Friday, June 3, 2011

Pengalaman Baru...

Salam.
03-06-2011



Kerana AA agak sibuk lately, so I’m decide nak tulis beberapa cerita dalam satu entri.

Rabu lalu, 1st June, AMOI dah start praktikal dia untuk tempoh 6 bulan (sehingga 30 November). Pengalaman baru bagi dia. Bergelut pepagi dan bersesak naik turut LRT dari rumah ke tempat kerja dia.

Si EMAK ni bercupak-cupak pesan itu ini.

“Jalan kaki jaga handbag.”

“Kuar lunch jangan bawa purse. Bawak duit dan hp jer. Beg kunci dalam laci.”

“Beli kad Touch-n-Go siap-siap, cepat skit.”

“Bawak air minum.”

“Ambil payung pendek MAK ni simpan dlm handbag. Ujan leh guna.”

Ada lagi larrr...

Hari pertama cuma briefing dan setiap budak intern diberikan satu laptop untuk urusan kerja. Mengah aku tengok dia bawak balik laptop besar yang berat itu (sampai tanggal brooch aku yang baru beli tuh. Bagi dia pakai brooch baru, terus ilang.)

Hari kedua, balik kul 10 malam. Sebab kena buat kerja kat bank apa ntah, di Damansara. Pergi dengan team. Dah agak pun kerja macam dia, memang selalu kena stayback.

Persiapan orang nak start kerja:

Cari kasut yang tahan lasak untuk dilanyak.

Dulu dia minat Crocs, sekarang tukar.


Hari pertama pakai, dah surrender. Sakit. Akhirnya jadi habuan si EMAK. Yeayyyyyy!


Dia beli yang baru lagi sepasang, same brand. Flat, baru sesuai.


Yang ini, EMAK lanyak dulu.


Cari kemeja untuk kerja.

Formal hari pertama, baju kurung. Pastu dah tak leh, sebab kena banyak bergerak. Slack kena banyak. Jeans not allowed.


Memory card aku dah beli yang baru.


Selamat bercuti everyone!

*AA nak pergi umah My Mak Mertua, masak pulut. Yesssss!


~...di kering kemarau di ketika bendang tidak berair, SERI BULAN teringin sekali berjalan tanpa kasut memijak jerami padi tanpa tahu nanti malam kaki gatal kemiangan; HISYAM tertawa guling-guling di permatang kerana berjaya memperdaya...~












13 comments:

  1. wow nice kasut tu, sy suka yg hitam tu

    ReplyDelete
  2. heheheh.. nampak sangat amoi like ayu.. jenis sempoi..

    bertuah si kak azie.. dapat merasa benda free.. hahah.(free kan?)

    dan... selamat berpraktikal amoi......dapat elaun belanjer ibu tau...

    dan.. ada lagi dan...
    hahahaha

    bab memory tu.. terbaik, lepas nie boh gambar banyak2

    ReplyDelete
  3. kak AA nak ada anak dara ye..seronok juga kan dpt share brg2..hehe

    ReplyDelete
  4. Syantik kasut yg ke dua tu..
    Best eh ada anak dara yg dah boleh kongsi2 baju ngan kasut.

    ReplyDelete
  5. haritu kan,kwn zie naik KTM, dompet dia kena cilok..walaupun handbag dia dok bawah ketiak je..bila jadik mcm sardin dalam tren, si penyagak ni puuunnn toreh beg..selamatttt...

    ReplyDelete
  6. da besar anak akak..da prektikal..

    saya skrg..even dgn hubby kalu kuar rumah pun..henbeg xbw pun..lenggang kangkung ajo..takut kes2 skrg ni..

    ReplyDelete
  7. dah besar anak dara kak AA... boleh jadi kawan mak dia..siap boleh tukar brg2 pakai lagi

    ReplyDelete
  8. tengok anak dara dia pergi kerja...saya kalau ada anak umur berapa baru dapat tengok dia pergi kerja..

    ReplyDelete
  9. MAMASYAZA:
    Hitam boleh masuk dengan macam2 warna lain.... easy to match.



    AYU:
    Dia memang sempoi, tapi kalu beli barang tak suka yang cekai. Nak yang kualiti terbaik punya.



    KALAMHATI:
    Kami sama size kasut, tapi baju kurung tak sama. Sebab EMAK dia besarrrrrr...hehehehe

    ReplyDelete
  10. Kak ATE:
    Kasut yang kedua, pilihan si EMAK. Anak tak nak.
    Kongsi kasut saja yang boleh. Baju tak sama saiz.



    ZIE:
    Kak Azie sendirik pernah hampir gak. Dalam bas dulu. Sekarang memang cukup jaga.


    MEK SARAH:
    Kak Azie pegi keja pun kadang2 bawa duit dan hp saja dalam poket seluar.

    ReplyDelete
  11. MUNNA:
    Yup. Itu yang sulung. She is my friend, my best friend...!



    ERI-CHAN:
    hehehe.. tu tandanya Kak Azie ni dah tuaaaaaa...



    FAZ:
    Belum sakan. Cuma makan saja yang selalu sakan. hehehe

    ReplyDelete
  12. macamtu lah hati sorg emak..
    pesannya berlori...tak tahu yg mana satu snagkut kat hati anak..
    kita dirumah resah berdoa tp kdg2 anak2 mcm terlupa pesan emak..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails