Menjadi juga hasrat hendak masak Ayam Paprik petang tadi, walaupun bahan dicari selepas balik dari kerja. Semua dilihat seperti lengkap, tetapi bila nak mula, baru teringat yang daun limau purut lupa nak beli. Potong!
Tapi semangat berkobar nak jamu anak-anak dengan menu ni, so mesti teruskan juga. Alhamdulillah, sedap ler pulok tuuu..
Walaupun jarang buat, tapi semakin yakin sebab bulan posa tak leh nak rasa, main agak-agak jer.
Menu ringkas, tak hebat tapi bila dah hidang, makan bersila dengan semua orang sekeluarga, semuanya jadi sedap...!
Menu ringkas, tak hebat tapi bila dah hidang, makan bersila dengan semua orang sekeluarga, semuanya jadi sedap...!
*Kenangan bulan puasa: masa kecik aku selalu juga jadi tukang beli air batu di kedai yang sepelaung dari rumah (sebab lum ada fridge).
~...menata warna terlalu banyak tentang "true colours" of HISYAM, membuatkan SERI BULAN kehilangan warnanya sendiri...~
Org lama mesti ingat masa beli ais balut s.kabar dan serbuk kayu.Nostalgia betul.Kdg kdg ais dah mengecil baru sampai rumah.
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteSaya juga ada pengalaman beli ais seposen yang dalam takung empat segi tu...tapi, saya baru 18 tahun 3 ari kan kan kan ----> blom jadi orang lama lagi tuh ;)
MOKJADEANDELL > orang lama macam kita (awak sama gak ker?) yang tau pasal ais ketul dalam sekam padi nihhh..
ReplyDeleteMujur rumah dekat jer, tak dan ler kecik sangat. :)
ANYSS > amboiii... kalu yg umur 18 tahun 3 hari tu pi beli ais batu, harus dapat free hari-hari. hehehehe
ReplyDeleteSalam Azie..
ReplyDeleteada kenangan beli minyak tanah (minyak gas) yang dipan ke dalam botol untuk diisi dalam pelita panjut? Kakcik ada kenangan itu.. :)
salam azie...
ReplyDeletesedap nampak paprik ayam tu.. akak belum pernah cuba pun masak paprik...
betullah... masa dulu kita selalu kena beli air batu 'sebongkah'.. sejuk2 tangan bawak pulang...
KAKCIK > kalu setakat pam masuk pelita panjut tu, dah selalu la, tapi Azie lak memang jadi “petugas tetap” tiap malam pam lampu gasolin... padahal tu keje orang lelaki tuh, tapi Azie terer bab tuu...:)
ReplyDeleteSalam AKAK > sedap pada seler anak-anak, kira ok ler. hehehehe.
ReplyDeleteNostalgia air batu.
Wa sekarang tengah dok kemaruk sangat nak makan Nasi Goreng Permaisuri!!! Waaaa...!!!
ReplyDeleteBRO > bulan puasa ni, Nasi Goreng sesuai time bersahur...
ReplyDeletesuka crita air batu tu sebab pnah rasa zaman tu tapi rasanya dan 30 posen time kitorang
ReplyDeletebila basuh habuk kayu..laaagilah kecik air batu yang memang dah cair sebab sempat pit stop jumpa kawan2.
ReplyDeletehuhu sedap nye ayam paprik!!!
ReplyDeletetapi kalo xde limau mmg potong kot. huhu tapi x pe, masak sendiri kan lagi sdap dari kite beli kat lua tu kan. lagi puas hati. hehehe.
pos kan la kat ejaa ayam paprik tu :p:p:p
CEMOMOI > lama-lama air batu potong macam tu dah kurang dijual sbb rata2 ramai orang dah ada fridge kat rumah.
ReplyDeleteDrSINGA > pit stop tu jumpa kawan ker jumpa mata air? ahaks!
EJAA > memang potong tul lahh..!
ReplyDeletetapi sebab masak sendiri, banyak lak tu, makan sakan-sakan.
azie
ReplyDeletesamalah dulu2 kita pun beli air batu mcmtu..budak2 skrg kalau ckp air batu diaorg heran...pe benda tu?...
ps dah lama gak tk buat papdrik ni..subuh ni kena masklah..
IDA > yang sezaman dengan kita jer tau pasal air batu 4 segi cam tu..
ReplyDeletehabaq saja kata masak....cer boh mai resipi skali....
ReplyDeletenih...resipi cekedek tuh cek mau gak....tingin nk terai tapi malu nk mintak......... :D
nostalgia betol laa ais ketul buh serbuk kayu.. ingat lagi kecik2 dulu.. tapi bukan sy yg p beli.. abg2 je laa yg tukang belinya... :)
ReplyDelete