Saturday, September 22, 2012

Santai Tosei Meriam...?

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Sabtuday
22-09-2012


Hari santai walau bukan dok tepi pantai.

Plan untuk seisi ramah-mesra dengan novelis Melur Jelita di pejabat KS pun aku kensel. Beri peluang pada peminat lain (yang lebih fanatik dan obses plak aku tenguk) untuk meriahkan majlis. Lagipun aku dah pernah 2 kali jumpa Melur Jelita dan buku ILUS akan berada di pasaran juga nanti. Bila-bila pun boleh dapat nanti.

Lagipun aku bukan jenis fanatik tertentu mana-mana novelis sehingga ke tahap keterlaluan. Aku lebih minat hasil karya, tidak condong nak rapat dengan mana-mana novelis pun. Ramai novelis yang aku kenal, yang jadi kawan semua sama rata. Mesra, borak, sembang tegur-sapa. Untuk bodek, himpit atau mendesak diri menjadi orang terawal, bukan style aku. Asal aku tahu bagaimana nak appreciate hasil karya depa, dan respect setiap cara mereka.

Kerana santai, masa pun rasa bergerak perlahan. Budak-budak sekolah hari ni. Sekolah ganti.

Sarapan di kedai:

Meriam ker apa nih?
Air segelas kongsi berdua. Motifnya?

Rasa macam dah lama tak pekena Tosei. Aku suka kedai Mamak Kaya nih, sebab servis cepat! Baru duduk, Nesface pun sampai. Baru nak suap pertama, tisu dihantar.

Rata restoren mamak adalah cepat, 24 jam dan kebanyakannya bersih. Aku suka lagi, sudu dan garfunya tebal dan nampak mahal. Tak macam setengah kedai, sudu garfu ringan macam kertas, tekan sikit bengkok! Mencik!


*bahan untuk majlis Gathering Blogger Raya esok sudah ready. Jommm....!







~...kalaupun HISYAM jenis tidak suka memuji puji, SERI BULAN juga tidak rela dikeji kerana hanya orang yang belum mengerti bahasa basi sahaja yang boleh selamba disapa tanpa faham maksud di sebalik ayat berkias di sebalik tatarias...~


 





10 comments:

  1. Sama pulak sarapan kita pagi tadi. :)

    Esok jangan kakcik terlajak untuk bangun sudah. Cadangnya selepas solat Subuh baru nak mula 'merendang'. :)

    ReplyDelete
  2. KAKCIK:
    Kalu gitu lepas Isyak terus tidor.
    Merendang sekejap jer Kakcik.



    ICE:
    Nak kene?

    ReplyDelete
  3. SEDAPNYA TOSEI..... DAH LAMA TAK PEKENA NI

    ReplyDelete
  4. amboi! besar toseh dari dulang...leh kenyang sampai malam nih!

    ReplyDelete
  5. MUNNA:
    Nak sedap lagi, makan dengan telor mata kerbau. Lagi lazat. Yummy!



    ENA:
    Tak kenyang mana pun, sebab nipis macam sokabar. Balik rumah goreng mihun plak! hehehe

    ReplyDelete
  6. kami pun suke makan tosei nie
    kalau ke kedai mamak , memang inilah pilihannya ;)

    ReplyDelete
  7. psstt: pagi esok nak ajak en. suami carik tosei ler.. tak pun malam nanti, gedik manja ajak dia keluar (padahal en. suami belum sampai pun dari Utara..)

    ReplyDelete
  8. tosei bi jueang minyak,,.............tapi kurabg makan ta................................

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails