Tuesday, June 28, 2011

Gambar Merapu Seorang Menantu...

Salam
Isnin, 27-06-2011
“bila kita ada pilihan tetapi tidak upaya untuk memilih...”




Oleh kerana, AA sampai di Jemapoh sebelah petang, lori pun dah balik KL semula, so takda pic yang betul-betul menggambarkan orang pindah rumah.


Pinggan My Mak Mertua yang bertahun disimpan. Pinggan corak lama.

Aku suka tengok jer, tapi tak suka nak simpan. Aku bukan jenis orang yang suka nak simpan pinggan mangkuk berkotak-kotak sampai berabuk bawah katil. Itu bukan gaya aku. Cukup untuk makan sekeluarga dan serba-sedikit untuk makan-makan jika ada keluarga bertandang. Pinggan makan kat rumah, memang guna set pinggan yang mahal. Aku ikut gaya Arwah Ayah, yang pesan, jangan guna pinggan buruk utk makan, tapi pinggan mahal simpan buat pusaka lama-lama pecah makan diri!


Tanduk rusa original ni. Sudah berusia lebih 50 tahun. Koleksi yang disimpan oleh My Abah Mertua. Dia sayang barang ni. So kami bawa dan gantung baik-baik.



Gambar nostalgia. Masa My Abah Mertua masih berkhidmat sebagai polis mahkamah dulu. Sekarang dah pencen dan sering uzur dengan masalah jantung dan buah pinggang.


Ramai anak-anak KL kalu balik kampung mesti nak ligan ayam, kan? Berselerak lari ayam nih...


“Laju... buai ku laju! Aku nak kahwin dengan anak rajaaa...!”


McGyver konon! Abaikan bantal yang bersusun tinggi tuh.


Abaikan si baju biru yang sedang memaku di belakang, My Abang Ipar. Nak buat pangkin/pondok bawah pokok manggis. Manggis dah berbunga dah. Yeahhhh! tak lama lagi siaplah pangkin ni. Kami berhasrat besar untuk jadikan tempat duduk lepak-lepak, landing or minum petang... Wahhhh mesti best, kan?


Masa ni ujan renyai. Nak berkemas pun, mood dah slow down!

Bertolak balik semula ke KL kira-kira jam 2 petang, dalam renyai hujan. Tak sempat nak main hujan. Sedangkan itulah saat paling best, paling dinanti. Tak apa. Dah bagitau Mak Mertua, nanti kalu balik lagi dan ada hujan, gerenti nak main hujan kat laman...!



~...mengikut HISYAM berpindah menjadi pemastautin tetap Kampung Separuh Desa, SERI BULAN langsung tidak terbayang akan menungkah arus Sungai Menghijau Lumut yang buat dia rasa mengah hingga nak muntah lalu terpaksa melemparkan peti tv yang berat ke dasar sungai...~










46 comments:

  1. kat umah su pun ada gak tanduk rusa camtu. atok en. abah punye. en. abah syg sgt ngan tanduk tu

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum,
    Waaaaaaaa ingatkan kat umah di kg je ada tanduk cam gitu hu hu hu ---> ayah wat usik cucu dia yg nakal. Biji mata rusa tu kan besau, cucu dia semua penakut la la la

    ReplyDelete
  3. kak zie makan manggis nanti jangan lupa ajak sya sekali yo
    jemapoh tu tempat laluan tu

    ReplyDelete
  4. Bab pnggan mngkuk tu..mmng trkena btang hidung Mp...mmng suka beli dan simpan dlm stor.....heheheh...

    ReplyDelete
  5. waa...steady nyer mc gyver tu...
    bila manggis tu confirm masaknya?
    nak skeeett...

    ReplyDelete
  6. azie...
    gambar mentua nyer?..
    menantu vs mertua...
    memang best ikut azie balik kampong... nanti manggis berbuah, nak ikut lagi ya...

    ReplyDelete
  7. balik kampung tak ligan ayam tak feel balik kampung..haha

    ReplyDelete
  8. wah..pinggan bercorak bunga biru tu, menggoda batinku... ada banyak tak azie

    musim manggis masak nanti nak cari la rumah yang berpangkin di bawah pokok manggisnya... nak singgah jugak

    ReplyDelete
  9. MAMASYAZA:
    Kak Azie pun pelik kenapa orang lelaki yang minat sangat koleksi benda2 camnih. Lambang kekuatan kah?



    ANYSS:
    Salam.
    Mujur tanduk Kak Azie tu tak bermata. Kalu idak pusing kiri kanan pun dia jeling jer, kan? hahahaha



    SYA:
    Oho... meh la. Nanti kita panjat pokok manggis tu sama-sama eh? hehehe

    ReplyDelete
  10. MULUTPAYAU:
    Ala... takper, nanti ada menantu, bagi jer sorang sedozen. hehehe



    KAK QUEENIE:
    McGyver tu eksyen jer lebih. Buat keja ntah banyak mana sangat pun.

    ReplyDelete
  11. AKAK:
    Gambar MakMertua tak tersnap. Maklum ligat dia tak reti duduk diam.
    Meh la ikut. Kita dok kat pangkin tu ramai-ramai.



    MUN:
    Betul tu. Kalu dapat kejar itik pun best gak. Pastu pakat lari sebab angsa plak ligan kita. hahahaha



    IBU INTAN:
    Takla banyak sangat. Sedozen jer pun.
    Akak leh lalu Jemapoh, lepas selekoh kali ke 2, sebelum R&R yang tak siap tuh. Sebelah kiri. (hantar no hp ke mesej FB saya, nanti saya balik, leh kita dating)

    ReplyDelete
  12. kita serupa...memang guna pinggan yang paling cantik untuk makan hari2....buat apa beli kalau tak simpan nak bagi orang, tuan rumah, anak² dpt pandang je....

    sama je dgn perabut, kitchen cabinet...semua belasah bukan utk display only

    ingat mati boleh bawa ke? tujuan beli semua tu utk diguna kat dunia...hehe

    ReplyDelete
  13. betul laa...klu blk kg anak ana pun suka ligan ayam. sian ayam2 tu..tak dpt berehat klu budak2 tu balik hehehe

    ReplyDelete
  14. tanduk rusa tu gantung kemas2 .. takut jatuh.

    anak saya pernah kena .. berjahit betis dia. nasib baik tak tercacak kat kepala !

    ReplyDelete
  15. adoi bestnyer, dapat pindah rumah baru. Simple, besarnya ala2 apartment, I like sangat2...dah tu pulak laman bukan main luas, boleh la minah sorang tu joging keliling2 rumah FAgi-FAgi..heheheheee

    Suka pulak tengok kanak2 riang tu, kejap nak jadi McGevvvverr kejap nak peluk tiang kayu pastu, eh eh, orang yg nak kawin ngan anak raja ke yg tidur dalam buaian tuh!!!!!

    heheheee

    ReplyDelete
  16. Balik ke KL naik bas juga, ke? :)

    ReplyDelete
  17. Kakak kena baca N3 sebelum N3 ini barulah kakak faham ceritanya. Huh... kerja pindah mesti letihnya tak terkata...

    Pokok manggis kampung kakak pun sedang berputik. Raya ini kita makan manggislah AA... Kita buat N3 manggis siapa lebih banyak. Hehehe....

    ReplyDelete
  18. Ate suka 'idea' pangkin depan umah tu..Best kan lepak2 minum kopi. Makan manggis..

    Tapi Ate dah tak ada kampung.

    ReplyDelete
  19. ligan ayam ehheheh...btl tuh sampai xtau dah ank ayam tuh nk lari ke mana kejar kejar kejar!!!

    ReplyDelete
  20. siapakah yang menyorok didalam boyan itu!!?? mc gyver kah??

    ReplyDelete
  21. ghajin mcgyver..... ada pondok best leh lepak2... jangan ayam buat lepak dah ...

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikom kak azie.. :)

    mujor le pangkin tu tak gheban time 'MakcikGyver' bergayut situ heheheh
    syoknye blk kg dek ektibiti2 kak azie sebut2 tu le.. main ujan, ligan ayam, lepak2 ateh pangkin sambil minum kopi + makan goren pisang + tgh ujan.. aiisshh mane nk cari pangkin niii

    ReplyDelete
  23. uish...orang dok sibuk memaku dia dok sibuk berposing lak..iskh..iskh..

    ReplyDelete
  24. sure best dok umah baru tu..
    sakan menghias akak..

    ReplyDelete
  25. skrg kat kg tu, binatang paling ditakuti ialah ayam jantan bukan angsa sbb ayam jantan tu suka2 nak taji orang tak tentu pasal..grrrrrrrr

    ReplyDelete
  26. kak..tanduk rusa tu mcm menakutkan ajer..

    ReplyDelete
  27. itu rumah mesra rakyat kan...SPNB yg buat rumah sebegitu..kat cini ramai yg apply..bagusla kerajaan buat konsep sebegini

    ReplyDelete
  28. comel sungguh la menantu yg posing atas pangkin tuh, heheheh!

    ReplyDelete
  29. Arwah pak mertua kak Zai pun ada tanduk tu.

    Pinggan cantik dan mahal simpan dalam almari tapi bila anak2 balik keluarkan wajib pakai kalau tidak ada orang tu tak nak beli lagi.

    ReplyDelete
  30. bestnya ada pondok utk melepak macam tu...

    Eja memang teringin sangat nak buat macam tu kat rumah.. tapi apakan daya dah duduk rumah teres ni.. mana ada tempat nak buh.. huh! :(

    ReplyDelete
  31. gambar akan mengingatkan kita bahawa yg muda semakin lama semakin tua.. semoga tidak lalai dan alpa..

    ReplyDelete
  32. sebelum balik kg, update kat ayam-ayam tu jugak, sian depa, asik lari selamatkan diri jer ;P

    ReplyDelete
  33. KAK KUJIE:
    Betullah tu Kak. Guna jer pinggan yang lawa dan mahal tu buat basahan anak beranak. Beli mahal-mahal simpan lemari jer, tak puas memakai kata orang.



    ANA:
    Agaknya, kalu ayam2 tu nampak keta menderu masuk, dia dah plan nak nyorok dalam tanah. Hahahaha



    Bang HAMZAH al-LAVEDARI:
    Terimakasih peringatan. Betul tu. Elok juga diletakkan almari kabinet di bawah tanduk tu. Sekurang2nya jika jatuh, tidak terkena sesiapa. Harap2 tidaklah ia jatuh.

    ReplyDelete
  34. FAA:
    Malangnya ektibiti yang U dok sebut tu, I tak leh nak buat selalu, sebab I tak duduk kampung.
    Kanak-kanak riang tu posing jer yg lebih, buat keja ntah apa-apa.

    Dalam buaian tuh? eh tidak... kang sapa lak nak snap gambar? Cer fikir, cer fikir!



    KAKCIK:
    Tidak Kakcik. Balik dengan family naik keta. Sempat lena dalam perjalanan.



    KAK ZAKIE:
    Heheheh tak pasal2 kena baca entri sebelum ya?
    Nanti kalu manggisnya sudah berbuah, kita saling berkisah di blog masing2 yaaa...

    ReplyDelete
  35. BUJAL X:
    Benar. Dah 2 tahun rumah tu siap, baru kini dapat berpindah.



    KAk ATE:
    Bila ada laman, pasti ada saja idea yang ingin dilakukan di rumah kampung. Kawasan luas tu yg best.



    NOOR:
    Memang betul. Tapi seronok kan dapat main kejar kejar tuh.

    ReplyDelete
  36. DrSINGA:
    Ohhh.. kalulah buaian tu muat....!



    CHIK ATT:
    Adoiii.. janganlah ayam lak naik buat sarang situ, siap bertelur bagai. alamak...



    AZEEDA:
    Salam.
    Ooooii janganlah reban. Kuat tiang tuh. Kayu beluti tau! hehehehe
    memang best... dapat lepak kat pangkin sambil minum kopi borak-borak!

    ReplyDelete
  37. ACU:
    Kalu bab posing, serah saja. Memang laju jerrr...hehehehe



    MEK SARAH:
    Memang best pun. Tu yang rasa nak balik jer tiap minggu!



    MAKDARA TERDIVA:
    Aha kan? Dah lama tak tengok ayam jantan. Kalu ada best gak. Nak dengar dia berkokok tiap subuh dan petang.

    ReplyDelete
  38. NORMALIZA:
    Kalu ditenung memang rasa takut. Tapi kami dah selalu tengok, dah tak pandang pun lagi dah.



    HAMIZAH:
    Seronok. Memang sangat seronok!



    SAHROMNASRUDDIN:
    Betul tu. Dah lama siap. My Arwah NENEK yang dapat rumah tu. Dalam kategori ibu tunggal.

    ReplyDelete
  39. DINAS ALDI:
    Aduhai cikgu. Saya rasa pangkin tu lagi comel dari yang posing!



    KAK ZAITUN:
    Ohh... anak menantu yang belikan eh? Kalu gitu memangla kena kuarkan bila depa balik nak makan. hehehe



    EJA:
    Bila kita masih muda dan kuat bekerja, kita memang teringin nak rumah besar macam banglow dan serba lengkap. Tapi bila dah meningkat tua, kita pasti teringin nak duduk rumah kampung pula.

    ReplyDelete
  40. FUAD ANSARI:
    Salam kenal. Sila masuk, terimakasih.
    Betul. Gambar-gambar kenangan tu sebenarnya mengimbas kisah lalu, sambil memandang ke hadapan pula. Menginsafi kehidupan.



    MAKSU:
    Sampai semput ayam dibuatnya, kan? hehehe

    ReplyDelete
  41. bila tgk gambo ayam2 kat atas tu, saya teringat entry daddyziyyad harini.

    mencik!!!

    ReplyDelete
  42. GADISBUNGA:
    Hahahahahaha....!

    Mencik arrr?

    ReplyDelete
  43. kak,
    betol tu..
    dok kampung la best... sejuk je pepagi.. ni dok pekan (belum lagi bandar) pagi2 lagi dah berkuap.. dah tu mula laa asik pasang ekon 48jam...

    ReplyDelete
  44. azie

    mama serba boleh you ni...i pun nak cakap selamat menghirup udara baru,dikawasan baru, di rumah baru...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails