السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
03-12-2013
Seluruh rakyat dalam rumah saya makan tempe. Suka tempe. Terutama bila saya buat Tempe celup tepung, just goreng gitu-gitu (ada orang sebut 'goreng-bodo'). Ratah gitu saja.
Sekarang punya zaman, makanan tradisi sesuatu kumpulan bangsa sudah tidak lagi dimonopoli mereka saja, orang lain pun suka makan.
Tempe, tak perlu jadi Jawa untuk minat tempe. Macam saya yang suka budu, nasi kerabu, laksam, kuah pindang.... walaupun saya ni anak Banjar (yang langsung tak reti sepatah haram basurah Banjar!).
Makanan hari ini, walaupun dari mana asal sudah tidak mewakili bangsa seseorang yang makan itu lagi. Sebab sesapa pun dah pandai makan. Bagus la kan?
Selingan:
Ada ketika kita merasa sangat sedih. Ada waktunya kita merasa sangat kecewa dan hampa. Ada masanya kita merasa sangat down sehingga merasa diri tidak dihargai. Kesimpulan dari kesemua situasi itu, sebenarnya memerlukan kekuatan semangat dan jiwa yang kental. Walaupun saya sebenarnya tak ada kawan baik yang benar-benar rapat untuk memahami, tetapi saya rasa saya masih kuat...!
~...ketika SERI BULAN sudah pandai melagukan irama ‘Love is The Moment’ dan HISYAM juga sudah pandai menangkap rentak walau hanya sekadar ber-la-la-la dan ber-hmm-hmm, suasana petang itu mendorong mereka sama-sama merasa perasaan menjadi sejiwa hingga nyaris HISYAM hendak mendakap SERI BULAN bagi mendamaikan rasa di hati yang bergolak susah berhenti...~
saya ore kelate cmpuran Pattani + Arab tapi semua mknan saya suka makan...dan setelah brkawin dgn org Jawa bertambahlah koleksi resepi family kami....
ReplyDeleteOrang Pattani suka makan apa eh? Saya tak sure budaya sebenar orang Pattani ni. Adakah sama macam orang Siam?
Deletetempe mmg sedap.. mak shin penah pesan.. kalo beli tempe.. cpt cpt masak atau susun tempe tu satu persatu.. jgn bg dorang terhempap antara satu sama laen.. nnt tempe cpt busuk
ReplyDeleteselingan : xde kawan baek time kita rasa down atleast kita paham kenapa kita kesorangan.. sbb mmg kita xde kawan baek.. bebeza kita ada kawan baek.. tp masa kita down kawan baek tu x buat yak sepatutnya.. dia ignore je mcm xde apa apa.. itu lg sedih
abang shin, tu pasal kita pun tak de kawan baik. kalau down, kita lebih suka cerita dan kongsi dengan diri sendiri aje. berperang dan berkawan dengan psikologi sendiri.
DeletePasal susun tak bertindih tu Kak Azie tak pernah dengar. Tapi tempe memang tak tahan lama pun. Sebab dia mentah. Memang kena masak semasa masih segar.
Deletekalo tempe sy mkn cuit2 je..heheh..walaupun sy ada darah jawa sikit..sikt je.
ReplyDeleteapsal waktu cuti aje kau makan? diskriminasi makanan tau tu nama nya.
DeleteSorang kata cuit, sorang kat cuti. Kak Azie kata cut!
Deletemek kelate br belajar makan tempe
ReplyDeleteDah pandai ke belum?
Deletecicah sambal kicap.... sedap kak...
ReplyDeleteceria selalu dan senyum selalu kak.... ;)
Cicah sambal kicap tak pernah lagi la. Tapi goreng garing pastu buat sambal kering selalu la...
Deletex mkn tempe.. sian SIL bila dia masak sambal goreng dia time raya, dia n mak je makan, kami pilih letak sebelah semua tempe tu.. sekarang dia dah ada geng tambahan, BIL2 pun suka gak. n diorg tengah plan nk make sure qashif makan tempe.
ReplyDeleteHaa elok kecik kecik lagi diajar makan makanan tradisi akar umbi keturunan. Baru dia kenal dia ada darah Jawa. Jawa hebat tau!
DeletePotong kecik goreng garing, goreng kacang buat sambal kering yg pedas2 manis sambil tengok tv pon habis satu tipuware. Walaupun saya org Perlis saya pon suka tempe!
ReplyDeleteHaaa Kak Azie dah lama tak buat camtu. Tu kalu buat satu tipuwer besar pun lum tentu cukup!
Deletesy suka dgn kata2 selingan tu..ianya sgt kena dgn sy..:)
ReplyDeleteKuatkan semangat, ok!
Deletesaya pun suka makan tempe cicah sambal kicap:-)..sekarang tempe dah komersial, kat kelantan pun dah senang dapat.
ReplyDeleteJangan kan kat Kelantan, nun kat Barat pun dah famous. Martha Stewart masak kat TV pun masak tempe tau. Tapi packaging nya lagi up la standard nya. Tak pulak depa balut dengan banana leaves.
DeleteTu pun masih ramai yang perlekehkan tempe. Hari tu Kak Azie tengok kat tv, sepasang suami isteri yang buat bisnes tempe ni sampai berjaya. Rumah depa besar sungguh. Means, depa hidup senang hasil buat tempe. Tidak nampak gaya jutawan tapi nampak selesa.
DeleteSuka mkn tempe espp sambal goreng tempe.
ReplyDeleteSambal goreng tu makan sekali dengan kuah lodeh dan lontong! Perhhh!
Deletesaya pun Banjar yang suka tempe.. dan ada kawan saya Jawa yang tak makan tempe.. apakah???
ReplyDeleteSaya Jawa, tapi saya kurang gemar makan tempe. Makan, tapi tak suka sangat la.
DeleteHmmmm....samalah kita..
DeleteMemang ada jer orang Jawa sendiri tak gemar tempe. Itu lumrah. Apa nak buat, kalu dah tak kena dengan tekak.
DeleteSaya sekeluarga semua sukaaa tempe. Nak sedap dan cepat laku, biasanya potong nipis, tumbuk bawang putih, bawang merah dan biji ketumbar. Gaulkan dengan tempe bersama serbuk kunyit dan garam. Goreng garing2, makan panas2, cicah sambal kicap. Sedulang pun boleh habis (dulang kecikk).
ReplyDeleteMemang. Hiris nipis boh garam kunyit, goreng garing skit. Memang boleh ratah gitu jer. Ahh enak!
Deleteehem ehem ehem...jawa ni sensitipppp....wakakakakak
ReplyDeletetempe sedap apa...ngada2 laa yg tak mkn tempe pastu ngaku jawa.....ahahahah
Mengada yer... ah haa memang mengada! hahaha
Deletemy hubby memang suka makan tempe saya pun suka walaupun kita orang bukan orang Jawa....awet muda kata ko...
ReplyDeleteAwet muda yer? Mungkin betul la kot. Jom kita pakat pakat makan tempe pagi petang siang malam!
Deletesetiap kali pergi pasar tani...sure beli tempe...tapi mesti ada sambal kicap baru sedapp...
ReplyDeleteWahhh ramainya yang komen pasal makan tempe dengan sambal kicap. Saya tak pernah cuba lagi.
Deletelama tak menyinggah sini...hehe
ReplyDeletejujurnya, sejak berkahwin
boleh kata hari-hari saya makan tempe
semua saya jawa, kalau ikut darah saya pun jawa sebenarnya
tapi mak melayu pahang, ajar kitorang makan tempoyak aje =)
Terimakasih menyinggah. Kak Azie pun lama tak menyinggah sana sini.
Deletekak azie..kami sekeluarga pun suka sgt tempe..walau kami bukan jawa..hehehe..
ReplyDeleteTakkan la nak tunggu jadi Jawa, or kahwin dengan orang Jawa or bermenantukan orang Jawa, ye dak? hehehe
Deletetempe - kalo goreng garing kite makan
ReplyDeletehehe
Kalu masak lembik lembik, tak suka ya? Sama ler kita. Saya lebih gemar yang goreng garing or sambal kering. Kalu masak lemak, or masak lembik tu, kurang gemar.
DeleteTempe cecah kuah kicap la terbaik!!
ReplyDeleteDah lama dah orang malaysia lebih jepun dari jepun...manjang carik sushi...wakakakaka
Dan pesen sekarang pulak..nak makan makanan K-Pop!
Heyyyy I peminat sushi tau! Kecik hati saya. Hahahaha!
DeleteAnak saya kenal/ suka tempe masa kat uitm! padahal saya org jawa!
ReplyDeleteAhaaaa silap ibu yang tidak mengajar? hehehe
Deletedekat 4 tahun kat Banting tempat Jawa ni , sayangnya mamaD takleh nak telan tempe... (alasan sebab tempek nampak berkulat) ..entahlah , kalau org tak suka memang mcm2 alasanya..sy layan makan jer..
ReplyDeleteMemang ada jenis tempe yang nampak macam berkulat (berdebu putih) tapi sebenarnya itu ragi, kan?
DeleteCuba la masak sambal goreng, kasi dia rasa. Mana tahu lepas tu boleh jatuh cinta pada tempe? hahaha
Cara belanja diri sendiri tanpa keluar duit.. Boleh baca disini -> belanja
ReplyDelete