السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Senin
11-03-2013
Balik dari majlis kenduri di rumah Kak Anoy & Kang Herman Tino, kami mencari gerai cendol sebagai menunai hajat yang dipasang sejak awal waktu kami bergerak.
Mula-mula memang kami dah nampak dah Cendol Bakar yang popular giler tuh. Masa tu dah nampak beberapa keta mula masuk ke situ. Tapi kawan saya yang ikut sama dah awal-awal ‘warning’, jangan la time balik nanti kita nak singgah, kompom jem teruk area sini nanti.
Betul pun. Memang jem area Cendol Bakar tuh.
Kerana sudah mengagak jem tu, kami singgah di kedai cendol lain di kawasan yang sama. Pun dikatakan sedap juga. Cendol Durian Borhan. (dari Tg Karang, jumpa kedai ini dulu sebelum jumpa Cendol Bakar).
*sebagai memuaskan hati sendiri sebab keliru dek nama ‘cendol bakar’ ni, saya tanya sendiri dgn orang Tg Karang. Betullah, nama Cendol Bakar diambil kerana nama tokeynya adalah Bakar.
Kami tiba sekitar jam 3.30 petang, memang cuaca sangat panas. Orang pun memang nampak ramai menikmati cendol di situ.
Ada deretan barang-barang kampung ala-ala pasar tani di sebelah kedai cendol ini. Ramai yang singgah membeli sayur-sayur, ulam, kerepek dll di sini.
Surau juga disediakan di bahagian belakang, sempatlah kami singgah solat Zohor di situ.
Kedainya biasa saja. Tak lah secanggih yang kita bayangkan. Nampak bebudak pelayan pun budak-budak remaja. Terselit juga seorang pekerja asing (Pakistan kot). Yang pasti semua pekerja bersih dan kemas.
Duriannya? Janganlah mengharapkan seulas durian dalam setiap mangkuk. Jauh sekali la nak bayangkan durian jenis D24 or Musang King. Memang tak la, kan? Yang kuning itu ialah isi duriannya. Sesudu mungkin...
Selepas disatukan. Rasa, enak la juga. Cuma tak puas nak nikmati rasa durian tu. Tenggelam dek rasa cendol dan air gula. Ada juga Cendol Pulut, tapi kami tak order pun.
Cendol biasa RM1.50. Cendol Durian = RM2.00. Jadi apa yang diharapkan duriannya, jika harga cuma RM2.00? kan?
Tetapi pengunjung memang ramai. Pelbagai bangsa ada. Saya yakin, yang jauh juga ada. Macam kami yang mari dari KL.
Selain itu, juga ada Otak-Otak panas (saya makan satu saja, sebab masih dikira ‘kurang’ banding yang saya makan di Pandan Jaya sini), juga Laksa serta Mee Kari. Kami order 2 mangkuk Laksa sebagai mencuba rasa. Maklum masih kenyang makan nasi kenduri. Laksa, wajar dipuji. Sedap dan pekat.
Lalu besarlah hasrat saya nak bungkus untuk rakyat di rumah, beberapa bungkus Laksa dan juga Mee Kari tu... tapi sayang sekali. NO BUNGKUS! Siapa datang, makan/minum di situ SAHAJA. Alahai...
Terus saya kata, “Ruginya awak bisnes macam ni, kami nak bungkus banyak ni...” Sengih saja la budak pelayan tu.
Sebenarnya, depa tak rugi pun. Entah-entah sehari income jual macam tu jer, beribu RM.
Lain kali saya pergi Tg Karang, saya nak bawa bekas sendiri. Boleh la beli bawak balik, kan?
Terimakasih kepada yang terlibat dalam ini cerita, juga si penaja utama.
Saya tertarik botol comel ayaq lemonade nih. Macam zaman kecik dulu, botol lemonade memang comel-comel saja. Paling popular, Air Sarsaprilla ler. Sebenarnya, air Sarsi.
Kesimpulannya, saya masih menyimpan hasrat untuk singgah juga kedai Cendol Bakar tu suatu hari nanti. Harus nak cuba...!
~...sebaik tiba di laman Teratak Nyatuh, HISYAM bagai dipaku kaki di tanah kerana Mak Utih sudah menanti di ambang ambin dengan muka merah menahan marah gara-gara SERI BULAN lebih dulu membuka cerita HISYAM akan membawanya pulang ke bandar Tenggara barang sehari dua sedangkan Pak Utih belum tahu, Mak Utih belum mahu...~
ada jugak kedai yg x leh bungkus erk?? 1st time dengar...biasanya x boleh bungkus..klu stok2 dh nk habis...
ReplyDeleteTu la pasal. Kecewa sungguh...!
DeleteNak bungkus pun taknak bagi ye..macam tu pun boleh....
ReplyDeleteTu la pasal. Pelik sungguh. Saya kecewa tauu...
DeleteAssalam AA acik dah tak mau singga cendol borhan.muktamad he he.ada kisah tak best disitu.kala pi tanjung karang acik suka singgah di kedai nasi ambeng
ReplyDeleteOh kesian.
DeleteNaluri saya sendiri pun, tak begitu teruja nak pergi lagi. Kedai tu sebenarnya biasa-biasa saja.
Kedai Nasi Ambeng tu, nama Kedai Ibu ya? Kedai tu popular, nasi ambeng nya sedap kata orang!
sedap nye.. biasa kalau ke sana kompom sy singgah sini.
ReplyDeleteKalu nak mencuba apa salahnya singgah.
Deletebila tahun nak boleh merasa tak taulah saya ni..mklumlah jauh bebeno..
ReplyDeleteCendol ni merata tempat ada. Di Penang, Taiping, pun ada jual...
Deletepanas2 camni mkn cendol mmg sedap kak. feveret saya cendol pulut. kalo akak dtg kedah, jgn lupa singgah mkn cendol pulut bwh titi kat pekan changlun, boleh tahan sedapnye
ReplyDeleteCendol pulut? Wahhh saya suka tu.
DeleteNtah bila la nak ke Changlun....
Nasib baik habaq pasai asal usul nama Cendol Bakar tu. Kalau tidak mesti saya berterusan dok wonder camana depa bakaq cendoi, kehkeh!
ReplyDeleteRamai orang dok sangka lagu tu la jugak. Ramai. Tu yang ceq pi tanya betoi betoi tu.
DeleteAzie, akak pernah singgah sini sekali, tp masa tu perut penuh lepas balik dari kenduri kawen kat Sabak Bernam, jd kurang la rasa nikmatnya hehehe...on dway balik tu lalu depan gerai cendol bakar, mak aiii....berderet2 kereta you, tertanya2 gak, apa specialnyaya?
ReplyDeleteacik erna, naper taknak singgah cendol borhan lagi?
Cendol Bakar tu ada drive thru mcm McD, itu kot yg speselnya. Ntah la, saya tak pernah cuba lagi. Tengokkan jem nya, takut nak masuk... heheheh
DeleteNdak gak tahu, kenapa ACIK ERNA tak mo ke Cendol Borhan lagi.
Kakcik ada terbaca tentang cendol bakar ni yang katanya gula merah untuk cendol itu dibakar - seperti catatan Ondscene ini : http://ondscene.my/review/cendol-bakar-berkonsepkan-pandu-lalu-drive-thru
ReplyDelete:)
Yup Kakcik. Ada jjuga yang sebut begitu. Betul la tu...
Deletepestime plak dgr ada kedai x bole nak bungkus ni....heran2....myb nak jimat guna plastik kot....hehe...
ReplyDeleteMemang tak sangka pulak takda jual bungkus. Mungkin juga takda orang yang nak uruskan bungkus bungkus kot...
Deletesayang tak boleh bungkus, kalau boleh harus Kak Azie mengulang di rumah, hehehehe
ReplyDeleteItulah tujuannya pun. Nak la juga bagi anak-anak di rumah rasa laksa tu. Takda rezeki. Tunggu laksa buat sendiri lah nampaknya.
Deletewah bestnya... bilalah nak merasa cendol bakar ni. rasanya mmg dah cukup kencang business tu, sbb tu tara bungkus...hehehe
ReplyDeleteTak pasti kenapa begitu. Agak pelik la jugak kan? Mungkin tak cukup kakitangan nak layan kot...
DeleteNampak cendolnya agak banyak jugak bukanlah hanya minum kuah santan. Bawak mak pergi makan cendol di Fasa 4 Tambahan, mak komplain hampa ni makan cendoi ka minum santan pasai cendoi dia ada dua tiga urat je. Itulah jadinya bila tokey cendoi makan cendoi buatan org lain...
ReplyDeleteWahhh bahaya ni bawak Tokey Cendoi pi makan cendoi. hahaha mesti Mak Aina buat cendoi sedap. Buh cendoi banyak, baru puas, ya dak?
Deleteteringin gak rase cendol durian....cendol bakar tu glamerkan tapi tak pernah try...
ReplyDeleteSama la juga macam Cendol Leman Dawi dulu. Popular sakan juga. Masuk tv, masuk sokabar. Tapi bila ada yang sepertinya, yang popular sudah tak popular lagi..
DeleteCendolnya nampak macam ok berbanding Cendol Leman Dawi di Senawang tu. Teori saya, dia tak bagi bungkus sebab tak nak pesaingnya menguji. Kalau makan di kedai, dia boleh pantau. Nanti laksa dia dah tak special sebab orang lain tiru.
ReplyDeleteErr, ada version cerita kata nama Cendol Bakar tu sebab gula merah yang digunakan tu di bakar dahulu supaya cendolnya wangi dengan air gula bakar.
Terimakasih. Pendapat yang lojik juga tu. Dalam bisnes, persaingan yang hendak dijaga dulu. Lain tempat, lain kedai mestilah kena lain lain rasanya. Baru nampak special dan eksklusif.
DeleteVersi bakar gula merah tu pun saya pernah dengar juga. Harus lah betul juga tu.
Alahai kak azie,
ReplyDeleteaturcara kita sama sungguh hari ahad tu ye... kami pun singgah cendol burhan tp lebih awal dr kak azie... berselisih di mana agaknya kita ye?
bezanya kami dpt bungkus 2 mee kari...hmmm adakah pelayan malas sbb customer ramai?
Oh ya ka? Ohhh.
DeleteHemmm dapat bungkus 2 mee kari? Maknanya ada ler bungkus. Cuma mungkin sekitar jam 3.30 petang yang kami singgah tu, mee & laksa dah tak banyak, so depa jual utk orang yang makan di situ saja. Agak nya la..
Saya pun pernah lalu depan cendol bakar. Memang jem. Siap ada drive thru lagi kat situ sapa2 yg nak tapau. Sayangnya tak blh singgah. Selalu terlajak atau jalan jem.
ReplyDeleteKonsep drive thru itu la yang saya rasa menjadi tarikan dan kedai cendol yang lain dari yang lain. Publisiti meluas pula oleh pelanggan menjadikan Cendol Bakar suatu jenama cendol yang popular dan terus melariskan lagi...
Deletekalau kak azie ajak ai makan kat cendol durian borhan tu.. memang tak pergilah.. sebab adanya durian.. hehehe...
ReplyDeleteOhhh tak makan durian ya?
DeleteKalu gitu, order la cendol biasa atau cendol pulut.
sedap nampaknya cendol tu kak AA... panas terik layan endol mmg terbaik...
ReplyDeleteMemang panas betul masa kami pergi tu. Kak Azie makan cendol semangkuk setengah!
DeleteAiyak! Tak boleh bungkus? Syy tak nah dgr lak bisnes yg mcm ni. Tak dibenarkan bungkus cendol. Tapi maybe cara org sana, klu berniaga cendol mmg mcm tu kot? Huhuhuhu.....
ReplyDeleteBila baca komen2 kat atas, teringin nak jengah ke area2 sana.
Oh ya...sy pun nak tau gak nape dgn kisah Acik Erna tu ya?
Mmmmm....
Saya harap Acik ERNA akan tulis kisah dia serik ke Gerai Cendol Borhan ni di entri dia.
DeleteAmboi Amboiii .. kat Bangi mencendol di sana pun mencendol jugak. Cendok mmg kegemaran org Malaysia lah!
ReplyDeleteKat area rumah pula, tap kali pasar malam pun beli cendol juga.
DeletePastu bila teragak pun, beli juga cendol mamak depan bank kat rumah tu. Tiap minggu mesti nak kena jugak.
Dah ramai yang bercerita tentang cendul bakar tapi kak Zai belum pernah mencuba.
ReplyDeleteSama ler kita. Kalu taknak kena jem, kena pegi hari bekerja kot, Kak Zai...
Deletecendol bakar tu fofuler nya sampai ke utara ni ha...
ReplyDeletedah la hari panas...sabo je mandang cendol dalam mangkok tu..
kak azie..chek dah buat entri sambungan..gambar mural sekitar georgetown..kalau kelapangan sila la jengah teratak ambe..
Oh ya? Oh thankiu Siti. Nanti Kak Azie p tengok noooo.....
DeleteSalam Madam Azie... kat rumah saya pun ada sebuah kedai yang dikatakan cendoinya amat sedap. Tengok memang ramai sangat yang singgah sampai macam rumah orang kawin deretan kereta orang. Tapi saya tak pernah rasa pun..
ReplyDeleteOh ya ka? Area mana tu? Apa nama kedai? Suatu hari nanti masuk tv ler tu.
DeleteTGK GAMBAR PUN DAH TERLIUR..KAT SINI BELUM ADA LAGI CENDUL DURIAN..
ReplyDeleteKalu musim durian, beli jer durian & cendol. Buat versi sendiri. Saya pernah buat camtu Kamsiah...
DeleteAs Salam. Saya suka cendol d little penang kat suria Klcc,..sedap. :)
ReplyDeletePernah sekali masuk Little Penang KLCC tu, tapi tak pula order cendol.
Deletehebat no cendoi tu sampai tak boleh bungkus.....tak menang tangan kottt
ReplyDeleteDah nak habis kot, so dia takut orang masuk tapi takda benda nak dihidang.
DeleteWah! Hebat Cendol Borhan ni ye... Tu keluarga Cik Azieazah ker? Semuanya suka makan Cendol yer? Tahniah kerana menyokong IKS di Malaysia.
ReplyDeleteBagus juga strategi 'NO BUNGKUS' dier ni.. baru betol2 yakin keenakkan cendol sendiri kan..??
ReplyDelete