Thursday, April 16, 2020

Nak buat Cekodok Bilis pun nak whatsapp Mak...

Khamis
16-04-2020

Dak AMOI sejak zaman sekolah, memasak memang failed. Start dok asrama sejak Form 4, dan sejak tu, dia tidak lagi duduk di rumah. Kampus, rumah sewa then kahwin.

Dak IKA, dah lebih 2 tahun duduk rumah sewa. Sebelum ni, depa memang tak berapa masuk dapoq. Ada orang kata, anak dara kena selalu masuk dapoq. But, depa tak tunjuk minat. Lagipun, semua urusan dapur, saya dan Toklaki yang handle. MyToklaki pun, dia pandai masak juga. Silap saya mungkin, saya tak pernah paksa depa ke dapoq. Saya rajin sangat memasak masa tu. Hari-hari masak.

So, bila dah PKP ni, depa kena la memasak juga. Good. Masa ni la nak belajaq walaupun macam dah tua sangat, baru nak belajaq.

Tapi depa ni, semua nak ikut style saya. Bukan tak boleh Google.


Masa ni dia nak tiru kami di rumah masak Buttermilk Chicken.




Alia pandai buat Kek Batik. 2-3 kali dah dok buat sejak PKP nih.


Hangpa tengok, nak buat cekodok pun nak kena whatsapp saya.



Ika nak buat Udang Goreng Celup Tepung. Tapi 2 hari lepas tu saya soh hantar gambar, dia kata tepung pun belum beli. Adehhh...!





 ~....petang itu Mak Utih begitu gigih membuat Bingka Ubi untuk penganan petang bagi menjamu HISYAM si buah hati teruna pujaan sekampung yang sudah menjadi anak angkat paling tersayang, lalu apabila SERI BULAN disuruh mencari daun pandan, ingin sekali dia menukar daun pandan kepada daun mengkuang supaya panggilan tersayang menjadi si gila bayang dan di malam hari nanti si burung berketuk tidak lagi bagai bertukang...~



1 comment:

Salam.
Terimakasih sudi mengomen...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails