Tuesday, October 16, 2012

Jangan marah si Ti...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
16-10-2012


Pagi tadi sampai opis...

bengang sekejap. Sebab:


Pak ker Mak Menti sudah dinner aku punya tepawer bekal yang aku lupa bawak balik semalam.

Kata orang tua-tua, jangan marah tikus, depa boleh dengar dan “balas dendam”. Betoi kaaaarr...?

Memang sudah sebulan, haiwan ni dah mula kami sedar kewujudannya di Lantai Atas. Siang tak pernah nampak. Tapi kesan tapak kaki merata ada. Skang ni, aku akan pastikan tiada sampah basah dalam tong sampah aku, sebab gerenti kena selongkar.

Dah macam-macam cara nak halau, so far dok ketegaq lagu tu la jugak. Kata orang, letak daun durian belanda, tapi mana nak cari?





 
~...HISYAM sering berlagak berani tidak takutkan apa saja haiwan berbulu nipis tebal atau berekor pendek panjang, tetapi bila SERI BULAN pernah terjumpa ular hijau plastik sedepa lalu ditayang di depan hidung lelaki itu, HISYAM melompat bagai tak cukup spring...~

 




27 comments:

  1. Pokok durian belanda depan rumah kakcik dah laaaaamaaaaaa jadi arwah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cemana la bleh jadi begitu Kakcikkkk....?

      Delete
  2. betul, jgn mare dia...bahaya
    kena buat sesutu nih....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang Pest Control memang tiap bulan datang letak ubat tikus yg macam guli tuh. Ubat habis, tikus tak mati pun!

      Delete
    2. ubat habis??? hang kna check tngok bila depa mai boh lagi sekali...amik rasa tengok..mungkin depa boh chickedes

      Delete
    3. Memang ubat tikuih ada macam-macam perisa eh? Rasa chickedes tu macam sedap jerrrr... Nanti aku tanya kot ada yang perasa chicken chop!

      Delete
  3. haah... dia macam tahu tahu je kita bermusuh dengan dia.. siap dia akan tayang2kan diri menari2 lgi!! ufff

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang menari-nari joget tu elok hukum tembak saja, kan?

      Delete
  4. Dinner krup krap krup krap... Letak jelah ubat tikos kak azie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amboi macam rangup plak tepawer tu dia kokak, kan?

      Delete
  5. assalam azie..betul tu..letak daun durian belanda..daun serai wangi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang saya di kampung dulu, kami gunakan daun durian belanda. Tapi di KL ni, mana ler nak cari kan? Acik?

      Delete
  6. Azie kakak dah cuba dgn buah tikus (org kampung kakak panggil nama tu). Buah yg macam pelam selalu kat tepi jalan pihak majlis tanam tapi tak boleh makan. Licin kulit dia. Cubalah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya buah tu saya rasa kenal. Buah pokok angsana kot?

      Delete
    2. pokok buah tuh banyak idup d utan buloh..kna tebang buloh dulu baru buleh amik dia

      Delete
    3. Pasaipa pokok tu kena idup sama-sama dengan buloh? tak bleh ka depa hidup sendiri sendiri?

      Delete
    4. pasai dia dapat bergantong d ranting2 buloh "tergonten" dan juga menjadi makanan feberet musang

      Delete
  7. ceh uncle Gedek!

    oklah. nak UP jugak!

    ReplyDelete
  8. Betoi, orang tua2 kata jangan marah, kena kata sayaaaang kat dia. Kalau marah nanti lagi sakan dia gerit macam2.

    Cer beli perangkap yg guna gam tu. Tapi kena tabah la tengok dia melekat kat perangkap tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cheq.... saya serahkan pada management je la. Lagipun tiap bulan pun ada orang Pest Control dok mai tiap bulan. Boh ubat la, spray la...

      Delete
    2. mokala boh saja teruih tikus ilang...abis lar bisnes depaaaaa

      Delete
    3. Pandaiiii... awat dulu En Fadzil pernah dok keja ligan tikuih kaar? Dengaq kata, sekoq RM3.

      Delete
    4. dakkk...saya tokey hat beli tikuih

      Delete
    5. Dok buat masak apa En Fadzil? BBQ ker?

      Delete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails