Tuesday, September 20, 2011

Tanggang Leste: Kan Aku Pernah Cakap, Sirinya Belum Berakhir?

Assalamualaikum
Thalatha
20-09-2011
....semalam yang sibuk!


Dah lama AA nak tulis citer ni, asyik terlupa saja. Pastu berselang dengan citer lain yang.... ntah.

Beberapa hari selepas kita mula bekerja semula selepas Raya ritu, tak ingat hari apa. Ada citer terdengar dari lantai bawah.

My BOS (Mummy) bercerita, sudah 2,3 kali dia menerima sms dari seseorang yang mengaku dirinya kakak kepada CINDY LAUPER (CL). Mummy malas nak layan. Antara citer dalam sms tu merayu mohon simpati CL sekarang dalam susah.

Kononnya, masa kabur dulu CL ikut seorang lelaki (senegara), tapi selepas beberapa hari lelaki tersebut kena tangkap sebab takdak permit kerja. Sekarang CL susah takda kawan takda tempat mengadu. Tak pasti di mana CL tinggal sekarang... Yang jelas, masih di KL. Mujur tak kena tangkap sekali, sebab passport pun cuma yang fotostat saja.

Mummy dah syak itu bukan kakak CL tetapi CL sendiri. Apahal plak kakak dia yang duduk nun jauh di Timor Leste tu nak sms ke KL sini?

Kemudian satu pagi, Mummy terima beberapa kali missed call. Sehingga satu kali tu another Bos pula yang terima call (Boss lelaki yang pernah menerima surat cinta dari CL dulu). Lalu terus saja Bos tanya, “Ini CL, kah?” Betul.

CL akhirnya mengaku dia susah di luar sana. Walaupun secara directnya dia tak sebut nak balik semula, tapi sebagai orang tua, macamlah kita tak tau. Kan? hehehehehe

Sekarang dia dah tau langit tinggi rendah. Dah tau kat luar sana tak seindah yang dia angankan. Konon bila dilayan baik dan terhormat di sini, bila lari kat luar sana boleh dapat pulak jauh lebih baik dengan harapan lima bintang kot? Skang apa dah jadi?

Tapi takda orang kepingin nak layan dia. Kami sendiri sudah selesa dengan cara perkhidmatan seminggu sekali (Cleaner Service) yang menguruskan kebersihan tempat kerja dari tingkat 3 sampai lantai terbawah!

Kalu aku jadi Bos antara jawapan yang aku nak bagi pada CL: “Tak perlu balik sini CL. Sehari lepas awak pergi, saya sudah dapat maid baru. Sekarang dia sudah duduk bilik awak!”


hahahahaha! jahat tak aku? Sebab tu tak jadi Bos!

Hukum karma tu boleh terjadi bila-bila, kan?

*Bagi yang tidak berapa nak faham citer di atas, boleh baca beberapa siri entri berkaitan di bawah label Tanggang Leste.


Layan gambar tayang-tayang dari insan penyayang. Cewahhhh!


Bila tak tau nak makan apa time lunch. Layan Salad Buat Sendiri jugak yang best!

atau bila boring sambil baca novel:

Eskrim Potong yang selalu buat aku terkenang masa kecik-kecik dulu...!



~...HISYAM kecewa tidak terhingga bila penganan yang dihidang lupa dijamah akhirnya SERI BULAN menawarkan diri menjamu WAHAB yang kadang-kadang lurus sekali-sekala serong lalu bila Mak Utih masuk dapor HISYAM rela jadi penjaga dapur atang...!~








35 comments:

  1. Kalau mommy dan bos nak ambik balik si CL tu, tak tahulah nak kata apa!

    ReplyDelete
  2. Azie
    Kesiannya nasib CL tu kaaan?
    .
    .
    .
    (stetmen saja nak naikkan wap kat dada you lagi, har3).

    ReplyDelete
  3. hahahahahaha...
    puas hati kan ending cerita CL...

    ReplyDelete
  4. rasanya ni belum ending lagi ni.. mesti dia gigih nak cuba balik dekat mummy - tiba2 muncul je kt opis...

    erk terlebih skrip pula

    ReplyDelete
  5. hehehe...saya faham citer nie sebab follow dari episod pertama lagi. bila nak di filemkan akak? huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. tak faham, sori sis..

    tapi banyak gambar food dalam ni. dugaan.. ;)

    ReplyDelete
  7. mujur bos reject, takut akak yang seksa jiwa tengok perangai dia besar kepala kalau dapat masuk semula

    ReplyDelete
  8. eh kakkkkk...
    salad tu camne buat?
    ke main campak2 dah siap????
    hebattttt...
    ngeeeee....

    tat nenas apa cer????

    kuikuikuikui

    ReplyDelete
  9. kak azie ni.. saja tau! orang dah seminggu tunggu peti eskrem cafe depan rumah ni berisi dengan eskrem potong perisa kacang merah. nan adonyo!

    berdoa dengan harapan lori eskrem masuk lembah harini...
    amin.. amin.. amin...

    ReplyDelete
  10. terlajak perahu bleh diundur, terlajak perbuatan..xdapek nk nolong eh

    ReplyDelete
  11. Kalau mummy dah ada orang lain sepatutnya cakap macam azie tu lah...
    ingat CL je ke berani buat...mummy pun berani cakaplah...

    ReplyDelete
  12. Kalau mummy cair dengan pujuk rayu macamana?

    Sedapnya... dah lama tak makan..

    ReplyDelete
  13. Gang si tanggang tu memang tak tau malu, orang kita je yang sikit-sikit tak sampai hati, sikit-sikit kesian.. nasib baik dia cuma telefon je, kalau dia menghadap dan menyembah sendiri, belum tentu hati kita kuat..

    ReplyDelete
  14. moga mommy tu cair la dengan pujuk rayu CL tu

    ReplyDelete
  15. Haaaaaaa tu laaaaaa!!! Cek dah agak dah, cek dah agak dah mesti jadi camtu punyaaa! Cek dah agak dahhhhhh! La ni baghu dia tau langit tinggi rendah, muahaahaaahahhhhhhh!

    ReplyDelete
  16. eskrim potong ... kacang merah ... memang nostalgia ...

    ReplyDelete
  17. HIH! jawapan Azie tu manis sangat..
    kalau akak, akak jawab camni...
    "eh, teruskanlah keberambusanmu CL, fyi, esok kau nak kabur, semalam aku dah temui pengganti..."

    barulah best jawapan camtuh.
    jgn bagi muka kat org2 spt dia. Kalau mummy tu amik dia semula, meh bawak dia jumpa akak, akak jotos2 kapla dia sampai lebam...

    ReplyDelete
  18. eh, tapi aiskrim potong tu my fav la...sekali hadap tak cukup sekotak, dua kali ahdap, beku sampai ke hotak... ngeh3

    ReplyDelete
  19. Aslkm AA

    Apa pulak cete selanjutnya...macam2 kisah.
    Iceream tu sampai skrg mama masih mengemarinya.

    Tulislah lagi.

    ReplyDelete
  20. go to hell! itu jawapan saya kalau dia tanya saya...mintak aiskrim potong satu!

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum,
    Ohhhhh aiskrim potong! Saya suka kacang merah jugak...ahakkk!

    ReplyDelete
  22. KAKCIK:
    Harap-harap tu tidak lah.



    GADISBUNGA:
    Sekarang baru dia tau, kan?



    SOM:
    Alahaiii... berasap!

    ReplyDelete
  23. AKAK:
    Saya takut ini belum lagi endingnya.



    KAK KUJIE:
    Betullah Kak. Dia memang gigih nak balik semula ke sini.

    ReplyDelete
  24. EELOBOR:
    Tunggu producer luluskan proposal bajet! hahahaha



    BLOG-TIPS-KURUS:
    Jika menulis blog tentang nak kurus, memang tak sesuai masuk baca blog Akak ni, dikkkk... Akak suka tayang makanan!

    ReplyDelete
  25. KUCING OREN GEMUK:
    Kalu dia masuk semula, alahaiii.. taktau la cemana nak kata.



    AZIAN:
    Salad tu, hanya vegeroni saja yang perlu direbus. Yang lain mentah. Epal hijau or Epal Fuji. Crab stick tu celur ler sekejap. Mix jer semua, siram dgn sos Thousand Island.
    Tart Nenas takdak cerita. hehehehe

    ReplyDelete
  26. KAKNGAH:
    Tunggu Kak Azie sendiri yang meniaga eskrim potong tu depan rumah! hahahaha



    KHAIRIN:
    Tak tingin pun nak tolong...

    ReplyDelete
  27. ARIZAKIAH:
    Ahaaa bagus gak dialog tu Kak. Terbaik!



    MARINA:
    Ohh memang sedap Untie!

    ReplyDelete
  28. KAK ZAITUN:
    Adehhh janganlah dia cair macam eskrim tu jugok!



    CHE MID:
    Ehh tak mustahil plak dia tekad plak datang sendiri menyembah kepala lutut Mummy!

    ReplyDelete
  29. ACU SAYANG:
    Harap-harap tidak cair. Kalu idak aduhai.. susah kami.



    DINAS ALDI:
    Tu baru tau langit. Belum tau pasal ombak gelombang lagi. hehehe

    ReplyDelete
  30. EN_ME:
    Ohhh eskrim tu makan dalam aircond, lambat ler cair.



    CHIK ATT:
    Kalu eskrim cendol atau eskrim durian pun sedapppp..!

    ReplyDelete
  31. KAK QUEENIE:
    Kalu diikutkan hati, memanglah terasa nak bersyarah jer kat Mummy tu. Tapi kita ni kuli, tengok dan dengar saja ler. Dia belajar sendiri dari kesilapan dia.


    Ahaaaa... saya suka pantun Akak!

    ReplyDelete
  32. MAMA JU:
    Saya harap citer tu berakhir. Selagi tak abih, selagi tu rasa geram.



    KAK HANI:
    wahhhh jawapan. Seriau saya!



    ANYSS:
    salam.
    Kacang merah dah abih!

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails