Friday, October 26, 2012

Salam Aidil Adha ~ kalut sungguh...!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
JumAAt
26-10-2012
Aidil Adha 1434H


Tahun ini macam dah takda menu lain atau menu yang hendak ditambah. No rendang. Tapi ulang balik menu yang dihafal dalam kepala.

Pulut Kuning yang sungguh la kuning. Kari Ayam yang wajib ada kerisik. Kuah Kacang yang kompom la kena ada kacang tumbuk (RM10 per kg di Pasar Pudu), Sambal Tumis Bilis yang of course kena la guna Ikan Bilis bukan ikan dihiris... Nasi Himpit (or Impit?) direbus malam tadi lagi.

Pic ulangtayang saja, asal pic snap sendiri tak cilok orang punya.


Hanya pagi ini bergelut bersilat macam minah latah kene cucuk pinggang!

Selesai semua, akan bergerak ke Jinjang beraya dengan MyBONDA. MyKakak sudah sampai malam tadi — siap request Sambal Bilis buat lebih skit! — dan kami akan beraya di rumah sana saja.

Bila tiba Raya Haji, anak-anak lelaki akan seronok bila tiba bab sembelihan korban di surau. Pernah juga sekali dua dulu depa pakat-pakat tido di surau menjaga lembu.

Aku teringat banyak kenangan menyembelih lembu masa di kampung dulu. Lain kali saja citer.

Ok cukup.

Selamat menyambut Aidil Adha buat semua.
Semoga raya kali ini lebih menggembirakan.
Semoga ibadah korban anda mendapat keberkatan.




 

~...ucapan korban mudah sekali diucap, tapi adakah semudah melaksana, atau adakah mungkin seikhlas yang pernah dilakukan oleh SERI BULAN dan HISYAM bilamana pengorbanan ikhlas lagi jujur mereka apabila “they are not meant to be together”...~



 




10 comments:

  1. Selamat pagi aifil adha yg penuh kebekatan buat Azie...

    ReplyDelete
  2. selamat hari raya kakazie..kami pun makan pulut kuning jugak dgn rendang ayam..

    ReplyDelete
  3. Salam Aidil Adha buat azie sekeluarga...

    menu kita sama, tp kak rose masak petang semalam, malamnya siap ada jiran mintak pulut n rendang anak bujang kak rose buat. terbau la kot!

    ReplyDelete
  4. salam aidiladha. pulut kuning sedapnya..hari ni raya 3 rumah..

    ReplyDelete
  5. raya haji tahun ni rumah saya tak berendang hehe.. buat lain plak..hehe salam aidiladha....

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Azie... pelan2... he he he ehh

    ReplyDelete
  7. salam aidiladha kaka, bersilat di dapur memang dah jadik rutin kaum ibu :)

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails