Tuesday, March 27, 2012

Selamat Ulangtahun ~ Di bawah Header baru...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Thalatha
27-03-2012



Hehehehehe... entri pasal “first period” pun komen berjela, kata kawan aku. Bukan apa, sekadar terkenang.

Zaman sekolah dulu, kat sekolah ada Sains Rumahtangga. Cikgu subjek ni jer yang ada stok pad (zaman dulu disebut Modes). Sekeping dijual 20sen. Nak pegi beli, memang terbisik-bisik ler kat cikgu tu yang tengah mengajar. hehehehe.

Sekarang ni, iklan tuala wanita tiap jam ada tunjuk kat tv. Kita dulu? Mak pun tak berani sebut. Sekarang, segala jenis macam fesyen dan rupa ada. Pilih jer. Iklan terang-terang. Kaum lelaki pun selamba jer sekarang tengok. Yang rajin jadi tukang beli pun dah ramai. Tak kisah.

My two sons pun sekali sekala jadi tukang beli gak. Selamba jer kekadang si AMOI soh beli bila stok kat umah habis. Tapi aku tak berapa galakkan. Aku lebih suka beli stok banyak-banyak dan simpan. Maklum, kita ada ramai anak dara. Ni dah tambah lagi sorang. Mau sekodi kene stok nih! hahahahaha!

Lupakan bab keistimewaan khas kaum wanita tuh.



Aku nak tukar header. Yang ini baru buat semalam. Belasah sebab semalam boring kat ofis.

Last but not least: SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN kepada mereka ini: MyAnak Menakan, My Sahabat dan My Teman Blogger.


Aku baru tahu nama HANIS AZLA.



Moga sejahtera dan ceria selalu!




~...surat di bawah tempurung di hujung ampaian walau sedikit lembab dek embun tengah malam, tetapi masih mampu jelas dibaca SERI BULAN tentang suatu lagi kata ikrar dari lelaki di rumah sebelah baruh sana, bahawa walau bintang tinggal sebutir, kasih dan perhatiannya tetap meluas seperti langit yang terbentang...~














18 comments:

  1. Hahaha... betulkan? Zaman kite dulu nak sebut modes tu satu benda yang hamat memalukan! Skang ni siap iklan Libress tembikai lagikkk!!! Huhuuu...
    My latest Entry :)
    Akhirnya mak pun ada remekins okeh!

    ReplyDelete
  2. sy pon penah belikan untuk akak.die bg plastik hitam huuuh

    ReplyDelete
  3. Sy selamba je beli mende alah tu. Kdg2 klu beli, sy tak mtk plastik bag. Go green katekan.

    Sy tak rs malu tentang hal nie. Lagipun perkara normal. Tak patut rasa malu pun. Hahahahah!

    ReplyDelete
  4. adakah zaman dulu org panggil ia modes, merujuk kepada modest? :P

    ReplyDelete
  5. doktor..
    orang dulu2 kata roti kering.. kikiki..
    sampai skrang ayu beli, minta bungkus surat khabar..
    beli kat kedai runcit jer..

    yang mahal2 ada herba tu, tak perasan sangat kannnnn kak azie?

    ReplyDelete
  6. teringat kisah anak saudara sulong yang pengalaman pertama kali datang haid.... satu rumah boleh gelakkan dia. ada ker di suruhnya adik lelaki dia tolong pakaikan.... adoiiiiii

    ReplyDelete
  7. he..he.. dulu2 kalau pergi kedai belikan utk mak, mmg org kedai dah bungkus siap2 dalam surat khabar lama.. Thanks yer kak utk ucapan HB tu.. appreciate it so much..

    ReplyDelete
  8. Azie...

    Ahad ni ada cadangan untuk bergeder2 lagi di rumah Dato' LF. Azie free tak? :)

    ReplyDelete
  9. Salam

    Lawalah...suka pakai tumit tinggi, tinggi tu pernah.
    Zaman anak dara mama suka pakai tinggi , jgn kaki pulak tu drp kerinci ke lembah Pantai!

    ReplyDelete
  10. Dulu pcl pernah kena paksa beli , sekali paksa lama2 dah terbiasa dan kini semua org dah tak kesah sangat..., cantik header, menarik !

    ReplyDelete
  11. FARAH DEEB:
    Dulu kita zaman dara sunti, memang malu sangat bab ni. Kita terdidik untuk tidak bercakap hal intim depan public.



    FROGOS:
    Ya. Dulu memang semua mesti sorok-orok. Saya mula-mula sangka awak pompuan. hehehehe

    ReplyDelete
  12. POK AMAI-AMAI:
    Zaman dulu memang lain dari zaman sekarang. Kini kita boleh menerima secara terbuka. Relax jer kan?



    DADDY ZIYYAD:
    Boleh juga. As a doctor, DZ lagi la relax bab ni, kan?

    ReplyDelete
  13. AYU:
    Hahahaha lama betul tak dengar orang sebut “roti kering”! Zaman sekolah dulu memang itulah perkataannya. Beli kat kedai runcit, konpom kene bungkuih dengan kertas sokabar. Sekarang ni macam-macam jenis ada. Diperbaharui. Dan tak murah macam dulu lagi.



    EELOBOR:
    Adakah adik lelaki dia itu adalah anda? hahahahaha

    ReplyDelete
  14. HANIS AZLA:
    Dulu beli untuk mak, sekarang anak beli untuk kita ya? hehehehe
    Sama-sama kasih dear.



    KAKCIK:
    Wahh bagus cadangan tu. Tapi nampak macam saya sudah penuh jadual. Tengah consider. Apa-apa nanti Sabtu, saya bagi jawapan ya. Thanks atas ingatan.

    ReplyDelete
  15. MAMA JU:
    Saya belajar juga pakai tumit tinggi bila kurang agresif. Pakai tumit tinggi kena sopan santun, kan? Saya ni kasar, so jarang pakai heel.



    PCL:
    Memang sekarang kaum lelaki ramai yang dah tak kisah lagi. Ini perkara biasa. Tanda kita menghargai kaum wanita, kan?

    ReplyDelete
  16. AA..sejak adanya iklan tu ditv..acik jadi malu nak tengok tv dengan anak2 dah le tak de pompuan lain selain dari maknya..

    ReplyDelete
  17. ACIK:
    Budak-budak sekarang sudash berfikiran terbuka. Tak pa ACIK. Relax jerrr...

    ReplyDelete
  18. Kak AA,

    Tetiba nak share, sy first time period ms form 1 bln julai...cuak gila...Masa tu takut sgt period...hehehe

    Header baru tu cantik... Rajinnya kak ni... sy punya header dah jd footer..hikhikhik... Bila letak header jd xcentre la..xtantek! ;)

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails