Saturday, September 24, 2011

Adehhh tolong! Mamak tu Pekak Lagi...!

Assalamualaikum
JumAAt
23-09-2011


Sapa masih ingat tentang AA pernah tulis kisah si Mamak yang agak Pekak (istilah dan tuduhan aku jerrr...) sehinggakan 2 kali tersilap memberikan apa yang aku order?

Ohhh tidak! Ianya terjadi lagi. Tak sanggup aku. Tension sekejap!

Sejak 2 kali terjadi silap bagi, lama jugak aku tidak lagi pergi beli apa-apa di situ. Lebih kurang 2,3 bulan juga. Boikot konon. Hahahahah padahal Mamak tu idak kisah pun. Tak rugi sesen pun kerana dek sorang regular customer dia yang “Banyak Cengkadak” nih!

Kemudian sejak lepas Raya, dengan niat ingin berbaik-baik (cewahhhh...!) aku berulang kembali ke kedai dia. Antara sebab utama, tentulah kerana Nescafe Ais dia yang sangat marvelous! Enak weyyyy!

Bila tak beli dari dia, memang aku tak beli pun di tempat lain. Walaupun jarang beli tapi hanya mahukan yang itu saja. > melalut dahhhh...!

Hari ini dengan semangat berkobar, selepas meronda di foodcourt dalam pasaraya besar itu tapi tiada satu pun yang berkenan di hati... aku singgah di kedai mamak itu.

My order simple saja. Maggi Sup bungkus. Maggi sup tu means, Maggi Kari.

Tau apa aku dapat?

Wuaaaaaaaa! Meggi Goreng! Perkara yang sama berlaku lagi. Dulu pun macam ni la jugak. Sama menu. Sama silap. Sama pekak!

Tak pasal-pasal tukang masak tu kena sound!

“Sudah dua kali saya kena macam ni? Kenapa tak boleh dengar apa saya cakap? Mau saya cakap English ka?”

Agak emosi, lalu aku letak duit atas meja ambil tapau dan blah!

Bengang. Airmata berlinang. Tapi makan habis jugak! Dah lapar. Rezeki jangan buang, kan? kan?

Agaknya minggu ni minggu suram aku. Dah la 2,3 hari ni asek nak menangeh saja. Mencik ahhhh!

Aku habiskan novel ni hanya 2 hari saja. Tapi tak sanggup dah nak ulang. Terlalu sedih sangat! Habis sekotak tisu.


Adehhh AZIE AZAH, kenapa la pasal citer dalam buku pun ko bleh teremosi sama? Apa nak buat, hati ni mudah sangat cair, jiwa nih fragile sangat. Ayat sayu skit pun nak kuar ayaq mata. Cehhhh...!


Kawan “maya” ini sudah kembali ke tanahair dan ini tanda dia ada di sini. Thanks!



~...HISYAM sangat tahu, sangat mengerti tetapi kadang-kadang dia sengaja tidak mahu faham apabila SERI BULAN mendung sekali sinar rembulannya, itu tandanya dia memang mari bulan!...~









28 comments:

  1. emosi kalau tgh ke laut.. [kalau dah terganggu], mende salah2 silap order nih mmg buat kita mencikk.. tp kalau emosi tgh melangit [epi la tuh], silap2 pun x apa lah.. hehee~

    hik2..suke2 jer sy buat stetmen..tul ke..

    ReplyDelete
  2. dpt gak mkn... sy ni haaa... lapar... maleh lak nak turun...

    ReplyDelete
  3. kak.. mmg sedihkan novel tu..
    ayu baca tahun lepas...
    sekarang simpan sebab sangat sedih dan sangat sayang..
    kak mcm ayu.. mudah sedih bila jalan cerita sedih..
    kita serupa

    part si mamak tu.. rasanya dia kena masuk kelas bahasa melayu..

    ReplyDelete
  4. FATIN:
    Betul tu. Mamak tu memang salah hari la nampaknya. Nasiblah. Memang minggu yang tak berapa betul. Tu yang teremosi tadi.



    HEZRIN:
    Kalu maleh turun, kena naik selalu la eh? hehehehe

    ReplyDelete
  5. AYU:
    Novel tu sangat laku kan?
    Karya pertama novelis tu. Dia seorang peguam, dan novel pertama dia banyak berkisar tentang law juga.

    Novel tu best sampai beberapa kali ulang cetak. Dasat!

    Cuma sedih sangat! Selang 2,3 mukasurat jer, mesti nak nangis! aduh!

    ReplyDelete
  6. apsal sedih2 ni kak....semalam saya pun geram jugak dgn mamak kat nasi kandar kayu..brp kali minta ais dapat hanya kali ke-2 mintak. ituoun yg sampai sky juice..alahai...

    ReplyDelete
  7. akak tgok citer korea 'winter sonata' dulu nangis sedu sedan..he3.

    ReplyDelete
  8. zie,
    lenkali ko oder maggie goreng. Sah sah dia bagi ko maggie sup.. haha..

    ReplyDelete
  9. Dah baca novel ni..mmng mgundang air mata...best sangat...

    p/s....selipar dah bertukar jadi kasut...cantik..!!!!

    ReplyDelete
  10. salam AA...
    buat la sinopsis novel tu....boleh kongsi pengalaman..

    ReplyDelete
  11. agak2 mamak tu pun tak tido sebab baca novel sambil abis tisu kot. sebab tu lost fokus? eheheheh~

    ReplyDelete
  12. har3..."tapi makan abes jugak..."
    yer lar..watper membazir, ya tak?

    kalau akak, akak suh dia tukar semula ngan apa yg kita order, dan2 tu jugak...customers is always right, kan?

    ReplyDelete
  13. ERI-CHAN:
    Agaknya kerja terlalu lama berdiri dalam restoren boleh buat geng mamak ni pekak eh?




    KAK HANI:
    Saya tak yah tunggu winter Kak, bab sayu jer bleh nangeh dah.

    ReplyDelete
  14. KHAIRIN:
    Hahahaha teringat Sudin cakap pada polis pasal bini Pak Mat Tempe, “sound dia rosakkkkk!!”



    IBUNDO:
    hahahaha Kak Pah bijak. Nanti saya try!

    ReplyDelete
  15. MULUTPAYAU:
    Yeahh novel ni memang sedih sadis dan melampau kesayuannya. Teruk saya menahan sebak. Adehhh!



    PAKLONG:
    Sinopsis tak ler pandai. Sekadar review ringkas bleh la skit skit. Nanti ya.

    ReplyDelete
  16. GADISBUNGA:
    Baik ko cakap Mamak tu tak leh fokus sebab ada customer cun macam Kak Azie. hahahaha!



    KAK Q:
    Saya dah geram Kak. Tak kuasa nak tunggu situ lama-lama lagi dah.

    ReplyDelete
  17. Nanti bulan depan, kakcik buatkan McGee Sup untuk Azie, ya? :)

    Dah lama kakcik tak beli novel, ingat nak carilah novel yang Azie tunjuk tu.

    ReplyDelete
  18. Kalau kak Zai pun hot juga sebab kita dah berangan nak makan yang kita suka tetiba datang yang lain.

    ReplyDelete
  19. KAKCIK:
    tak pa la Kakcik. Tekak mengada ni memang macam tuh.
    Saya dah buat pun Meggi Sup tu malam tadi. Lepas geram.
    Novel tu memang novel pertama karya Siti Rosmizah. Ramai kata novel tu sedap. Ya, wpun karya pertama dia, best gak. Tapi sediakan tisu banyak banyak!~

    ReplyDelete
  20. KAK ZAITUN:
    Hot sekejap la. Tapi apa nak buat Kak. Redha jer.
    Cuma buat masa ni, jawabnya 2,3 bulan ler pulak saya boikot kedai mamak tuh!

    ReplyDelete
  21. itu mamak.. suruh pergi ini klinik..
    ambik ubat cair itu emas dalam tinga...

    ReplyDelete
  22. kak AA,
    kita dah tak tau berapa kali ulang baca andai itu takdirnya.
    tiap kali baca, mesti emo.
    asalkan hati sedih, baca lagi..
    walaupun ada cam "eh! camni punyer kehidupan pun ada ke??"
    tetap tak jemu nak baca....

    hhmmm.. dah lama tak beli novel. apa novel yg best sekarang ni?? ada cadangan?

    ReplyDelete
  23. Aslkm AA

    AA masih menghiburkan.
    Mi goreng pun sedap..mama suka.
    Tapi dah jarang mkn kat mamak.
    Novel tu memang sedih tapi dah tak ingat sbb dh lama baca.
    ok terus menulis..

    ReplyDelete
  24. akk... biasalah mamak nie. selalu wat salah. kadang² tue mintak maaf pun x bila dah buat salah. menci kan?

    ReplyDelete
  25. PUAN DR SINGA:
    Yeahhhh itu idea yang sangat bagus! Nanti saya hantar surat sama itu mamak! :)






    KAKNGAH:
    Betullah. Tertanya juga, di realiti, adakah kehidupan sebegitu? Susah nak terima.

    Ada novel terkini yang saya sedang baca, nanti saya review ya.

    ReplyDelete
  26. MAMAJU:
    Menghiburkan hati saya sendiri jerrr.. hehehe
    Saya pun jarang layan mamak, tapi kalu dah rasa enak sesuatu tu, memang ke situ jer utk menu tu.




    KINA:
    Skang nih memang tengah menci!

    ReplyDelete
  27. kawan maya tu tak de di sini ke??
    patut le sms tak berbalas

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails