السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
JumAAt
04-08-2012
Masa zaman anak dara sunti, aku dan 2 orang kakak aku rajin juga buat kuih raya menjelang raya. MyBONDA pula rajin buat kuih-kuih lama, e.g. Bahulu, Loyang.. kadang-kadang ada Putu Kacang, Halwa Maskat.. sometimes Dodol.
Mula pukul telur sejak lepas sahur, dalam tempayan (macam pasu bunga).Bunyi telur dipukul secara manual tu begitu sedap di telinga. Irama yang memilukan bila dikenang sekarang. Bahulu dibakar dengan sabut atas–bawah. Wangi sampai sepelaung. Pedih mata dan badan bau asap. Menanti yang hangus untuk di‘ngap’, jika tak posa.
Sebenarnya persiapan raya bagi orang kampung sudah bermula sebelum Ramadhan lagi, seperti jemur tepung, gula dan juga sabut kelapa. Cari kayu api bebanyak, pastikan kering dan disimpan untuk masak dodol, or ketupat nanti.
Kakak-kakak aku yang berdua orang itu rajin buat biskut raya. Aku tak berapa ingat nama-nama biskut tu, tapi biasanya Samperit adalah yang paling popular (sebelum ada acuan sawa). Mak ai... nak menekan tu sampai sakit jari. (teringat sorang peniaga samperit pernah call Sinar.FM ritu, berniaga sampai 90,000 pcs Kuih Samperit sampai sakit jari. Perhhh!)
Kenapa Kuih Samperit sedap? Gebu dan mencair dalam mulut? Aku tak pasti (sebab sejak kahwin, memang tak pernah nyer aku ni buat biskut raya), tapi mungkin kerana ramuannya ada Tepung Kelawar @ Tepung Kupu-Kupu tuh.
Ada yang taktau Tepung Kelawar? Skang ni orang sebut Tepung Kastad, kan? Ntah... yang aku tahu, kami dulu sebut Tepung Kelawar. Sebab ada gambar kupu-kupu, tapi sebut kelawar. Hehehehe cemana bleh jadi gituh?
Ada ker lagi jual Tepung Kastad dalam tin gitu? Tin kaler oren macam tin tembakau. Cari kat Google pun tak jumpa... Kat kampung-kampung harus ada jual kot...
Ada ker lagi jual Tepung Kastad dalam tin gitu? Tin kaler oren macam tin tembakau. Cari kat Google pun tak jumpa... Kat kampung-kampung harus ada jual kot...
Credit Pic: dari blog Ainul Recipe. Thanks.
Sapa pandai buat Kuih Samperit yang corak macam zaman dulu? Kelopak bunga kembang macam bunga ros, ada ceri merah di tengahnya. Ohh... terkenang, dan terasa-rasa...
*Dak AMOI dah dapat result final exam dia. Alhamdulillah: 3.72. Itu dikira masuk dalam kategori Kepujian Kelas Pertama, kan?
~…apabila HISYAM menyebut dia tidak akan ke mana-mana tanpa SERI BULAN, seluruh warga Kampung Separuh Desa bagai merestui dan Pak Utih hanya mampu menghantar isyarat mata ke mata bergenang Mak Utih yang segera pula memahami bahawa yang dikatakan platonik itu bakal menjurus ke alam romantik...~
Tahniah Amoi... semoga tersu cemerlang dalam kehidupan. :)
ReplyDeleteSemperit - tiada yang boleh menandingi buatan mak dan sepupu kakcik dulu.
Kak Azie kalau jumpa org yg pandai buat kue samperit tradisional rasa mcm hasil tangan org dulu-dulu, bagitau saya ye.
ReplyDeletewow 3.72 terer tu, dah buleh dpt anugerah dekan utk sem ni kalo blajar kat Uitm.
ReplyDeletekak AA, saya pun dengar Sinar pasal pemanggil yang meniaga kuih samprit beribu2 tu.. :)
ReplyDeleteboss saya jual kuih samprit.. mak dia buat..sedapp..
KAKCIK SEROJA:
ReplyDeleteTerimakasih.
Memang orang lama dulu, buat kuih lama sangat sedap, sbb guna tangan, tak guna mesin. Gigih, kan?
KAKCHIK ELLA:
Kalu Kak Azie jumpa, Kak Azie bagitau kat blog laaa... hahahaha
kueh tu memang sedap kak
ReplyDeletesya suka, dulu masa mak masih sihat kue wajib tu
part yg best "menanti yang hangus untuk di ngap" ;p
MAMASYAZA:
ReplyDeleteMemang dia belajar UiTM pun, dan pernah dapat ANC masa Diploma dulu. Skrg dah habih ijazah, tu result final. Dia dok rumah dah sekarang.
ANAA:
Nanti beli la sebekas, bleh kita pakat rasa masa Gathering Raya nanti. Ahaks!
KASIH IBU:
ReplyDeleteBetul Sya, mana bleh lawan orang dulu buat kuih raya tradisional. Zaman kecik dulu, kadang ada gak tak posa, so mana kuih yg hangus jadi habuan la. Syokkk!!
kuih kuih tradisional macam semperit tu, mmg saya aim kalau gi raya rumah org! ahahaha..
ReplyDeletehalwa maskat? 1st time dengar ni....
akak pernah dengar tak nama kuih BANGKIT? nenek saya org Neg.9 mmg expert buat kuih bangkit ni
dah lama x menyingah kat sini..tapi byk perubahan yg berlaku kat blog ini.. header makin mengancam..tapi bab seri bulan dan hisyam tu yg menarik...
ReplyDeleteteringat masa kecik dulu mak suruh jaga bakar kuih bahulu guna cara lama...panas...
DADDY
ReplyDeleteZIYYAD:
Halwa Maskat ni kuih tradisional dolu-dolu. Popular di kalangan sebelah
Utara dan orang Banjar. Dia adik-beradik Dodol, tapi warna jernih kuning
emas. Buat pun renyah mcm Dodol gak.
Kuih BANGKIT? Lepas makan, bangkit? hehe kami di Utara panggil Kuih
Bakar. Actually Kuih Bangkit Cina, warna putih gebu. Memang sedap, sbb
dia bleh mencair dlm mulut.
TINTA EMAS:
ReplyDeleteMasa kecik dulu, kalu kena tolong buat keja renyah kuih raya, memang selalu bergaduh. Mana penat mana dahaga nya. Aduhhh memang letih...
Assalamualaikum,
ReplyDeleteTahniah Amoi...bertambah bilangan pelajar melayu kita yang cemerlang. bermakna: tak payah bayar PTPTN ;)
dolu2 pun penah buat kuih bunga ni...rasa mcm hebat sangat boleh buat kuih tu hu hu hu
hi kak teringat zaman budak2 dulula..asyik ngap biksut mak lepas keluar oven. haha
ReplyDeleteamoi kena buat surat minta pelepasan pinjaman. tukar jadi biasiswa. sebab PTPTN ni bukan automatik. semua nak kena inform. jgn lupa copy result masa hantar surat minta tukar pinjaman jadi biasiswa.
kak Azie,
ReplyDeletekueh samperit memang jadi kuih wajib zaman kecik kenit dulu... pi mana2 rumah soheh ada.. dan pasti jadi pilihan utama walaupun kat rumah dah ada.. hehe.. masa kecik kenit jadi tukang buh ceri.. tunggu hat mana yg x cantik simpan sebelah utk dibalun masa bukak posa.. dan dulu mak pernah kena buat samperit dua kali sebab first round punya dah tinggai sengah balang.. hehe..
utk Dak Amoi.. tahniah3x... bukan senang nak jadi scorer dan dapat score utk final semester.. pasti selempang merah disaruk lagi buat kali kedua... mode: rasa cam nak smbung blajaq pulak.. huhu
ANYSS:
ReplyDeleteTerimakasih
banyak. Harap2 la dia tak perlu bayar balik loan dia (MARA).
Kuih samperit ni bau dia wangi semerbak satu rumah, sampai ke rumah
sebelah...
ERICHAN:
Memang sejak kita kecik dulu, kalu jumpa Samperit ni kira mcm dah moden
sangat. Ya lah, tu zaman dulu. Skrg dah tak heran sangat dah.
*thanks info. Amoi budak MRSM dulu, so loan dia under MARA. Tak pasti
plak kena buat surat ke tak.. Nak kena call ibu pejabat la tanya.
EJA:
ReplyDeleteSama ler. Masa kecik dulu jadi tukang boh ceri gak. Syok je masa tu kan? Mana yg tak lawa jadi habuan kita. Hehehe best sangat masa tu.
*kali ni tak pakai Selempang Pink kot, mgkin jubah ada kaler lain, dan mgkin dok kat barisan depan. hehehe
i pun teringat lah zaman mengenjut adunan baulu dalam pasu.. jenuh tangan.. tapi seronok sangat kannn..
ReplyDeleteAZIAN:
ReplyDeleteMasa
memukul telur ni part paling seksa, memang lenguh tangan. Masa ni la
selalu bergaduh nak ngelak mengenjut. Manual tuuu.. tapi sekarang mcm
tingin nak buat camtuh balik, kan?
assalam kak azie..lama x komen..berpantang kak..sedapnyer semperit tu......huhuhu..
ReplyDeletemabruk alaik amoi..semoga terus maju dalam pelajaran dan jangan lupa pada kedua ibubapamu walau setinggi mana pun dikau berada..
Salam UMMI KHALISH. Cemana berpuasa di Mesir? Ok semua?
ReplyDeleteTerimakasih atas ucapan dan doa...
teringat zaman kanak2 dulu tolong pukul telor... terpercik sampai ke muka hehe
ReplyDeleteZINO:
ReplyDeleteTerpercik ke muka boleh lap.
Terpercik kat bibir, terus jilat. Manis, kan? kan? hehehehe
perghh terbaik lahh nie
ReplyDeletedah lama x makan semprit bunga nie
biasa makan semprit yg leperr tuu ;)
IEDA:
ReplyDeleteSamperit ni, kalu nak rasa klasik dan nostalgianya, tentulahyang bunga ros ada ceri ditengah tu. Baru boleh terkenang-kenang, kata orang...
tin yang ada gambar butterfly tu ada la ...
ReplyDeletecantiknya samperit :) mesti sedap
Tahniah Amoi... hadiah terbesar buat mak-ayah inilah. Auntie harap anak auntie boleh jadi macam Amoi:)
ReplyDeleteTahniah amoi.. Bijak anak dara tu
ReplyDeletekak... Klu belah johor tiak biskut dahlia. Sbb warna kuning. Kami boh tepung kastad.
Kalau yang cerah warnanya ( krim ) tiak biskut bunga cina. Guna tepung jagung
Keduanya sama boh ceri atas.
Acuan mmg kn cari y tekan guna ibu jari
semperit adunan sama mcm kuih dahlia. Tapi tabur rice warna warni.
Tepung kelawar y kak cari tu. Mmg dlm tin oren. Ayu tiak tepung jagung kupu2..
Nk bt 1 cawan tepung jagung. 1cwn tepung kupu2 dan 500gram tepung ubi. Lain2 sama jer. Slmat mencuba....
assalam azie..biskut kegemaran acik ni..biskut dahlia..masuk ke mulut belum kunyak dah hilang..sedap..
ReplyDelete