Thursday, October 11, 2012

Takkan 24 jam berkepit dengan suami jer...?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Rabu
10-10-2012


Hari itu, bukan kali pertama pun, aku hadir dalam beberapa majlis. Jumpa beberapa orang yang aku kenal lama, baru kenal dan langsung tak kenal.

Seorang kenalan lama yang aku hormat tinggi. Tiba di suatu majlis yang aku hadir lebih dulu. Lepas sapa tanya khabar — termasuk salam laga pipi — dia: “I tak plan pun nak datang, sebab nanti kalu I datang sorang, orang tanya-tanya mana hubby I.” (tapi dia datang juga).

Menyedari aku datang tanpa orang sebelah — macam dia juga — dia pura-pura tanya kawan lain di sebelah aku, “mana husband U?” Orang tu cuma sengih. Mujur. Perli yang tak berkesan.

Pastu dia sebut husband dia tak leh ikut sebab ada majlis lain, yang telinga aku kalu ada mulut akan jawab ‘tak tanya pun.’

Motif?

Bukan 2 x 5 = 10?

Ada beberapa orang kawan aku pun begitu juga. Jarang hadir pertemuan dengan kengkawan bersama husband, sebab saling respect ‘ruang bergerak’ antara mereka masing-masing.

Soalnya, pentingkah untuk orang ambil tahu? 

That’s for me to know not for you to find out!






~...HISYAM sentiasa memahami ada ketikanya SERI BULAN mengerdip mata tetapi segera difahami “leave me alone”...~



 




34 comments:

  1. Dier malu sobonaie. Nk tutup malu g highlight kat org. Helah bela diri, kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tak mahu orang menyangka dia ada masalah, sebab dia selalu dok sangka begitu pada orang yang selalu muncul single.

      Delete
  2. Assalamualaikum,
    Jawab je: "simpan kat rumah...risau orang ngurat" hu hu hu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.
      Ada kawan saya cakap, “simpan jer dalam almari, hari hari sendiri tengok.” hehehe

      Delete
  3. Kalau berkepit 24 jam pun bukan tanda aras bahagia, kadang tu yg selalu berkepit sebenarnya nak cover line aja....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju!. Bagi saya, kawan saya sebegitu sebab takut dengan bayang-bayang sendiri dan tidak yakin dengan diri.

      Delete
  4. Azie..

    Since akak bukan pelengkap tulang rusuk kiri seorang lelaki, Do I have right to komen? Hehe

    ReplyDelete
  5. Disebabkan suami adalah 'kaki' kakcik, jadi dia perlu ada bersama kecuali ada orang lain sanggup menjadi kaki sementara... Hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ‘Kaki’ Kakcik itu sangat setia lagi sporting!

      Delete
  6. kengkdg rasa, kalo nak jumpa kengkwn lama, nak melawak bagai, lagi bagus kalo tak bwk hubby...hehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betullah. Kita tak mo la hubby kita rasa pelik tetiba jer kita jadi kanak-kanak ribena, kan? hehehe

      Delete
  7. Ada I kesah...

    Kebanyakan aktiviti Aina pun tanpa org sebelah waima balik kampung pun. Ada yang nak tanya ke nak perli ke memang buat tak tau sahaja. Rumahtangga kita so kita yg lebih tahu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul. Yang penting dia tahu ke mana kita, dengan siapa kita.

      Delete
  8. kita pun perlukan ruang tersendiri, begitu juga dengan suami.. selagi en. suami bagi lampu hijau on je.. ;) lantaklah orang nak kata apa sebab bak kata JunAina, 'rumahtangga kita so kita yang lebih tahu..' ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi kita tidak bersalahan, tiada apa yang perlu dirisaukan.

      Delete
  9. sy selalu mendamba ruang utk diri sendiri tp sang suami selalu tak benarkan.

    err, ade ke org tny? ceh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fara, ada la sebabnya tu. Yang pasti dia sangat sayang, takut orang mengorat bini dia. hehe

      Delete
  10. alaaaa..cakap aja la husband tak dpt sebab cirit birit..kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huihhhh memanjang langkau tahun dok cirit je...teruk jugak tu ;)

      Delete
    2. Hahaha! agaknya tu la idea dia sepanjang tahun. Hahaha!

      Delete
  11. sy pun sama ngan faraherda.razalan banyak sekatan dong.. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tentulah ada sebabnya. Kalu dia mau join sekali, laaagi bagus.

      Delete
  12. ada yg bole terima alasan....
    tak best perli-perli....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam majlis, dah lama tak umpa, ada saja yang nak kepochi

      Delete
  13. biasa la...maybe takde benda lain lagi dah nak tanya kot huu huu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia nak divert soalan tu kena kat dia kot...

      Delete
  14. dakni kalo jumpa makkk dakni cuma nak tanye 1 benda je... dak AMOI tak ikut sekali ke? hahahaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Suatu hari nanti kita bawak awak jumpa dia. Mau? 26 Nov free tak? hahaha

      Delete
  15. saya suka gi lepak2 ngan kawan2... selalu hasben suh gi sorang2.. tapi saya kesian kat dia kena jaga 4 orang budak tecit kat umah.. tu yang kadang saya paksa gak dia ikut ngan budak2 sekali.. motif untuk ilangkan rasa bersalah dan konon boleh sama2 jaga..penyudahnya dia jaga sorang2, saya berjimba2 ngan kawan2 tak hingat... hmm, apa soklan tadi?? ngee..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anaa...! ko ni memang nak kene, kan?

      Delete
  16. Ku mmg ske gi memana tanpa hencek somi- lagik sonang kojo dan copek settle kojo den! Agaga...
    My latest Entry :)
    Chill Cheese Cake with Mango Dice

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada waktunya, saya sendiri selesa begitu. Kecuali perkara dan gatering yang berbentuk keluarga. Kalu kuar shopping or gath dgn kawan-kawan, kami gerak sendiri-sendiri saja.

      Delete
  17. Bg sy kan kak, brgantung pd.kesesuaian pasangan memasing...majlis mana yg perlu ajak dia dan sebaliknya.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails