Friday, September 28, 2012

Adakah aku perlu blog baru?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Salam JumAAt
28-09-2012


Semasa minggu lepas:


Hmmm... dah 96%.

Nak penuh 100% sebenarnya lambat lagi. Baki 4% tu consider masih banyak, tapi dah kena mula fikir dari sekarang.

Ada terbaca beberapa cadangan:

1. buka blog baru
2. delete mana-mana gambar
3. drafkan mana-mana entri
4. tutup blog, pun idea yang baik juga

Memang gambar-gambar aku kebanyakannya besar dan high resolution. Hampir semua gambar dari kamera, aku re-size, dan re-save dengan hi-res. Konon nak nampak cantik dan sharp. Tapi, ya... size besar.

Nanti kena fikir, cara terbaik. Ada cadangan?


***************



Sekarang ni hujan ker, panas ker... macam takda musim.

Pagi ni, yaaa hujan.




~...terasa sebak di seluruh Teratak Nyatuh, dari serambi hingga ke pintu dapur, dari alang ambin hingga ke jenang gudang kerana HISYAM dikatakan tergila anak dara Pak Imam lalu fitnah menjalar hingga ke bumbung lalu menyebabkan SERI BULAN murung terkurung hampir percaya dan HISYAM gabra-gelabah hendak memujuk rajuk si buah hati...


 




16 comments:

  1. Kalau kita tutuyp blog, kita hilang kawan tak? Kemungkinannya memang besar, kan? :(

    ReplyDelete
  2. ada terbaca boleh create email baru untuk jadi member akaun ni. So kira akak boleh log in akaun ni guna dua email le. Setiap kali ada entri nak upload gambar,log in guna email yang baru.

    Dulu rasa pakngah al-lavendari ada masalah sama, dan dia dapat selesaikan. Cer akak tgk balik entri dia.

    Janganlah tutup kak, sayang.

    Yus dari dulu pun memang suka upload gambar, tp suka resize dan buat standard resolution je. Harap2 lambat lagilah nak kena macam ni....:D

    ReplyDelete
  3. YUS:
    Saya sudah ada jadi admin 3 blog dgn email yang sama ini. (yg lain tu private)

    ReplyDelete
  4. jgn tutup..carilah alternatif lain tapi kalau AA buka rumah lain jgn lupa jemput saya singgah

    ReplyDelete
  5. Aian berkira2 nak guna .com...eheheee...

    ReplyDelete
  6. makchaq punya boleh bertahan 10 tahun lagi kot, dah la pemalas buat post, buat post pun jarang bubuh gambaq.. memang minimal usage le..

    ReplyDelete
  7. As salam kak Zie,

    Ala, risau gak ni... ade juga possibility nak kena gini juga... sy lglah tak pandai bab2 IT ni... Kalau dpt solution share ye kak :)

    ReplyDelete
  8. pB sudah dan sedang mengalami masalah ini ....

    ReplyDelete
  9. tak best la.. leh je akak upload image kak... guna yg upload guna html tu kak.. lehg je

    ReplyDelete
  10. kak Azie, even if kita delete gambar lama pun, takkan menurunkan % quota tu. Ella dh cuba.

    Konsep google ialah Once uploaded consider upload. Ella sampai kena beli extra quota dari google. Melayang RM tpi sbb blog punya psl .. byr jgk lah.

    ReplyDelete
  11. Maybe buka blog baru with new e-mail, tapi start dari sekarang. Sekarang dah boleh start inform kengkawan yang Kak Azie akan mula move ke blog baru nanti. At least x tutup blog nie kan..? Sayangnya, saya perlu sangat novel reviews akak dalam nie..sob..sob..

    ReplyDelete
  12. AA, jangan tutp blog, saya akan kesunyian...carilah solution yg terbaek yer..keep on blogging

    ReplyDelete
  13. mungkin ada jalan penyelesaiannya......sayang tau kalau ditutup....

    ReplyDelete
  14. guna domain pe kata ? Space untuk photo banyak..huhu..sis dah lama bloging.rugi sis close blog

    ReplyDelete
  15. nak saya sedekahkan blog saya kat makkkk ke? hahahahaaa blog saya satu apa pon dah takde sekarang ni ibarat rumah banglo tiada penghuni... segala isi perut dah di'transfer'kan ke rumah banglo yang baru yang lebih sophisticated... kahkahkah

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails