السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis
26-12-2013
Alaaaa... malasnya nak update. Ada cerita pun, macam tak sempat jer nak taip. Kalut.
Cuti sehari semalam, rasa macam cuti Ahad. Lalu pagi tadi agak kelibut, terlewat mujur sempat. Sebab tu, saya cuma sempat capai T-shirt company. Ahhh janji pakai baju.
Kita dah matang, bukan budak muda lagi. Kalu lewat skit jer, mula la putus asa. Terus ponteng. Itu bukan saya. Lewat takpa, jangan terus ponteng.
Tayang-tayang:
Buah kundang. Kawan sekerja beli banyak masa balik kampung. Agak ranum. Mula-mula blur taktau nak buat apa (selain Sambal Belacan), tapi bila baca status seorang teman blogger yang gunakan Buah Kundang ni sebagai bahan sayur dalam Kari Ayam, lalu saya dapat idea. Masak Lemak Cili Padi ikan then boh Buah Kundang, mesti syok, kan? Yessss!
Cuma, hmmm kenapa Buah Kundang yang ini bukan kaler PURPLE? Selama ni saya dok sangka Buah Kundang semua kaler PURPLE. Bellum ‘banyak berjalan jauh’ saya ni rupanya....
~...usikan sekian ramai anak muda tentang SERI BULAN yang hendak disamakan dengan si bulan purnama bukan memberikan rasa lambungan pun kepada si puan diri malahan memberikan rasa marah terpendam kepada HISYAM yang tidak disedari sesiapa melainkan SERI BULAN nan seorang tetapi apa daya dia hendak menutup mulut orang yang sampai bila pun tidak akan sama seperti si mulut tempayan yang sering bergandingan dengan batok di tepi tangga menaiki ambin Teratak Nyatuh...~
Sekali pandang macam buah delima pulak. Cuma saiznya kecil sedikit dari buah delima. Eh, buah kundang ni bukan asam kundang meh?
ReplyDeleteLaaaa pulak. Asam Kundang tu cemana pulak?
Deleteorg dedulu tak pandai sebut purple...tu yg jd buah kundang
ReplyDeleteMaknanya, kundang tu maksudnya memang ungu la,kan?
Deletesaya pun kan kalau dah lewat, biarlah lewat
ReplyDeletekelam kabut camne pun tetap lewat juga kan
datang kerja dengan muka tak salah...hehe
buah kundang color purple? first time dengar
dia warna kuning keemasan, time camni rasa dia manis sangat
tapi kalau kena yang masam terus surrender...hehe
time mengandung gila makan buah ni esp yang masamlah
letak dalam masakan pun baru first time dengar
kang dah masak, cer hulur-hulur ye
nak juga rasa =)
Nampak gaya memang Kak Azie yang tak tahu apa - apa pasal buah kundang ni. Hahaha baru nak belajar
DeleteSetahu Aina buah kundang memang kaler tu Kak Azie...
ReplyDeleteHahahaha Kak Azie yang tak tahu.
Deleteha ah kan..teringin nk beli..kuning je..
ReplyDeleteKawan Kak Azie beli di kampung N9, sekilo = RM10. Mahal jugak tu, kan?
DeleteEeehem,dah lama tak gelak. :-) gini
ReplyDeleteQAaaaaah qah qiihhhh qihhh qah qah...
Apahal?
Deleteini buah kundang dah terlalu ranum....masam ke manis tu....?
ReplyDeleteKak Azie belum rasa pun lagi.
DeleteSaya macam tak pernah tengok & rasa buah ni...
ReplyDeleteHahaha sama ler kita. Orang kata, belum jauh berjalan..
Deletemakan macam tu je pun dah sedap tu kak, dah masak manis nih
ReplyDeleteYa ker? Kak Azie tak berani nak rasa, ingat kan masam benar....
Deletesetau sy buah kundang ni bujur2 sket, x byk isi, bijik je y besar n kaler pepel. kami di sini panggil buah staq. tapi tgk pic kak Azie cam lain je
ReplyDeleteSetuju Kak Azie pulak, buah staq tu macam buah plam, tapi kaler oren jernih...
DeleteRalat: setuju = setahu
Deleterasanya mmg ini rupa buah kundang yg saya kenal.
ReplyDeletemasa kecik selalu mkn...kawan siap jual 3biji 10sen, kalau tak silap ingat.
Kat kampung dulu ada agak nya, tapi Kak Azie yang tak cukup explore kot....
DeleteKak,
ReplyDeleteBuah kundang mmg bukan kaler purple. Yg kaler purple tu BIJI dia...
Sebab tu orang panggil warna purple tu warna BIJI KUNDANG. ..orang tak panggil kaler KUNDANG. ..
Kundang kat Kuang & Rawang ade ler. ..hihihi
Hashimmmmm!!! Lama tak muncul? Mentang-mentang la orang Kundang...
DeleteBuah kundang mmg masam n kalo dolu2 selalu mek buyung ngidam masa ngandung...
ReplyDeleteAda pokok besar rumah arwah nenek tp dah kena tebang. ..
Nanti cuba belah biji dia dan perhati betul2....tapi dia kaler DARK PURPLE...
Pastu snap post kat wall k ...ramai org tak pernag tgok tu...
Nampaknya kisah buah kundang ni menjadi semakin menarik pula.. nanti memang nak kena belah dan tengok bijinya yang kaler kundang tu..
DeleteJangan salah tgok lak....kang kuar DEEP PURPLE....kena nyanyi la plak....
ReplyDeleteKalo kompem kaler BIJI KUNDANG@PURPLE boleh le letak sebelah kasut kiut purple atas tu k ..
Amboii takkan la aku nak kena nyanyi lagu Deep Purple lak
DeleteAA
DeleteI baru nak bitau tapi ada yg dah bitau u dulu. Memang biji buah kundang warna purple.. I dah kaji masa kecik2 dulu konon nak jadi saintis muda. So meh kita nyanyi Smoke on the water, mehh? U sing I 'goreng', hehe..
Goreng garing-garing tau SOM. I tengah kemaruk nak karok nih! hahaha
Deletehttp://www.anakulucheka.com/buah-kundang-colek-kundang/
ReplyDeleteTu link aje kak...
Akak belah sendiri dan tengok secara LIVE TELECAST......yg siaran tertunda kurang trill. .
Terimakasih, terimakasehhh!
DeleteNak sedap lagi, ambik agak-agak 5-6 biji buah kundang muda atau yang bersabut sikit tu...celur dia sampai 3 suku lembik... lepas tu ambik cili api +-10 biji..sedikit belacan...seulas bawang besar dihiris nipis...lepas tu ramas semua tu sampai sebati...letak air sikit...jangan cair sangat... lepas tu makan dengan pucuk ubi rebus...atau apa saja ulam-ulaman..nak lagi best campur sikit isi ikan gorang ke...ikan rebus ke...memang terangkat beb...tak caya try sekali tengok...
ReplyDeleteWahhh menu menarik. Macam Sambal belacan la jugak kekdahnya tu kan? Harus dicuba niii
DeleteKalau dah masak mcm tu tentu manis rasanya.
ReplyDeleteOhhh manis ya? Belum rasa lagi
DeleteOh jadi memang ada buah kundang warna purple la ya..tak pernah tau dan tak pernah jumpa la..
ReplyDeleteBiji buah kundang tu sebenarnya yang kaler purple, Che Mid...
Deletebuah ni rasanya masam kan ? sama tak dgn asam kundang
ReplyDeleteAsam kundang tu cemana pulak?
Deleteyg saya tau,bijinya yg kaler pepel..sbb tu ada disebut biru biji kundang-biru pepel..isi dan kulitnya mmg warna mcm tu-oren..
ReplyDeleteSaya dok salah faham la selama ni. Dok ingat buah tu sendiri yang kaler Purple. Hahahaha naif sungguh saya nih!
DeleteThanks Kak Kam.
Buah kundang yang ni yang dah masak.. dapnye.. kalau dapat yang manis.. yang purple tu bijinya.. tapi kalau dapat yang hijau buat jeruk.. lagi sedap.. alamak.. terliur dah.. hehehe..
ReplyDeleteOhhh ada juga jeruknya ya? Laaa idak ler teman tahuuuu
Deletesedap buah ni..kalu pandai masa.. confirm licin apa yang di masak..haha... tapi mana ada warna purple puan...bukan ke warna ni juga... ^___^
ReplyDeletewaaa... teringin sudah..apa pun suka entry dan blog ni..simple but nice ...salah ukhwah semua kat sini..saya bloger baru nak belajr juga..harap bagi supporter dan tunjuk ajar...thanks semua...
salam kenal Lin (mencari kenalan dna bloger hebat-2 untuk di rujuk ^__^ ) sudi-sudi la mengajar saya budak baru belajar... :)
Terimakasih Linz. Silakan masuk. Selamat menjadi blogger. Akan dibalas kunjungan bila ada kesempatan nanti.
DeleteKat mana nk beli buah kundang ni...puas cari sekitar kl x jumpe2...ada ke yg tau?..
ReplyDeleteKat mana nk beli buah kundang ni...puas cari sekitar kl x jumpe2...ada ke yg tau?..
ReplyDelete