Friday, June 17, 2011

GILA...!: Aku Hantar Email Virus ke Email Sendiri?

Salam Jumaat
17-06-2011
...dah petang...


Nampaknya ramai sekali berminat pasal Ayam Kampung di Restoren A.Hassan tuh. Sebenarnya ayam kampung ni, bukanlah ayam kampung yang kita dok bela di kampung2 dalam reban tu. Yang ini ayam organik, ya tuan-tuan dan puan-puan.

Ok tangguh dulu iklan ayam kampung. Bukan aku dapat 3,4 ekor free pun!

Pagi tadi, sorang kenalan/sahabat lama yang kini menetap di Kuching, Sarawak call. Tanyakan sesuatu berkaitan email yang dia terima.

Dia memang langsung tak sebut pengirim email tersebut, tapi dia kata pengirimnya “kawan-kawan kita jugak”. Kerana nama dia kenal, wpun email tu “no subject”, dia pun teruja.

Lalu dia buka. Hanya ada satu link. Ntah apa. Dia pun klik.

Lalu... kebabom!

Laptop dia hang. Gelap teruih. Apapun tak boleh — bak kata JAMBU. Memang gelap teruih.

Panik dia sekejap. Dia call aku sebab taktau nak buat apa. Aku cakap soh dia backup segala keja-keja penting dia. Maklum dia orang penting untuk project besar di Kuching sana. Tak sempat dah nak backup, dia kata. Aduhhhh...

Selepas 5 minit, dia call semula. Alhamdulillah, dapat recover balik guna teknik Jackie Chan yang ini:


****

Rupanya....... buka email tadi, aku dah faham dah.

Aku pun dapat email macam tu. 2 email dari alamat email aku sendirik! Pelik nyaaaaa.! Macam automatik plak. Seperti selalu, aku kalu ada link yang aku tak yakin and somemore, come with “no subject” memang aku tak bukak. Tu semua bisnes MLM tuh.

Rupanya inilah email yang disebut dek kawan aku pagi tadi. Cisssss....! sapa pulak yang hack email aku nihhhh..?

Adakah aku kena buat email baru atau tukar password? Kesian kawan aku. Lebih kesian tentulah aku sendiri...

Apapun hidup mesti diteruskan,


jom kita senyummmmmmmmm.....!



~...sudah lama HISYAM merasa ingin menjebak JALAL tetapi belum bertemu cara terbaik melainkan mempertaruhkan hati dan perasaan SERI BULAN yang sentiasa rela berkorban apa saja malah menjadi orang-orang di tengah sawah pun dia sanggup!...~














16 comments:

  1. baru nak msg kak azie nak tnya no fon. dulu pernah save tapi dah kena delete kat muaz kut. nak tanya pasal kedai yang kat awan besar tuh. bagi lokasi tepat sket....ce citer

    ReplyDelete
  2. Amboi..dasat..dalam tengah dok makan pun sempat 'qenyih' lagi noo..hehe

    kak azie, saya pun sama selalu dapat email dari kawan2..bagi link macam tu la.."no subject" tapi lately diorang macam dah ada taktik baru pulak..letak title mengancam u!! hehe..jangan terpedaya, virus tu.
    Sebaiknya..buat akaun email lain...

    ReplyDelete
  3. bercerita tentang virus...
    ada sekali ayu terklik gambar apa tah dalam FB..

    sekali virus.. hahhahahah


    PS: adeh@!! kalau macam tu.. nanti ayu nak syer entry ttg betul2 ayam kampung di kampung tercinta

    kak.. dah baca entry ttg rewang di blog ayu petang tadi???
    khas utk kak.. hahahha

    ReplyDelete
  4. EELOBOR:
    R & R Awan Besar tu di tepi jalan saja. Hiway KESAS. Restoren Ayam Kampung A.Hassan yang paling tepi. Semua kerusi berwarna kuning. Senang jer nak cari... (dari Bkt Jalil, ianya sebelah kiri)

    Selamat mencari. Moga bertemu.

    ReplyDelete
  5. SITI MURNI:
    Hati-hati. Kadang2 email tu memang sengaja nak perangkap. Kak Azie memang tak buka pun kalu nampak gaya lain macam.



    AYUUUUUUU!
    Kak Azie dah baca tadi. Wow! best tu dapat rewang merewang. Jeles kita!
    thanks AYU.

    ReplyDelete
  6. EELOBOR:
    Jika terlepas, buat U-Turn dekat fly-over (lampu isyarat) Jalan Kelang Lama tuuu..

    ReplyDelete
  7. kak azie: thanx.... hentian R&R awan besar memang saya tahu sebab dulu selalu gi makan kat satu masa dok kampung malaysia. gerai satay samuri hujung sebelah sana, kedai hasan hujung yang sebelah lagi ek? memang selalu dah makan situh

    ReplyDelete
  8. ikin pun ada jugak dapat...mujur tak pernah bukak sbb rasa pelik sgt..hehe

    ReplyDelete
  9. Setakat ini kakcik memang tak akan buka emel yang entah apa2 itu...

    ReplyDelete
  10. emel saya byk yg fesbuk..hehe..

    hak2 lain..mmg xde..
    byk gak kat spam..yg tu saya delete terus..

    **saya igt aye kapon aye hok dok kapon tu..ehhee..ghuper aye organik..hehee..tu pom xbiasa mkn kak azie...

    ReplyDelete
  11. agaknya depa nih semua tak dak kereja lain kot no ataupun memang dibayar utk memviruskan komputer org...

    ReplyDelete
  12. sape lah yg banyak sgt free time nk hack n hantar virus ni..

    ReplyDelete
  13. Tengok gambar akhir tu terus lupa apa nak tulis.....Oooooo, main-main sisa makanan ya? Jentik tangan tu nanti!
    Hehehe....


    ...selagi boleh sorok e-mail, ckLah sorok. Termasuk dari web blog!

    ReplyDelete
  14. Ate pun pernah terkena cam tu di email dan YM. Tapi Alhamdulillah pas install internet security lebih selamat.

    Hari ini di blog pun mcm ada perkara pelik. Tapi bila tanya sorang teman yg pintar ttg computer ni dia kata tak merbahaya tak effect apa. Worm bkn virus dan org yg hantar tu sekadar nak 'jadi terkenal.' Biar org clik link dia dan blog dia jadi hit itu aja.

    ReplyDelete
  15. Makanan tak nampak licin yang tinggal sayur dan kuah aje hehe...lapor agaknya.

    ReplyDelete
  16. AA
    Lately nih kerap dpt email dari ID kawan2 tapi tulah, messagenya hanya nama link ntah apa2.

    I pernah dpt email dari own ID to my own ID juga.. jual viagra, boleh?? Setan betul siapa yg buat haru tu.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails