Tuesday, September 25, 2012

Kumpulan KONTOL?? Orang Jawa, maafkan saya...!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
25-09-2012


Tiga orang budak. Baru Tahun 4. Cipta satu kumpulan. Kena buat folio. Mak salah sorang budak (yang nick name dia nama CHAK), pandai taip-taip. So CHAK bawak balik task mintak mak dia tolong taip-taip.

Tergelak aku.

Budak pertama:

Kalu dah makan tidur, berat tu nak jadi juruterbang!

Budak kedua (nick name dia nama CHAK):

Boleh diterima la, minat melukis so harapan dia jadi pelukislah kan?

Tapi sebelum itu:
Masa dia serah tulisan tangan ni, aku terlompat terjerit spontan sampai dia pun naik takut.

Kenapa nama kumpulan KONTOL?!!
Jawabnya: Entah, kawan CHAK yang bubuh.

CHAK tahu tak maknanya apa? Mencarut ni... bla bla..! 
*mak budak ni pun terangkan sikit la, supaya dia faham. Tercebik dia malu dan takut. Sebab salah pilih nama kumpulan:


Aku tak leh bayang kalu main hantar jer kat cikgu. Berguling agaknya cikgu tu gelak.
*kalau cikgu tu faham bahasa Jawa laaa... hikhikhik!



So aku dah buatkan yang baru, kasi cantik-cantik.

Semalam aku tanya, “dah bagitau kawan tajuk tu tak bagus?” Dah. Angguk malu.

“Kenapa dia pilih nama tuh?”

“Dia kata nama tu canggih!”

Whatttt??! Canggih?? wakakaka!

Bergegor katil kami laki bini malam itu mengekeh gelak, bila aku buka citer pada MyTOKLAKI!

Anak oh anak!




 








29 comments:

  1. wakakakkaaa..sebaik dia tak buh tempek....kihkihi

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum AA

    mungkin asalnya nak tulis 'kantoi' kut

    ReplyDelete
  3. hahahaha!!
    tak berapa canggih tu. tukar nama jado kumpulan ngompol.. baru canggih.

    ReplyDelete
  4. lucahss.. kekekke... begegar katil eh?? kekekke.. larikk..

    ReplyDelete
  5. sengih soang2 depan pc baca entri AA...

    ReplyDelete
  6. ha..haa..haaaaaaaa..haaaaa..


    kalau i jadi cikgu dia sure i dah terjerit bagai..hee

    ReplyDelete
  7. hahahahha! lawak giler!!!!! nasib cek dulu, adui, mana dengar lah perkataan tu, parah!hahaha

    ReplyDelete
  8. hahahahha saya paham makna dia coz saya jawa.Budak2 bukan tau..mungkin dorg tu nak tulis kantoi kot.

    ReplyDelete
  9. erk..apanya kontol??? xphm...bkn jawa..huhu

    ReplyDelete
  10. Adoyaiii...kalau hatar cikgu ada sakit jantung mau rebah kena hantar sepital. Nasib baik mak CHAK tu perihatin!

    Sekolah anak Aina kena buat tangan semua so mak bapak memang tak leh ambik bahagian.

    ReplyDelete
  11. adeh..kesian kawan2 nya yang tak tau tu..

    ReplyDelete
  12. menantu saya Jawa .. nanti saya tanya kat dia maknanya.

    ReplyDelete
  13. Hahaha .......kadang2 budak2 ni main bedal jaaaa.. makna belakang kira ...

    Nur Aisyah Alisya .... CA ... Nur Aisyah Alya

    ReplyDelete
  14. Aduhai... Mujur kakcik bukan tengah makan walaupun duduk di meja makan! Tersodak den!

    ReplyDelete
  15. hahahha..lawak2...cian bdk2 skrg nih..

    ReplyDelete
  16. maksudnya budak budak tu suci murni kak.... otak belum tercemar.. :D

    ReplyDelete
  17. tak faham maksud kontol, tapi tergelak gelak

    ReplyDelete
  18. Yg tak tahannya ialah bila kawan dia cakap nama kontol tu canggih :D

    Nama baru kumpulan tu memang semsuai :)

    ReplyDelete
  19. saya wong jowo..
    lps tanya suami baru tau maksudnya..
    adush!

    ReplyDelete
  20. SMTI- aduhai... Aku nak gelak ke tak nak ni?

    "Anak jawa yg bisa basurah dan bapandir awan kulaan"

    ReplyDelete
  21. keh keh... sakit jiwa cikgu tanda homework kalau 'terlepas' hantar tu

    ReplyDelete
  22. Kak Zai yang bukan jawa pun gelak sorang2 kahkahkah...

    ReplyDelete
  23. sy pun baru tahu..itupun sbb makcik cleaner yg jawa suka melatah sebut itu.huhu

    ReplyDelete
  24. kahkahkah...
    nasib baik perasan dan terus tukar..
    kalau teruskan jugak..

    ReplyDelete
  25. Makchaq tumpang gelak, tapi tak paham jugak..

    ReplyDelete
  26. adus .!malu ta rasanya..rasanya ta tak de post makna tu dalam blog ta.. Bukan tak nak buat.ia mencerminkn personaliti ta

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails