangat2!sedapnya rendang kerang.anak beranak kopek kerang mmg best.bonding time hehe
ReplyDeleteYup. Bab kopek kerang memang selalunya menjadi tugas ramai, secara bergotong-royong.
DeleteTokyu tu ape kak? Kicap ea?
ReplyDeleteYup. Kami orang belah utagha ni panggey kicap = Tokyu.
Deleteui...rendang kerang...sedap la tu! suka sangat-sangat. hantaq mai sini sikit.
ReplyDeleteanyway..hasil tungkus-lumus suami kak azie di dapur tu nampaknya sukses tu. bakat boleh diasah. alhamdulillah..dia sporting dan tak kisah menolong isteri.
Kalu dah berkira dengan isteri bab memasak ni, memang akan laparlah perut. Kesian kat anak la pulak. Jadi kenalah sama-sama turun dapur. Bergilir mengikut keadaan.
DeleteHahaha tak pasal pasal ada orang terlior sakan. Jom kita sama-sama buat Rendang Kerang, nak?
ReplyDeleteHehe... Tgk pun dh nmpk sedap... Hehe
ReplyDeleteKena rasa la pulak pasni. Hehehe
Deletelama tak makan sambal tu kak.. haih lg berapa jam dh nk berbuka.
ReplyDeleteMakan sambal lama tak lama bergantung kepada tahap ketekunan anda menikmati sambal tersebut.
DeleteNgeeee...
Alhamdulillah dapat Toklaki mcm tu..ringan tulang membantu!! nasi lemak tu nampak menarik sambal tu nampak sedap lah kredit juga untuk Toklaki ayam dia pun tak kurang hebat..rendang kerang best!! tak sabar tunggu next entry
ReplyDeletewah...beruntungnya AToklaki pandai memasak...
ReplyDelete