Thursday, March 28, 2013

Selera Pantai Timur: saya rindu Kelantan...!

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Khamis malam JemAAt
28-03-2013


Semalam pagi, saya dibawa mencari sarapan pagi selera Kelantan. Kawasan gerai dalam taman perumahan, kira-kira 10 minit dari tempat kija saya.


 Kedai dah lama, tapi signboard baru. Ramai kawan sekerja saya suka singgah sini, sebab Nasi Kerabunya sedap!


Tudia... sederet macam-macam kuih ada. Tak tau mana satu nak pilih.


Lompat Tikam ada, Apam Polka-Dot pun ada, Lontong ada, Nasi Himpit (set dengan 2 cucuk sate), Laksam.. dan macam-macam lagi menu Pantai Timur dijual. Ohhh rambang mata saya!


Saya beli Laksam untuk sarapan saya. Ohh memang sedap! Sebab dah lama betul saya tak makan laksam.
Yang lain saya tak beli pun. Mana perut nak isi nanti. Hajat nak makan Nasi Kerabu, tapi saya bawa bekal, sayang la nasi saya. Next time la Nasi Kerabu tu.

*Ada lagi kisah pasal ‘pakcik renung-renung’ tu, nanti saya sambung.






 ~...belum pernah Mak Utih melihat HISYAM marah sebegitu sampai merah telinga merah pipi dan rahang bagai berlaga sakan kerana Pak Utih membawa risik-khabar ada keluarga yang sedikit berada dan perasan kaya banyak tiba-tiba berhajatkan SERI BULAN untuk dikenen-regu dengan bujang teruna mereka yang kunun paling hensem di kampung sebelah...~




19 comments:

  1. tu dia punya tayang...saya buat sendiri kalau nak makan nasi kerabu yg memuaskan hati..jarang jumpa yg sedap kalau beli..

    ReplyDelete
  2. bnyknya kuih...! nmpk sedap....:-)

    ReplyDelete
  3. salam. kat mana gerai ni? sy nak gi beli la makanan yg best2 kat situ.

    ReplyDelete
  4. patut tukar nama kedai dlm loghat kelantan jugak
    'Pak Do selera pantai timur'
    hehe

    ReplyDelete
  5. Makanan kelantan manis semanis cek meknya...dah berapa kali buat plan nak pergi kelantan tapi banyak pula halangan...

    ReplyDelete
  6. suka sangat laksam...
    banyak betul pilihan kuihnya...

    ReplyDelete
  7. bilka dah banyak pilihan susah pulak nak pilih yang mana 1 untuk dimakan :)

    ReplyDelete
  8. Hai pakcik pakcik nape ni, hehe...

    ReplyDelete
  9. Kak Azie, kat mana ni kak? hmmm nangis tengok laksam tu.

    ReplyDelete
  10. banyaknya....tiap2 hari pi beli yang lain la...cukup sebulan, semua dah rasa..:)

    ReplyDelete
  11. Laksam mmg feveret saya jugak. hehe

    ReplyDelete
  12. Azie
    Kat mana ni?
    Nak try jugak lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jauh ni Kak. Dekat dgn Sg Buloh dahhh.. :)

      Delete
  13. Bnyaknya kuih....macam2 ada....memang rambang mata dibuatnya....

    ReplyDelete
  14. assalam kak azie....sangat terliur tengok kuih2 tu.....huhuhu

    ReplyDelete
  15. Ya allah kak,mmg favorite saya...laksam n laksa lemak..x kan reject klu dpt yg sedap

    ReplyDelete
  16. azie ni kat seksyen 6 kota damansara kan?
    saya pun selalu sarapan kat sini bila hr mggu,
    laksam peberet ank!!

    ReplyDelete
  17. Makanan Kelantan, hanya yang tebaik dan paling asli dari Kelantan.!

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails