Friday, March 30, 2012

Kenangan Mengusik Jiwa: Citer P.Ramlee lepas Peristiwa Dunia...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis malam JemAAt
29-03-2012



Pagi semalam, di Radio Sinarfm, ada segmen kenangan “Anda dan TV”. Macam-macam kisah yang dikongsi, membuatkan kita pun teringat sama.

Masa aku kecik-kecik, aku selalu ikut MyKakak-Kakak pegi tengok tv kat rumah orang. Kami lum mampu ada tv. So, ada 2,3 rumah yang sedikit berada, beli tv kecik, hitam putih, guna bateri basah. So tiap minggu bila ada tayangan gambar Melayu, berdoyon-doyon la kami pegi macam orang nak pegi tengok wayang. Feeling tu lain tau. Sebab seminggu sekali jer.

Kebanyakan yang pegi pun, golongan muda-mudi la. Mak-mak tak ramai yang pegi. Ada rumah yang kutip 2 kupang (20 sen), ada rumah yang kasi free jer. Aku masih ingat, bila time tayangan filem Melayu dulu, biasanya malam Sabtu selepas rancangan Peristiwa Dunia. Skang rancangan tu dah takda. Kalu tak silap mula-mula Berita, pastu Peristiwa Dunia, then baru filem Melayu. Kadang2 terlentok nak tunggu filem start. So, balik memang lewat malam betul. Tapi zaman dulu, bawak pelita minyak tanah jer. Tak jadi apa-apa pun. Yang lelaki pun tak ganggu. Jauh sekali nak ada kes culik atau rogol. Langsung takdak. Meriah jer kami sebab hiburan seminggu sekali tu sangat best!

Tapi tak ler lama sangat camtu, sebab pastu kami pun ada tv sendiri gak. MyArwah Ayah beli tv yang ada pintu kat depan. Sliding body kayu. Kira hebat dah tuh. MyArwah Ayah tak berapa suka kami bertandang rumah orang. Sebab mula memang ler layan filem Melayu jer, pastu melarat nak tengok citer Combat la (sebab ada Vic Morrow konon), tengok citer Mission Impossible lar, Six Millions Dollar Man larr... Charlie’s Angels laaa... > ni kira dah moden skit.

Pic Google


Tv kami guna bateri basah sebesar beg luggage tuh. Kena cas kat kedai. Bila dah masuk letrik (masa tu aku Darjah 6 kot), tv cucuk kat plag plak. Tapi rancangan tak banyak. TV3 pun lum ada masa tuh. Masa ada tv sendiri, jakun sampai Rancangan TV Pendidikan pun layan! hahahahaha... Sapa masih ingat, dulu ada 2 orang badut selalu berlakun dlm rancangan TV Pendidikan tuh? Aku pun layan gakkkk...



Dulu kalu kuar Porta-Color camnih, maknanya lum start siaran or siaran tamat. Skang mana ada lagi dah. Siaran 24 jam sampai kita tak tengok pun, tapi tv yang tengok kita plak...!

Sekarang? Bak kata seorang caller, zaman anak kita sekarang, tv gantung kat dinding, tekan guna remote, rancangan 24 jam sampai tak menang mata nak tengok.

Sebuah kemajuan. Tapi nostalgia lama itu sangat mahal dan indah untuk dikenang.




~...kerana hanya rumah Pak Utih sahaja yang diisytihar sebagai cafe internet kampung, lalu bila ramai sekali pengunjung SERI BULAN mula merasakan peluang untuk bersendirian semakin menipis walau HISYAM sering menjadi peneman tetapi apalah ertinya berduaan bila masing-masing sedar orang ketiga sering mencuri tempat menempah sebat...~













23 comments:

  1. Assalamualaikum,
    Fuhhhhhh kena tanya Mek TV mcm gitu dia dah letak mana...

    ReplyDelete
  2. mama pernah citer masa tahun 70-an dulu. rumah kami antara yang sudah ada tv. zaman tu & masyarakat ketika itu, memang akan berduyun2 ke rumah mereka yang ada tv. meriah mama cakap bila tgk citer ramai2..... huhuhu

    ReplyDelete
  3. Kakcik pun ada kenangan tengok tv kat rumah orang. Kadang2 mak tak bagi pergi. :(

    ReplyDelete
  4. Dulu iklan sebelum dan lepas habis citer saja. Kalau citer Melayu, ada dlm 20 iklan sebelum mula tu. Sempatlah nak pergi kencing .... hehehe

    ReplyDelete
  5. Masa kecik dulu sllu jugak tgk tv umah orang...semua tu tnggal kenangan......

    ReplyDelete
  6. Salam Azie,

    hehehehehehe auntie dibenarkan nengok siri kartun petang2 kat umah kawan, siap bawak koci atau kacang lagi.
    Mesti balik rumah sebelum maghrib kalau lambat kena rotan.

    ReplyDelete
  7. kat umah tok ayah pun masih ada tv hitam putih tu, masih elok. walopun dah rosak. tok ayah tu sumer brg dia syg nak buang.
    tapi betul cam akak kata tu, dulu2 kalo nak pegi tgk tv kena bayar duit. en. abah ada pengalaman camtu

    ReplyDelete
  8. Azie.. Masa tv hitam putih awk dah Ada eik...

    ReplyDelete
  9. IZAN:
    Zaman masa kecik yang selalu kita terkenang. Memang rindu betul.



    ANYSS:
    Jangan-jangan MEK dah buat lemari simpan baju tak? hehehe

    ReplyDelete
  10. EELOBOR:
    Wahhh mesti meriah kat rumah tu bila ramai yang datang bertandang. Kerana tv nan sebiji. Kalu buat air mau secerek tu.



    KAKCIK:
    Zaman kita dulu, mak memang tak suka kita bertandang2 ke rumah orang. Apalagi berjam begitu.

    ReplyDelete
  11. YUNUS BADAWI:
    Bab iklan tu saya kurang ingat plak Bang YB. Cuma kalu tak silap, zaman dulu iklan paling banyak adalah iklan sabun basuh kain. hehehehe



    MULUTPAYAU:
    Zaman di kampung, dulu-dulu tak semua kita mampu nak beli tv. Dulu tv dilihat sebagai barang mewah.

    ReplyDelete
  12. UNTIE MARINA:
    Ok juga dapat tengok kartun petang-petang. Saya dulu jarang ada peluang gitu. Ada tv sendiri baru bleh tengok puas-puas citer kartun. Saya suka Thunder Cats!



    MAMASYAZA:
    Kadang2 bukan saya kenakan bayaran camtuh, ada yang juga siap berjual kacang lagi time tayangan.

    ReplyDelete
  13. DERU OMBAK:
    Ya Kak. Saya memang dah lahir time tuh. Saya bukannya muda lagi. Dah tua pun.

    ReplyDelete
  14. TV lama camtu dulu arwah ayah jadi kan aquarium tapi selepas ayah meninggal ikan pun turut mati :(
    aquarium tu pun dah buang dah

    ReplyDelete
  15. ayah ieda cukup suke layan citer lama2 nie nak2 citer p.ramlee ..
    haaa satu layie tv buruk stail lama tu pun ada arwah atuk simpan kak .. skrg ada diblkg rumah ;) kenangan tuu ...

    ReplyDelete
  16. sayang pulak sebab ayah saya dah jual tv hitam putih kitorang dulu...kecik je.. :)

    ReplyDelete
  17. Ish...bestnya entri Kak Azie yg nie. Layan sy baca. Terbawa2 sy ke zaman dulu. Sy pun sempat layan TV yg ade sliding door tu. Tp tu pun kepunyaan arwah nenek ngan arwah atok. Sy sempat gak merasmikan kartun pertama TV3 dulu. Sy igt, sy melangut depan TV tgk kartun He-man. Hahahahah...ms tu TV3 baru je dilancarkan. Haishhh! Nostalgia!

    ReplyDelete
  18. munna pun pernag merasa saat itu kak AA..... tv yg ada pintu kayu tu masih ada lagi kat rumah nenek munna

    ReplyDelete
  19. azie..
    memang indah kenangkan zaman kita kanak-kanak dulu...
    rindunyer...

    ReplyDelete
  20. kak,

    zaman Eja dulu layan Cumi dan Ciki.. punya laa seronok.. la ni mana ada dah rancangan serupa macam tu... balik-balik katun... dari TV free sampai laa yang berbayar.. semuanya disumbat dengan katun...

    ReplyDelete
  21. Salam. sy niniey. nak tanye siapa2 yang kenal/ade pengalaman( bapa/atuk yang masih sihat) untuk cerita semasa siaran tv hitam putih mula2 ada dkat Malaysia. sy tengah cari orang untuk diinterview dalam dokumentari sempena 50 tahun malaysia untuk tayangan di National Geographic Channel Astro. TQ

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails