Monday, March 1, 2010

“Chill ler mak..!”

Ahad semalam, IKA plan nak bawak CHAK kuar pegi KLCC. Plan asal ler tu. So offer juga untuk adik-adik mandi kat kolam KLCC. CHAK baru pernah sekali jer mandi di situ. Sian dia, dah umur 8 tahun pun baru sekali merasa mandi kat situ. (Aku tak berapa suka, sebab panas dan tak berapa yakin dengan air kolam tu). Dan lagi, aku jarang pegi KLCC tanpa sebab. Itu bukan tempat pilihan aku untuk bersantai pun.

So semalam, plan on juga. Tempat pertama nak singgah adalah Pavilion. Sebab apa? Sebab aku tak pernah pergi. Hahahahaha... Dulu tapak PV tu adalah sekolah Bukit Bintang Girl School. Sejak bangunn sekolah tu wujud lagi di situ, aku dah selalu ulang alik depan dia. Sampai kene runtuh, sampai naik projek PV tu, aku dah pun bekerja area situ. Sampai dah siap pun PV, sampai dah jadi suatu yang sangat hebat, dengan eksklusifnya, dengan harga mahalnya... Dari ofis aku kurang 10 minit jika berjalan (ikut short cut dekat pejabat pos BB tembus dari Starhill). Tapi aku tak pernah pegi. Hehehehehe..

Singgah MPH BB plak dulu. Pun cari buku Sophie Kinsella gakkkk...

IKA dan ALONG kalu jumpa kengkawan mesti PV (selain KLCC) sebab tempat2 ni ada cinema dan foodcourt luas dan depa leh melepak situ lama-lama.

Makcik ni baru mai dari kampung semalam, okey.

Maka pergilah aku dibawa IKA. Macam mak-mak yang datang dari kampung jerrrrr... Aduhhhh. Semalam plan, lepas makan kat PV, IKA nak tunjuk jalan short cut untuk ke KLCC. Dekat dia kata. Tapi berjalan dalam PV jer dah buat aku lengoh kaki. Betullll.. tak larat aku. PV tu luas betul. Foodcourt dia pun nampak hebat tul. Last-last masuk PizzaHut jerrrr...

IKA dah gemuk, kan ALONG? hahahahaha! She blames her new jeans... elehhhhh!

Merah di mana-mana.

Mujur dia tak amik payung tu sekali.

Tu sebenarnya jeli, bukan kek ler ALIA.

“Kak ICHA janji, pasni kita mandi kolam”.


Makcik ni sekali lagi kekeliruan sebab tak tau nak makan mana dulu. Tapi pandai plak order “Lime Juice Fizz Asam Boi” or whatever-name-is tuh...

Kalu tak kerana adik-adik merengek tak sabar nak mandi kolam, harus lama lagi meronda dlm PV tu. Sempat lak masuk CottonOn semata-mata 2 pasang baju jer.

Rasanya ini jelah satu-satunya butik yang harga baju tak lebih dari RM100 kot, ada tu rega cuma RM15 jer... Yang lain? phiewwww! mehai ya amat!

Tapi, bila nak kuar... Prummmm..! Ujan selebat-lebatnya. Mujur ayaq mata ALIA tak lebat macam tu gak. KLCC kensel..! Apa nak buat untuk cover rasa frust adik?

“Lets tengok wayang lah Mak..” Ikut jer lah. So q-up kat GSC, mujur ada movie Melayu yang sesuai untuk adik. (Selepas beberapa tahun aku tak bawa adik-adik menonton). Tak kisah lah, asal dapat hiburkan adik dan sementara tunggu ujan berenti.

Tonton filem “Lu Fikirlah Sendiri — Nabil”. Ntah haper-haper, tapi oklah, sebab CHAK tergelak-gelak.

Cemana plak ler model tu bleh kacau aku punya sesi photo shoot? Uishhhh pi ler buat job kat sudut lain... :)

Gambar ada lebih, upload perabih semua. Padahal serupa jerrr.. hahahaha! Makcik ni nak tunjuk kat orang kampung dia aaarrr...!


Tamat jam 7.00pm terus balik rumah. Hilang rasa frust sekejap, tapi bila sampai rumah CHAK ungkit juga. “Mandi kat rumah lagi best lah..!” Tak pasal-pasal kena marah.


~...akhirnya Abang KASSIM berjaya ke final Raja Lawak 4 jua.. Yessss! Aku suka sebab loghat Utara dia bila berlawak buat aku tergolek-golek. Nasib ler sesapa yang tak faham bahasa Utara...!~



39 comments:

  1. sungguh shopping sakan,

    salamm,

    ReplyDelete
  2. TUNBEGIA > Saya langsung tak beli apapun. Sebab itu bukan tempat saya bershopping. Cuma si anak jer beli t-shirt dan buku.

    ReplyDelete
  3. Azie,
    Baru akak nampak cik Aisyah azie... :-)

    ReplyDelete
  4. Elok je tak mandi ayaq kat KLCC tu... rasanya mmg bercampoq dgn perbagai ayaq pun...hiisss

    ReplyDelete
  5. AKAK > hehehe... rasanya dalam entri “tak banyak aktiviti tapi seronok”, ada juga saya boh gambar dia..



    BANG LANA > Memang betoi tu...

    ReplyDelete
  6. Salam Azie.Babah baharu pergi dua kali. Ahad baharu ni dan dua minggu lepas. Itu pun atas urusan BlackBerry yang baharu dibeli di Blue Cube kat tingkat 4 PV. Tak sempat jalan-jalan. Tapi mengah juga sebab luas sangat. Walau baharu 2X pergi, ada kenangan memalukan di sana. Babah lupa parkir kereta tingkat berapa? Habis masa 1/2 jam cari kereta. Terpaksa guna khidmat sekuriti. Malunya...

    ReplyDelete
  7. MYBABAH > sori terpaksa gelak juga baca kisah BABAH tak jumpa cari keta sendiri tu...hehehehe.. gitulah kita.. dah agak tua ni, bukan nyer leh ingat semua, kan?

    tambah lak kat tempat mcm PV tu. Rasa mcm termasuk dunia lain jerr..

    Saya masa first time masuk MidValley dulu pun penah sesat gak, tak jumpa pintu kuar..hehehe
    KLCC mujur, sebab hafal jalan dan cuba ingat kedai2...hehehe.. parah tul.

    ReplyDelete
  8. salam buat azie...
    amboi sedapnya makcik tu makan....kim salam ngan akcik tu erk..

    ReplyDelete
  9. assalammualaikum

    makcik dari kampung tu...mesti enjoy kat PV kan...

    saya kalau gi PV, gi cinema je la...
    pas tu makan kat food court
    yang lain window shopping je

    ReplyDelete
  10. PAKLONG > Makcik PV tu cuma suka makan jer kat situ...hehehhee. Walaikum salam.



    CIKGU NORMAH > Makcik tu kata memang ler enjoy wpun jenoh gak dia berjalan sampai lengoh2 lutut dia..hehehe.
    Yup, PV tu memang mahal betul. window shopping jer cukup, jamu mata.
    Foodcourt dia hebat, bersih dan kemas. Banyak choice..

    ReplyDelete
  11. Salam Kak AA .. cian Chak tak dapat mandi kolam kat KLCC ... tapi betul ler Iqa dah nampak berisi, harus dia diet lepas baca statement ni.

    Kak AA, gitu ler kita ni. Kalau tempat tu dekat memang tak pergi punyer. Macam orang luar yang datang KL pergi melawat Zoo ke, Tugu Negara ker, Dataran Merdeka ker ... kita yang kat KL ni ada yang tak pernah sampai kat tempat cenggitu, malah buat tak heran jer.

    ReplyDelete
  12. Buku Najwa Aiman dia tak baca ke?

    ReplyDelete
  13. pernah pegi sekali & itu mgkn yg terakhir. bukan tmpt utk org mcm eelobor kut kat situ

    ReplyDelete
  14. Kak Zai kalau pergi Pv suka round2 aje,keluar masuk kedai, memang tak mampu nak beli barangannya.

    Dulu masa menantu kak Zai balik sini bawalah dia jenjalan katanya oklah juga harganya, mana taknya duit negara dia jauh lebih tinggi.

    ReplyDelete
  15. ACIK MLMW > percaya tak Kak AA tak pernah naik Menara KL? hahahaha...! Anak buah mai dari Kelantan dulu, naik sampai 3,4x dahhh.. wuaaaa.. Betul lah, agaknya kita ni tak berapa heran, sbb dah mcm kampung laman gitu.. cewahhh!


    NAJWA AIMAN > IKA jarang baca buku Melayu. Parah anak akuuuuu... Novel Melayu jarang dia nak sentuh. Takper, bior I sorang jer baca novel Najwa Aiman..:D

    ReplyDelete
  16. EELOBOR > boleh jer kalu nak pegi lagi. Kalu nak duduk makan2 or minum2 dengan kengkawan, agak selesa juga, sebab ada banyak pilihan. Shopping, memang tak sesuai.



    KAK ZAI > Bagi foreigners, memang suka bangat ler tempat macam PV ni. Taste depa lah. Kita jamu mata pun dah seronok dah.

    ReplyDelete
  17. saya pun belum pernah sampai kat pv tu ! kalau pergi agaknya saya macam rusa masuk kampunglah ! teringin juga nak pergi.. tapi kedai kat Seremban pun belum habis saya masuk.

    ReplyDelete
  18. ...cian Chak tak dapat mandi kolam kat KLCC...
    saya pun mahu sesat kalau ke KLCC tu... boleh dibilang dengan jari ke sana, tak pernah pun nonton di sana fikirkan parkir sana tersangat mahal. Nak cari kereta pun kalau tak ingat zonenya memang nahas. Kalau tak ambik kad di pintu lif memang bermasalah.

    Emmm! kalau tenguk gambar memang meriah di sana. Tak sukanya tu duit kena berkepuk di poket kalau tak jangan memandai nak masuk pizzahuts segala!.

    Maka itu percaya tak percaya hidup di kota kena berkerja keras, memang duit itu segala pengeras dalam segala langkahnya kita di kota sana.

    ReplyDelete
  19. AL-LAVENDARI > Bang HAMZAH. Cukup lah saya sorang dah jadi Rusa Masuk Kampung tu... Hehehehe... Tapi kan, kalu dah termasuk, please lah berlakun selamba macam orang dah biasa, kunun.. :)

    ReplyDelete
  20. Bang IDAN > Saya pun jarang pegi KLCC tu wpun dari rumah tak ler jauh mana. Cuma 10 minit jer. Parking memang mahal, biasanya ramai suka parking kat luar.

    Bagi saya, PizzaHutt tu kira dah mewah sangat dah tu, tp ada orang tiap bulan pegi. Saya kurang minat, tp dah anak dah belanja, tetap enjoy makan...

    ReplyDelete
  21. acu selalu ke PV utk tgk wayang je
    shopping kat situ jarang...sebab brg mahai
    kena tggu sale baru boley shopping

    ReplyDelete
  22. lupa lak nk tanya,
    akak pegi ke rawang tu nanti?
    acu dah jadi 70-30 je...berat nye x pegi je
    huhuhu...

    ReplyDelete
  23. salam azie,

    heeeeeeeeee
    pernah 2 3 kali gak g pv nih
    last time nak krismas hari tuh
    hakhakghak

    dah lama tak g
    pokai

    ekkekekee

    ReplyDelete
  24. ehh...anak dara aku cakap kalau nak gi pv kena pakai baju mahal dan high class siket kalau tidak nnt kena jeling dgn sales girl bila ko belek2 baju disitu...hiks :p

    ReplyDelete
  25. ACU > bila-bila kalu rasa nak melepak PV, ajak ler Makcik tu yer... dia tingin nak pi lagi..:)

    Gathering tuh? Tengok pada perancangan dan agenda, macam bestttt... teruja tapi dah jadi 50-50. Susah sbb tak tau nak pi cemana, program lain bertindih. Situ susah takda pengangkutan awam... Harus tak piiii...

    ReplyDelete
  26. BLUECITY > Alaaa kalu pokai pun bukan orang tahu.. Selamba jelah jalan macam orang2 berduit.. hahahaha!



    ECHAH > hahahaha.. aku gelak dulu lah. Sebab masa Makcik tu nak pi PV, dia nak pakai T-shirt jer tau. IKA marah, and said, “Makkkk...! Nak masuk PV ni tauuu..” So, dia siap gosokkan blouse Makcik tu, kalu idak, harus dah Makcik tu belasah pakai Tshirt jer rituh..

    Hang rasa ada ker orang bawak beg sandang belakang mcm Makcik tuh masuk PV? hahaha..

    ReplyDelete
  27. baru ila tau tapak BBGS tu rupanya Pavillion...tak pernah samapai lg dok tanya adik dia pun susah nak xplain tang mna sebab kawasan sana mmg kami x familiar

    ReplyDelete
  28. saya pun rasa lu pikir sendiri mcm tah ape2.
    ahahaha ada gak wat review dulu.tapi tak kutuk sbb tak berani nk komen byk kan. time tu takk kuar lagi cite ni.just launch kat U untuk kutipan amal.
    hehe:p

    ReplyDelete
  29. Salam....
    Bahagia dapat bersama keluarga kan....

    ReplyDelete
  30. Salam..
    Seronok juga jalan2 cari makan...
    kenapa tak ada heronya?

    ReplyDelete
  31. SHANIZA> "heronya sibuk sesangat waktu tu... tak gitu ke mak????"
    muahahahahaaaaaa chill ler kak azie..!!!!

    ReplyDelete
  32. KAKZIE > PV tu berdepan dgn Starhill, di Jalan Bukit Bintang. Kalu biasa tahu JW Marriot Hotel memang berdepan juga. Biasanya jarang orang pi dgn keta sendiri sbb jemmmm terukkkk. Teksi pun susah dapat..

    Ramai lebih suka naik monorel (turun BB) jalan kaki jer susur ikut Bkt Bintang Walk.. area situ best kalu berjalan-jalan. Sepanjang jalan ada banyak hiburan dan benda yg ndak ditengok...

    ReplyDelete
  33. EJA > Memang filem tu tak seberapa. Bleh kasi 2 bintang jer..Wpun ada Faizal Tahir, ada Meet Uncle Hussein, tp tetap tak best.

    Heroin filem tu Put3 Sarah, ntah apa2, berlakun macam kayu. Kesian NABIL. Pujian harus diberi kepada Ebby Yus. Wpun cuma 3,4 line tapi best tengok dia..

    ReplyDelete
  34. XIIINAM > Salam kenal. Terimakasih berkunjung. Kak Azie sempat baca entri awak yg begitu berani berdepan dgn 3 lelaki berjeans yg langgar Citra awak. Hebat. Berani awak ek? Nanti Kak Azie melawat lagi...



    Salam Kak SHANIZA > Apa yg dijawab oleh ICE tu pun antara sebabnya.. hehehehe... Saya kuar dgn TOKLAKI pada acara tertentu..

    ReplyDelete
  35. ICE > Ekau taknak ker teka lagi. Perlis bukan, Kedah pun bukan... hahahahah..

    Esok-esok aku nak mengaku jadi orang Minang plak lah... takpun jadi oghe Kelate...

    ReplyDelete
  36. Cuma ICE, Akak tak sanggup lagi nak nyamar jadi Omak Mentua kauuu... hahahahhaaha

    ReplyDelete
  37. Hello Aziezah, very nice pictures. Where is this place? KL?
    Best regards, Lee.

    ReplyDelete
  38. Hellooooooooooooo UNCLE LEE... how are U?

    Location: Pavilion, Jalan Bukit Bintang, KL. Kawasan Tiga Segi Emas. Tempat tumpuan pelancung. Kawasan popular selain KLCC dan Berjaya Times Square...

    ReplyDelete
  39. dakni dok tanya tu pon bersebab... tengah bulan ni dakni nak berhijrah ke kedah untuk sambung belajar setahun... ada laaaa benda yang dakni nak mintak pandangan akak... keh3 kalo jadi omak mertua betul2 pon apa salahnya kan kan kan..?????

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails