Saturday, September 17, 2011

Khazanah Kapal Karam...

Salam
Sabtuday 17-09-2011
...hari boring bila kena kerja jugok!




Bersambung cerita makan Pasembor di Kg Baru, AA meneruskan urusan rasmi. Tapi kerana kami ada masa sejam lebih sebelum bermula, lalu program mengejut dibuat.

Muzium Negara ada pameran khas Khazanah Kapal Karam!

Bermula sejak 15 Ogos lalu dan masih berlangsung sehingga 1 Januari 2012.


Dengan bayaran tiket hanya RM3 sahaja.




Di bahagian luar lagi sudah terpampang besar posternya.


Design haruslah sama, tapi bahan bukan ori. Ringan dan dipasangsiap, tetap menarik.


Berat dan padat, macam sauh betul.




Antara barangan tembikar yang dipamer. Selain itu ada banyak lagi termasuk pakaian, duit siling, jongkong timah, barang perhiasan gangsa...



Bekas sisatchanalai bertutup, 13–15th century. Menarik kerana ada siput melekat di situ.


Mengapa kapal itu karam?

Di dalam ruang pameran juga ditayangkan bagaimana usaha ekspidisi mencari harta karun dan kapal tenggelam di dasar laut.


Di bangunan lain, kerana masa yang “time” kami sempat masuk ke satu bahagian sahaja.

Zaman Kesultanan Melayu Melaka.


“Tak Melayu Hilang Di Dunia”


Menarik juga. Nanti cuti sekolah boleh bawa budak-budak pegi melawat.



~...SERI BULAN merasa HISYAM begitu kejam bila tidak heran pada sagun yang digoreng, pada emping yang ditumbuk, pada dodol yang mengah dikacau juga pada tapai yang sempurna diragi tetapi sibuk hendak makan Daging Kelinci panggang garing...!~








15 comments:

  1. Dah lama sangat kakcik tak melawat ke Muzium Negara.

    ReplyDelete
  2. paling menarik bekas yg ada siput melekat tuh..betul2 bukti karam..

    ReplyDelete
  3. last pegi masa tuh muaz kecik lagi, dok dalam stroller jer. menarik gak gi tgk pameran kapal karam nie. kapal "titenik" ada tak?

    ReplyDelete
  4. antara tempat yang saya tak pernah bawak anak-anak pergi kala bercuti, malunya...

    ReplyDelete
  5. Dah lama tak g Muzium ...teruja jugak nak tgk khazanah kapal karam tu...

    ReplyDelete
  6. amboi....pandai AA berposing hingga akak pun rasa nak ke muzium.

    ReplyDelete
  7. lama tak masuk muzium ni... elok juga tu bawa hazwan melihat sejarah..

    ReplyDelete
  8. KAKCIK:
    Sama ler saya pun. Kalu tak kerana mengejut tu, tak sampai lagi saya ke muzium.



    FATIN:
    Betul. Siput yang melekat tu memberikan suatu yang menarik.

    ReplyDelete
  9. EELOBOR:
    Elok juga bawa dia lagi. Dulu dia tak faham apa-apa kali ini mesti dia pun seronok.



    Kak QUEENIE:
    Sama ler saya pun Kak. Kena plan pasni nak bawa.

    ReplyDelete
  10. MULUTPAYAU:
    Sekarang muzium dah canggih. Dan selalu ada pameran-pameran khas.
    Cuma, parking keta lebih mahal dari tiket masuk!



    ARIZAKIAH:
    Amboiiii Akak ni. Ke situ pulak dia.

    ReplyDelete
  11. ZINO:
    Elok tu. Jalan puas-puas. Tak panas, senyum nyaman dan tak rasa penat pun.

    ReplyDelete
  12. baru plan ngan ABem nk bawak bebudak jenjalan lepas peksa UPSR ni. ingat nak g pusat sains. boleh terus singgah muzium gak nih!

    ReplyDelete
  13. KAKNGAH:
    Boleh juga tu. Budak-budak mesti suka tengok kapal-kapal yang besar tu. Replika tu cantik-cantik.

    ReplyDelete
  14. kak AA,


    punya lama Eja dok KL dulu.. dah tu dekat pulak dengan muzium.. sekali pun tak pernah sampai... :(


    memang betul, nak pegi tempat2 macam ni tak boleh plan.. nak kena buat acara kezutan dulu baru menjadi...

    ReplyDelete
  15. EJA:
    Kak Azie tu pun sebab ada kawan ajak. Dia pun dok selalu lalui area situ nampak poster promosi pameran khas. Kak Azie langsung tak tahu sebelum tu.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails