Friday, June 10, 2011

Aku Teringin Nak Join Rewang...

Salam JumAAt
10-06-2011
...mengira masa, sambil layan lagu.




Sudah Jumaat. Esok Sabtuday. Then Holiday.

Esok ada walimatulurus. Nak pergi berkonvoi ramai-ramai dengan para sahabat. Yang berjanji nak join dah masuk 8,9 keta. Takut sampai masa, 2 keta jerrrrrrrr.

Harus juga pergi, kerana kakak yang seorang ini buat kenduri kahwin besar. Tumbang 2 ekor lembu. Bermula semalam lagi. Hari ini nikah dan majlisnya besar juga. Maklum anak pompuan. Kat kampung lak. Sejak pencen mereka berpindah duduk di Sepang.

Kenduri di kampung (Jawa) yang masih kuat amalan rewang dan segala usaha gotong-royong pasti best, kan? Teringinnya nak pegi tengokkkk...

Kena pegi esoklah, sebab kakak ini cuma kenduri sekali ini sahaja. Anaknya cuma sorang.

Dulu dia jiran aku. Tinggal di taman nan sepelaung sahaja. Berkawan-kawan sejak 2005 lagi. Selalu tandang-bertandang. Mak dia udah macam mak aku. (Rindu TOKNGAH)
*PCP, kalu malam pi ni sana makan Sup Gear Box, tolong snapkan pic TOKNGAH untuk AA yaaaa....



Semoga hari ini lebih menceriakan dari hari semalam....

*Yeayyyyyyyyyyyyyyyyyyyy! IKA balik hari ini!



~...masih jelas di ruangan mata SERI BULAN, semasa di balai penanggah melihat HISYAM membantu melapah dalam resah, kelibat anak dara Pak Imam yang lalu-lalang macam lalang sehelai membuatkan SERI BULAN rasa hendak menyimbahnya dengan Kuah Kari Kawah...!~







29 comments:

  1. selamat berkenduri di sepang azie...

    ReplyDelete
  2. Makan untuk kakcik sekali, ya? :)

    ReplyDelete
  3. wah....2 ekor lembu tuh memang boleh tahan gak besarnya majlis. booking "gear box" boleh tak? hihihihi

    ReplyDelete
  4. Kalau rewang org Jawa mesti banyak makan-makan. Kena jaga sikit AA. Kontrol sikit...:)

    ReplyDelete
  5. he~~sampai 2 ekor lembu tumbang~~mesti da lama tak buat kenduri tu~~takpun 1st time kenduri~~

    ReplyDelete
  6. seronok tu rewang...

    paling best banyak makanan..:)

    ReplyDelete
  7. mak aiii.. tumbang 2 ekor lembu.. sgt meriah kenduri tu..

    ReplyDelete
  8. Salam k.azie,

    Jgn lupa bwk pisau dapur sendri ya, barula btul2 jiwa rewang tu, hehe.

    ReplyDelete
  9. bestnye rewang...selamat berrewang akak..heheh

    ReplyDelete
  10. waa..beso kendurinya,dua ekor lembu tuu..hmmm

    ReplyDelete
  11. best tu kak azie merewang, masa dok kampung dulu, ni ah aktiviti utama, membuat kecah je,sebab budak2 kan,hehehe, tp time org kawin, sebok nak duit penanggah tu,heheh
    kalo org jawa ni, masakan dia mcm2, kenyang giler kalo makan+sedap, post lah gambar makanan nanti,

    ReplyDelete
  12. kat FELDA kami pun selalu rewang2 ni...sekarang dah susah..semua orang2 tua dah tak daya..sudahnya katering..tak bestla...rewang2 ni ikatan ukhuwah bagus sgt..

    ReplyDelete
  13. mmg seronok pergi rewang...jgn jadi mcm kumpulan sepah maharaja lawak sudahlah...terpotong kaki nanti

    ReplyDelete
  14. selamat menjamu selera di tempat kenduri yer...
    Rewang.....Teringin jugak nak tgk..

    ReplyDelete
  15. kenduri kalau kat kampung dengan gotong royong nya...hmm..memang best...compare kenduri grand buat kat hotel yang dah hilang seri nya...suasanaaaa tu...feel tu tak bleh lawan kan..kak azie..kan...

    ReplyDelete
  16. CIKGU NORMAH:
    Pi makan saja laaa cikgu.



    KAKCIK:
    Boleh.. boleh. Takda hal. hehehe



    EELOBOR:
    Tuan kenduri ini adalah tokeh lembu dan kambing (penguasa berjaya) di Sepang sana. Lagipun anaknya cuma seorang ini saja. Haruslah majlisnya besar.

    ReplyDelete
  17. KAK ZAKIE:
    Kalu dah semua sedap, cemanalah nak kontrol yer? hehehe



    BUJAL X:
    Anak nya cuma seorang ini. Perempuan lak tu.



    YUS:
    Ohh time rewang banyak makan-makan eh? besttt!

    ReplyDelete
  18. GC:
    Tuan kenduri memang penternak lembu dan kambing di sana. Banyak bela lembu. Pilih jer mana nak sembelih.



    FISZ:
    Tak lah. Pegi makan jer nanti.



    CIK CERIA:
    Selamat.. Makan jer laaaa.

    ReplyDelete
  19. ZIE:
    Kenduri ini mungkin sekali ni saja. Anaknya cuma seorang.



    ZUL:
    Kak Azie tak pernah lagi tengok cara-cara orang Jawa merewang. Kalu kampung2 tu biasalah tengok.



    ERI-CHAN:
    FELDA lagi best kan? Maklum suasana betul-betul meriah dan kampung yang masih asli.

    ReplyDelete
  20. MUNNA:
    Ku sangkakan lengkuassssss...!



    MULUTPAYAU:
    Betullah. Jika ada peluang memang nak tengok dan join sekali merewang. Mesti best, kan?



    SITI MURNI:
    Part tolong menolong tu best. Riuh rendah usik sakat, cucuk latah. Oh bestttt...!

    ReplyDelete
  21. wow. bestnya kenduri kendara..ika balik lg? enjoyyyyy :))

    ReplyDelete
  22. yg nak kena simbah kuah kari kawah tu..Hisyam ka atau anak dara pak imam?

    ReplyDelete
  23. azie...

    saya pun dua hari ni makan minum di rumah kenduri kendara saja... macam2 masuk ke perut

    ReplyDelete
  24. NORASHIKIN:
    Balik sebab nak ajak dia pi kenduri tu ler.. hehehehe



    DINAS:
    Entah la cikgu. Kari kawahnya tak masak lagi. hehehehe



    IBU INTAN:
    Amboiiii... gantung kuali nampak?

    ReplyDelete
  25. Org Jawa terutama yg tinggal di kampung masih ramai yg buat kenduri kahwin secara bergotong royong.

    Memang meriah.

    Slmt merewang AA.

    ReplyDelete
  26. rewang boleh kak azie jangan gi merewang-rewang udah le...

    ReplyDelete
  27. jarang dh org rewang skrg...kt kg2 pun dh ramai pki catering.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails