Monday, March 26, 2012

“Kalaulah aku boleh beritahu nama penulisnya...”

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Ahad
25-03-2012




Kita ni, bila dah kahwin tak kisah sangat kawan ramai setakat kenal biasa. Takda keperluan, tak jumpa. Jika perlu, kita bawa suami sekali, or at least pasangan kita tahu urusan tersebut. Dunia sekarang, walaupun ramai berfikiran terbuka, bab status dan kahwin kena jelas. Jangan bereaksi seolah-olah solo atau boleh memberikan kekeliruan kepada kawan tentang status kita.

Tapi, dalam pada itu ada juga yang sengaja lupa — dalam kes ini kita boleh sebut sebagai dugaan.

Beberapa tahun dulu, seseorang bernama kawan pernah menulis pada aku tentang perasaan dia. Kenal 2,3 tahun, masing-masing tahu diri dan status. Walaupun dia tahu aku dah kahwin, dia masih nak luah perasaan. Kesian dia. Kesian sungguh. Sebab macam dah tak ada pompuan lain untuk dicurah ayat begitu. Buat bazir saja. Kesian.




Buat aku terfikir, terlalai part mana? Sampai boleh buat orang berperasaan gitu terhadap aku? Kami jumpa 2,3 kali dan 2,3 kali itu semua MyTOKLAKI ada sama.

Jangan ingat aku nak perasan plak. Kisah ni dah lama. Aku hampir lupa pun. Memang tak pot sangat masa tu. Tak penting, tapi kesannya? Aku memang tak contact dia langsung walau apapun sebab. Nak cari nahas? Ada juga 2,3 sms dia macam merayu, tapi rayuan tu macam rayuan iblis jer...!


Kesian...

Berhati-hati.

Bagi kaum lelaki pula, jangan bazirkan masa dan idea bila yakin kawan perempuan anda tu memang sudah bertitle isteri orang. Berkawan sambil menghormati kawan adalah lebih baik dari menyeksa diri sendiri. Jangan jadi bodoh okeh...! Kita orang Melayu yang teguh agama dan adat bangsa, bukan kaum yang jenis bawak lari bini orang ke luar negara!




~...SERI BULAN sudah berikrar akan terus setia menjadi kawan kepada HISYAM selagi HISYAM menghormati prinsip mereka yang pernah terukir di hati dan di bintang, saling menyayangi seperti bulan dan cahaya matahari yang mana bayangannya boleh menerangi seluruh alam...~







10 comments:

  1. serius menakutkan la kalau ada kawan lagu tu... hish!

    ReplyDelete
  2. Salam.
    Mama sgt takut bila terjumpa Pak wee! lama!
    Cerita Bobby tu dah lepas ya?

    ReplyDelete
  3. Sokong2 sgt...hihi godaan ni merata ada..kita la kena pandai tepis..biasalaa setan ni ada brmcm2 rupa paras...nauzubillah tak mau trlibat cinta gelap..satg gelap kubur hahh..:)

    ReplyDelete
  4. EJA:
    Kita susah nak teka di lubuk hati orang. Sebalik mesra dan ramah, ada juga yang berani berterus terang.



    MAMA JU:
    Pakwe lama saya sampai sekarang tinggal sama taman dengan saya. hahahaha.
    *Itu filem SANGAM (bukan Bobby). Dah lepas pun, 2,3 minggu lalu lagi.

    ReplyDelete
  5. SANIAH:
    Cinta terang terang pun ramai yang tak menjadi, apa lagi yang gelap-gelap nih. Hehehehe

    ReplyDelete
  6. Salam Azie..

    Ada lelaki yang begitu Azie.. Lebih cenderung pada isteri org yang kelihatan matang, bijak Dan menarik..

    Jaga-jaga.. ( gurau jek ) he he

    ReplyDelete
  7. Kak, sy pun ade dugaan mcm tu...malah ms bru2 bersalinkan Aydin, masih calling2 bertanyekan knp cinta kite tak menjadi...cett! Tp Alhamdulillah....skg semenya dah selamat. Takde lagi contact2.

    ReplyDelete
  8. Mujar akk tak tergoda, namanya hati kan... Tapi lawak pulak selingan iklan gambar tu, terus teringat iklan cierita Hindustan tv3 yg nyanyi lagu Melayu tu. haha...

    ReplyDelete
  9. Slm Kak Azie.

    Berani betul lelaki zaman sekarang melamar mawar yg sudah ada penjaganya sdgkan masih byk kuntuman mawar belum ada penjaganya *sigh*
    Keberanian yg tak bertempat. Ada idea nk taip dlm entri ni

    ReplyDelete
  10. cite sanggam tu mmg kena sgt dgn situasi akak ni..ada kelas...haha

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails