Monday, March 26, 2012

First Period: Aku Harap Dia Tak Baca Entri Ni.. hehehehe!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Senin, malam
26-03-2012


Ini citer orang perempuan. Orang lelaki tak digalakkan baca. Hehehehe. Tapi kalu dah terbaca tu, teruskan jer lah.

Semalam lagi ALIA macam gelisah jer. Asyik sakit perut. Aku ingatkan dia kena food poison ker sebab kami pegi makan kenduri. Tapi orang lain okey jer.

Pagi tadi dia pun macam tu juga. Asyik berulang toilet. Tapi dia kata ok nak pegi sekolah. Dan aku pun pegi keja. IKA ada di rumah sebelah pagi, balik skulah tengahari. Tiket kul 1.

Petang tadi balik skulah, lepas mandi dia terus landing. Lembik lain macam. Aku pelan-pelan pegi tanya. Sebab aku dah syak sesuatu. Betullah.

Dia dah tahu semuanya. Lagipun pagi tadi IKA ada ajar dia. Dia sendiri pun ada belajar kat skulah. Aku cuma pesan, “esok kat sekolah, bawa spare. Jaga jangan sampai kena kain sekolah.” Dia angguk, sambung tido. Tak dinner pun.

Hehehehehe... kira lewat gak la. First period. Untung gak kena kat rumah, age Form 2. Aku dulu Form 1, bulan Mac. Kena kat skolah. Panik giler! hehehehehe


Dia tak suka bergambar langsung. Susah nak dapat gambar dia.



~...SERI BULAN pernah tersanggit hati kerana pengalaman menjadi pembantu hospital sebagai orang kiri seorang doktor dulu dipandang remeh pula oleh Bidan Piah sehinggakan HISYAM tidak beralasan lagi untuk menseimbangkan keadaan antara bidan kampung dan rusa yang baru masuk kampung...~






31 comments:

  1. alamak teeeeerbaca :)

    anak pompuan saya first time kena kat umah kakak....lega saya,x yah nk terangkan panjang lebar hehehehee

    ReplyDelete
  2. Hoh! Dah dara anak awk tu Azie.. :)

    My first period pun kena kat rumah,, menangis meraung2
    Ingatkan kejap lagi nak mati.. Hahaha.. Stop! Xnak sambung..

    ReplyDelete
  3. Assalam AA..budak2 sekarang dah tau awal kan..mudah..tak macam zaman dulu..panik..

    ReplyDelete
  4. KARUKORD JAGAU:
    Kalu ditanya, awak sanggup ker nak explain? Elehhhh....! hehehehe




    DERU OMBAK:
    Hikhikhik! kelakar la Akak nih. Saya gelak guling-guling!

    ReplyDelete
  5. ACIK ERNA:
    Budak-budak sekarang mudah dapat info. Lagipun mereka didedahkan lebih mudah dan luas pengetahuan.

    ReplyDelete
  6. 1st period i kat rmh..sbnarnya i yg tak sabar2 nk period dh prepared sbb i plg lewat antara kwn2..form 2..hihi
    Ank dara i dua dua dh reti dh..cikgu skulah dh ajar semua Alhamdulillah mudah kerja mak..:)
    Dh jd ank dara dh alia..jg diri ya.. :)

    ReplyDelete
  7. SANIAH:
    Ohh pesanan akhir tu buat I terharu. Maklum zaman sekarang, banyak kisah melibatkan remaja perempuan. Seriau.

    ReplyDelete
  8. pernah kawan sekolah munna first time kena kat sekolah.. dia tak tahu... habis baju sekolah dia masa tu... seminggu dia tak dtg sekolah sebab malu kak..masa tu form 2

    ReplyDelete
  9. Budak2 sekarang kebanyakannya dah tahu apa nak buat berbanding zaman kak Zai dulu.

    ReplyDelete
  10. ekekekekeke...
    nak ketawa dulu...
    masa Ain mula period memang macam kucing nak beranak.. menggelisah sebab tak tentu rasa... dia rasa macam nak buang air besar... lepas tu rasa sakit2.. lepas tu berulang balik ke tandas... lepas tu lega... lepas tu rasa semula...
    Mujur kakak Qeebnya lebih memahami dia dari ibunya. Kakak Qeebnya yg bantu menguruskannya...
    Itulah bagusnya ada anak dara yang besar...

    ReplyDelete
  11. Salam AA

    Lumrah alam, anak keberapa tu? yg kecik dah sekolah? (hehe edisi ketinggalan?)

    ReplyDelete
  12. TAHNIAH Alia, dh jadi anak remaja...
    skrg anak2 lebih trbuka n mrk lebih byk dpt info dr zaman kita dulu2..

    ReplyDelete
  13. MUNNA:
    Ada juga budak yang belum tahu dan naif tentang hal ini. Kesian kerana kurang pendedahan. Mesti panik kan?



    KAK ZAITUN:
    Betul tu. Sekarang banyak info dan pendedahan secara tidak langsung. Pembacaan pun sekarang ada banyak untuk dijadikan rujukan.

    ReplyDelete
  14. AKAK:
    Macam tu la juga ALIA semalam. Gelisah macam nak beranak gak ler. Mujur IKA ada semalam, so saya tak perlu cerita banyak sangat.



    MAMA JU:
    Itu anak saya nomot 5 Mama. Yang kecik sekali tu dah 10 tahun. Darjah 4.

    ReplyDelete
  15. NZA:
    Betul. Kita semakin moden dan terbuka. Untung anak sekarang.

    ReplyDelete
  16. Itu anak perempuan. Anak lelaki lain pula caranya 'meningkat dewasa'. Susah juga nak cerita sebab mak mereka adalah perempuan...hehehe...

    ReplyDelete
  17. Kak AZie, klu masyarakat Jepun mereka siap buat majlis utk raikan forst period mereka..hehe.

    ReplyDelete
  18. intan belum... dah 13thn
    yg paling lewat antara kawan2

    ReplyDelete
  19. maaflah terbaca juga.

    Dah anak dara rupanya...

    ReplyDelete
  20. ooo 1st peyod buat kakak ..
    yelahhh memang pengalaman yg baru ..
    alhamdulillah x der ape2 .. dia kena di rumah , kalau di sek panik jugak .. ;)

    aah time saya dulu kak saya kena tkt 1 .. ekekke kira awal jugak kan ;)

    ReplyDelete
  21. Teman 'dtg' form 2.
    senasib dgn kakcik.. tak gheti nk stori.. mujor ade apaknye :)

    ReplyDelete
  22. ingat la first periodsy kena kat sekolah form 1 mmg habis kain sekolah kena darah...

    ReplyDelete
  23. ingat la first periodsy kena kat sekolah form 1 mmg habis kain sekolah kena darah...

    ReplyDelete
  24. sya pulak kena kat umah n umur 13 thn. bangun tidor,tgk darah penuh atas cadar. Sya tanya kakak sy darah ape ni,nk kata nyamuk gigit,apsal byk sgt darah ni. Kakak sya ckp woi,ko dh periodla. Bile bca citer akak,teringat diri sendiri. Rasa kelakar pulak bila pk semula :)

    ReplyDelete
  25. KAKCIK:
    Saya pun ada anak lelaki. Tetapi saya sendiri tak sedar masa bila depa dewasa. Hehehehe. Terlepas pandang atau anak-anak yang sangat berdikari.



    NIDA:
    Wahh siap ada majlis untuk meraikan? Agak pelik tetapi itulah budaya depa, kan?

    ReplyDelete
  26. KAK KUJIE:
    Sama ler dgn ALIA ni. Kira lewat juga banding kawan2 dia. Tak mengapa. Asal dia sihat.



    YUNUS BADAWI:
    Takpa ler kalu dah baca pun. Ini kehidupan normal kita.

    ReplyDelete
  27. PANGLIMA MUDA:
    Tak baek tau ketawakan orang. hehehehe



    IEDA:
    Kak Azie rasa, jika umur di Tingkatan 1 tu adalah umur yang normal. Rata-rata memang di umur sebegitu.




    AZEEDA:
    Ya lah. Anak dara biasanya ngadu dengan mak. Anak teruna kene lah cari bapaknya.

    ReplyDelete
  28. QASEH SUHAIDA:
    Wahhh... jenoh nak cover malu tu. Mesti panik sakan, ya tak?



    ZENNAYA:
    Kena gigit nyamuk? uishh lawak betoi. Mujur ada kakak.

    ReplyDelete
  29. kak azie.. sy pun kena kat sekolah.. ting 1 bln march.. hahaha

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails