Friday, June 17, 2011

Ayam Kampung untuk Orang Kampung? (macam aku)

Salam
16-06-2011


Citer pasal makan-makan je lah ya.

Ini peristiwa semalam. Makan-makan bersama beberapa orang teman. Lunch ditaja oleh seorang rakan businesswoman yang bisnesnya begitu sukses sekali.

Lokasi:

Velodrom Cheras: Restoren Ayam Kampung A.Hassan.
Panjang meja kami.



Kami makan di bawah pokok. Nyaman. Macam biasa, AA order Air Tembikai Laici!

Ini pic hari ini (sent thru mms):

Restoren Ayam Kampung A.Hassan, R&R Awan Besar.
Spek hitam tu bleh blah tak?


Seorang kawan yang pemurah, sms ajak makan sama di sana. Ohhh tidak. Dah rasa nak muntah asyik ayam kampung dalam seminggu.

Kalu kerap sangat, tak enjoy nikmat kesedapan. Tunggula lama-lama skit, baru best. Bila ada rasa rindu pada ayam kampung, baru pegi cari.

Mula-mula aku sakat, “Jom la kita makan Nando’s plak.” (yang benaq nya, aku malas nak pegi jauh-jauh. Nandos dekat skit).

Jawapan: “Nando’s tak kampung. Aku orang kampung.” Yezzzz! setuju!



~...walau berkali-kali cuma membawa diri dan berlagak bagai orang kampung, HISYAM tidak dapat menipu mata warga Kampung Separuh Desa, rentak jalannya bagai CEO, gaya suap makannya bagai dikira sehingga SERI BULAN tertawa gaya bajunya ke sawah canggung seperti hendak ke lantai pesta...~








46 comments:

  1. Nando's kampung jugak kak azie...kampung ala mexico kot...ekeke...

    kat velodrom cheras...macam pernah lalu lah situ...erm...nampak sedap je...nasib baik lah atas meja kat dapur tu dah siap terhidang....selamatttt:D

    ReplyDelete
  2. SITI MURNI:
    Kalu mai turun KL, bleh jer cari restoren ayam kampung ni. Di Kg Baru (TPCA) pun ada. Yang mudah, Velodrom ni la. Dekat Stadium Badminton Ceras...

    ReplyDelete
  3. ayam kampung sedap kak azie, tp harganya pon sedap, time raya je lah makan ngan rendang,heheh

    ReplyDelete
  4. ayam kg memang sedap..daging nyer rasa liat sikit...i follow

    ReplyDelete
  5. huhuhu...kopem ari sabtu nie nak gi lunch kat awan besar. nak gi ke velodroom cheras memang orang ramai sangat

    ReplyDelete
  6. Salam, Apa komen AA pada orang yang tak sudi makan ayam kampung sebab kotorla, makan t**k la.. Perlukah kita anggap dia lupa diri atau...

    ReplyDelete
  7. sedap makan ayam kampung tp bak kata k'zie sesekali dan jauh2 jarak masa makan tu lagi best kan....

    ReplyDelete
  8. ZUL:
    Ayam Kampung set dgn nasi putih, sayur, ulam dan sambal = RM5. ok tak?



    BSB - QQQ:
    Itu macam gaya ayam pencen jer. Thanks.



    EELOBOR:
    Memang Kak Azie nak goda awak. hehehehe

    ReplyDelete
  9. CHE MID:
    Ini bukan ayam kampung yang kita dok biasa bayangkan. Ini sebenarnya ayam yang dibela khas. Secara organik. Ayam Organik niiii... Bersih. Makan jagung.



    SYA:
    Makan apa pun hat sedap, kalu kerap sangat jadi tak sedap juga, kan?

    ReplyDelete
  10. CHE MID:
    Memang ada setengah orang tak makan ayam yg dibela di kampung2 tu. Rugi, sebab ayam kampung tu sedapppp....

    ReplyDelete
  11. spec itu menumpang femes ayam kampung ;)


    pernah mkn nasi ayam kampung kat area velodrom cheras.. tempat lain x pernah try.

    kalu balik kg, dah tentu fresh ayam kampungnya.. bab nak mencabut bulu paling den tak suka ;)

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum,
    kat stadium tu? fuhhhhhhh penah makan situ...tapi, sambal belacan dia memanggggggg best ----> terpesong tajuk la hu hu hu tetiba je teringat orang yang banjer ayam kampung tu, siap tapaw lagi. semerbak wangi bau sambal belacan tu dlm komuter la la la

    ReplyDelete
  13. NAJWA:
    Daging ayam kampung lebih bersiat dan kenyal. Enak walaupun tak muai. Sebab tu tak jemu.
    Cawangan restoren Hj A.Hassan ini memang ada 3,4 di KL ni.



    ANYSS:
    Salam.
    Budi baik dikenang jua. Apatah lagi kalu makan belanja orang, kan?

    ReplyDelete
  14. ayam kampung mahal wey... masa aku beranak tahun 2008, abem beli sekilo rm13. dah tu timbang masa hidup ko.. harga termasuk bulu & tali perut ayam tu.. ni dah tahun 2011.. lagi mahal dari tu la...

    ReplyDelete
  15. ayam kampung tu liat2 yek

    teringin gak nak makan
    ayam kampung ...

    ReplyDelete
  16. KAK NGAH:
    Saya tak pernah beli ayam kampung hidup. Biasanya kalu di kampung, makan ayam yang dibela mak. Kejar2 keliling rumah.



    ATI:
    Orang berniaga Ayam Kampung ni gunakan ayam organik. Tidak liat, cuma sedikit kenyal. Yang pasti tiada lemak sama sekali. Sebab dihidang memang tak pernah ada kulitnya...

    ReplyDelete
  17. klu tak makam masakan kampung sehari tak sah rasanya...

    ReplyDelete
  18. Mp mmng orang kampung....jadi mmng suka makan ayam kampung...

    ReplyDelete
  19. ayam kampung mmg sedap kalau makan panas2..

    bila ada lebihan, kita panaskan lagi..

    peeh.. tiba2 ayu teringat ayam kampung masak kicap...

    ReplyDelete
  20. Tak pernah masuk Nando's pasal Ate bkn penggemar ayam. Kalo ke KFC pun psl terpaksa..dah bebudak suka, Ate mkn kentang jerr.

    Tapi Restoren Ayam Kampung A.Hassan tu jual mcm2 lagi kan? Teringin gak nak pegi. Dah ramai bebeno org bercerita.

    ReplyDelete
  21. wah saya kalau dapat ayam kg hari2 pun boleh jalan...kalau ayam daging mmg tak selera

    ReplyDelete
  22. SALAM,
    DULU2 SELALU JUGAK KE SANA ! SEKARANG NI, KALAU TAK SILAP, ADA CAWANGANNYA DI BBBANGI, SEKSYEN 7

    ReplyDelete
  23. dah lama x mkn ayam kampung..nak cari gak la nnti!

    ReplyDelete
  24. Akak suka sayap atau kepak ayam. Ayam kampung masak rendang sedap!

    ReplyDelete
  25. lamanya tak pegi velodrom cheras tu...adakah kesedapannya kekal seperti dahulu?

    ReplyDelete
  26. entah kenapa kak azie..saya memang xle telan ayam kampung..saya pom org kampung gak..hehe

    dulu2 mak saya jual ayam kampung..jd byklah ayam kg kat rumah saya..saya tgklah gapo dio makn..huhu..tu xle telan kot..huhu

    ReplyDelete
  27. Lama betul tak makan di Ayam kampung Hassan di Puchong.

    Sekarang dah banyak branch dia rupanya..

    ReplyDelete
  28. SAlam Azie .... ayam kampung goreng peberet tu ..

    Azie ... nak tanya pop up wiget apa yang keluar kat blog CA ..... boleh CA betulkan ... kadang2 kita tak perasan ...

    ReplyDelete
  29. ayam dia kena 2 ketul sorang, baru puas :D

    ReplyDelete
  30. Sebab org kampung saja yg tahu menikmati ayam kg. Kakak tiap minggu mesti sembelih 1-2 ekor bawa balik dari kg simpan dlm fridge.

    ReplyDelete
  31. blik kg pun makan ayam bandar sebab ayam kampung sembelih masa raya jerr..

    ingat nak suruh omak sembelih angsa..tukar selera..ekekeke!

    ReplyDelete
  32. pak imam masjid tabung aji dah balik kot... jenjalan kat sini la..

    ooo dah lama tak ke sana, suka cari puyuh goreng kat situ

    ReplyDelete
  33. halamak aih kak azie..huhu dulu sy suka beli ayam kampung goreng ni dkat kedai makan otw balik skolah..mmg best!

    tp lepas ada cikgu skolah bgtau yg tuan kedai tu beli ayam kampung curi..trus sy tak pegi kedai tu..

    kena turun kampung baru gak la gamaknye ni..hehe

    ReplyDelete
  34. eh tak aci...tak aci..Azie dah sampai dulu ke situ dari akak eh...

    ReplyDelete
  35. MUNNA:
    Memang betul. Kena lak ada ulaman dan Sambal Belacan. Rentak sakan kita makan.



    MULUTPAYAU:
    Bukan orang kampung pun ramai yg suka ayam kampung.



    AYUUUUUU....!
    Kalu panaskan lagi, jangan sampai dia jadi keras dan kering. Buat serunding jer terus. :)

    ReplyDelete
  36. KAKCIK:
    Macam si pencerita kah? hahahahaha



    KAK ATE:
    Setahu saya Restoren A. Hassan jual nasi campur dgn pelbagai lauk pauk kampung. Saya suka ulaman Sambal Bilis yg kering tu.



    SURI SOLEHAH:
    Salam. Sila masuk. Terimakasih.
    Ayam daging tu muai, kita leh jadi muak.

    ReplyDelete
  37. LUAHFIKIRAN:
    Salam.
    Yup, benar. Memang sudah ada cawangan di BB Bangi. Selain dari R&R Awan Besar.



    ANA:
    Cariii... kepung dan tangkap!



    HAJJAH NORA:
    Memang buat rendang enak sekali, Kak.

    ReplyDelete
  38. JUNAINA:
    Jika nak banding, yang di R&R Awan Besar lebih sedap, sebab lebih lembab, tidak kering.



    MEK SARAH:
    Yang orang buat berniaga ni, ayam organik sayangggggg...



    AZRINA:
    Di Puchong pun ada ya? Wahhhhh hebat kan?

    ReplyDelete
  39. CHIK ATT:
    Rasanya widget tu adalah widget iklan. Memang ada beberapa blog yang sebegitu. Macam automatic plak sebab kuar serentak dgn window komen. Kak Azie pun taktau cemana nak ilangkannya. Jika ada cara, elakkanlah.



    KUCING OREN GEMOK:
    Memang pun. Kadang2 kami sorang 3 ketul!



    FAATIP:
    Takpa, I bagi you seekor terus! Tapi you kena sembelih sendiri! haahahahaha

    ReplyDelete
  40. KAK ZAKIE:
    Wahhh ada bela ayam kampung, lagi best. Hari ini masak kari, esok masak rendang. Lusa masak kicap, tulat goreng berempah! perhhhh...



    MAKDARA:
    Yup. Angsa atau itek pun sedap. Masak kari!



    CEMOMOI:
    Ada puyuh goreng jugak ya? Tak pernah pula saya tahu.

    ReplyDelete
  41. KALAMHATI:
    Yup. Kg Baru pun ada. TPCA sana. Saya mula2 kenal ayam kampung pun di sana la juga.
    Pastu dah tau cawangan yg dekat, asyik ulang yg dekat saja.



    KAK QUEENIE:
    Aci tak aci, tak kira. hehehehe
    Nanti kita pergi sama-sama ndak?

    ReplyDelete
  42. ayam tu cam kurus je...sian ayam tu tak gemok untuk dimakan

    ReplyDelete
  43. ERI-CHAN:
    Sebab ayam tu memang digoreng tanpa kulit, tanpa lemak. Sebab tu kurussssssss.... hehehehe

    ReplyDelete
  44. Terbayang-bayang kegurihan baunya...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails