Bila hari cuti, selain merehatkan diri, terutama cuaca panas, rasa nak lelap jer, tapi otak ligat berfikir nak masak apa lak pulak utk berbuka.
Dan sampai dah rasa malas dan buntu. Hmmmmm...
Penat semalam mengacau dodol masih ada saki baki lagi, tapi kerahkan juga tenaga yang ada untuk mengemas gobok yang dah takda rupa gobok. Punggah abih barang2 yang dari zaman Tok Kaduk tersimpan jarang dipakai. Nak pilih-pilih pinggan mangkuk dan gelas-gelas yang berdozen-dozen tu, untuk dihantar separuh ke rumah ONYANG di kampung. Rumah tu baru saja siap, dan tak banyak barang dapur yang ada.
Aku pun bukan pernah beli pun gelas, semua gelas berkotak-kotak tu hadiah kahwin dulu. Zaman dulu kalu nak bagi hadiah pada pengantin baru, paling popular adalah set gelas lah. (Agaknya pengantin baru lebih perlukan gelas dari barang lain?) Zaman doluuuu... Sekarang ni orang dah tak mahu bagi hadiah gelas lagi, kan?
Kebanyakan gelas-gelas dan mangkuk tu aku sendiri tak pernah guna pun, bertahun-tahun tersimpan sejak mula kahwin.
Lega dapat kasi nafas baru dan skit udara pada gobok aku. Minggu depan semua ni kena angkut bawak balik kampung.
*****************
Esok pasti ramai lagi yang masih bercuti bersambung dengan cuti Hari Merdeka. Tapi aku tak cuti. Kija jugokkkk.
Dak AMOI esok akan balik semula ke Seksyen 7, tapi dia dah siap pesan, "Janganlah masak sedap-sedap time ALONG takda. Kalu nak masak sedap, tunggu ALONG balik..." Amboiiii...
Dak AMOI esok akan balik semula ke Seksyen 7, tapi dia dah siap pesan, "Janganlah masak sedap-sedap time ALONG takda. Kalu nak masak sedap, tunggu ALONG balik..." Amboiiii...
Sebab aku plan nak masak Wantan sebab terbaca di blog HEZRIN, dia buat Wantan dgn isi ayam. IKA memang minat Wantan. Kena try lah.
Menu berbuka petang tadi. Roti Sardin Goreng, yang mendapat pujian "terbaeeeekkkk" dari rakyat serumah. hehehehehe... (kenapa lepas goreng dia jadi out-of-shape?)
Malam ni nak tido awal, tulang belakang sakit lagi...
~...SERI BULAN tidak pernah merasa merdeka, bila segala keputusan hanya dibuat RAHMAT, tetapi HISYAM sentiasa mendorong untuk berjuang atas sebuah kemerdekaan hakiki...~
sis azie...
ReplyDeleterajin sungguh ya, lepas mendodol...mengerobok pulak...ala2 jb punya sebutan gitu...
nie yang dok sekodeng roti sardin tu, ayu nak cuba gaklah...tapi mcm takut minyak bt en zalie punya tekak terlekat pulak...
adeh....bakor lah..
AYU > Kak Azie ni bukannya rajin, itu pun terpaksa jer. Sebab dah janji dgn che Abang nak kemaskan gelas tu.
ReplyDeleteBetul lah, goreng Roti Sardin tu memang berminyak juga, kalu boleh dibakar, orait gak, tapi tak perlulah celup dalam telur kot...
nampak pon dah terbaeeek... sedap gak buat roti sadin gulung time bbuka bih
ReplyDeleteCEMOMOI > Kak Azie buat 1 bantal panjang tu, kasi habis semua. Tak cukup! Wpun berbuka dgn nasi berlauk Ayam Masak Merah, tapi Roti Sardin ni tetap diburu anak-anak yang tak pernah kenyang-kenyang.!
ReplyDeleteTeringin nak makan dodol Kak Azie ..... :)
ReplyDeleteTerbayang betapa penatnya nak mengodak dodol yg mula mengental..huhuhu..(tapi hasilnya sedap...)
azie..
ReplyDeletedah namanya emak... masak apapun pikirkan anak jugak....
kesian jugak bila dah amoi memesan begitu....
roti sardin gulung mmg kegemaran anak kite jugak...
ReplyDeletemaknye ni nak buat kuih yg susah2 sikit tak berapa pandai sgt....
takde nasi ke kak? Vic kalau buka mesti nak makan nasi... kalau takde nasi... macam tak berbuka rasanya... sahur pun gitu.
ReplyDeleteTu pasal badannya sedikit comel agaknya... hahahaha
kat rumah ni pun banyk lagi hadiah2 kawin yang belum berbuka dalam kotak. terutama set2 gelas. banyak sungguh, tak sempat nak guna.
ReplyDeleteroti sardin goreng nampak cam best jer tu...
Hi Azieazah, tu dodol da siap? Saya datang, ya? Ha ha.
ReplyDeleteYour roti sardine looks very sedap tu. First time I see these. Very nice.
Have a happy hari merdeka, Lee.
ZUREEN > Dodol tu kami dapat sorang 1 pek jer, sebab nama pun dodol utk Anak-anak yatim. Berbagi ramai. Nanti kita buat lagi ya.
ReplyDeleteAKAK > Betul tu, nak masak memang nak kena fikir apa yg anak suka wpun tak cerewet tapi kita suka nak bagi depa happy.
AIN NORAINI > Kak Azie pun tak berapa pandai gak AIN, tapi belasah jerrr. hehehehe
ReplyDeleteV.I.C > Ada. Nasi memang menu wajib. Anak2 berbuka dgn nasi dulu. Roti Sardin tu makan lepas maghrib.
EELOBOR > Kak Azie banyak sedekahkan kat kawan2 jer set gelas tu, takdak tempat dah nak simpan. Lagipun, simpan lama dia pecah sendiri.
ReplyDeleteUNCLE LEE > Hello Uncle.
Dodol sudah siap. Mari.. Mari. Hehehehe
sedapnya roti sardin....
ReplyDeletetgk ayat amoiii tingat dulu masa dok hostel pernah ckp benda yang sama to my mum...hahahahhahaa
NAA > ahaaa tu ayat orang dengki. Padahal dia makan kat luar dgn kengkawan, ntah2 lagi sedap. hikhikhik!
ReplyDeleteSalam Azie..
ReplyDeletedah dua hari berturut2 kakcik buat roti sardin goreng (versi segitiga - tanpa celup telur) dengan dibantu Budak Sepet - dan ianya tersangatlah laris! :)
Jangan masak sedap-sedap?
ReplyDeleteHehehehehe.... Kesian kat orang lain yang tinggal kat rumah tu.
Macam sedap jer kuih sardin tu. mintak sikit.
salam,
ReplyDeletehadiah kawen tu kalau banyak dpt gelas jangan bukak kotak nanti boleh hadiahkan masa org lain kawen lak hehe..
gelas, cawan, teko... kalau dia pakat syer² sorang $20, dapat beli gelang emas yang murah², simpan... lagi 10 tahun masih ada harga. tapi kalau gelas? lagi 10 tahun mungkin dah pecah, hehe
ReplyDeletewah..roti sardin!!!!
ReplyDeleteemm...nanti nak buat jugak lah
penah beli tapi tak sedap sebab inti nye lebih banyak bawang dari sardin..
Comey aih teko....takdak yg nk joi morah2 ka? :D
ReplyDeletenampaknye pasni kene rejek idea nak beli set gelas kat member2 yg nak kawin. huuu~
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteTengokkan gambar popia basah AA teringa tsaya popia tempat saya (Tepeng). Disini saya tak jumpa lagi popia macam belah utara yang sedap ada rasa udang, telok, kacang sengkuang yang dimasak, isinya warna kuning.. aaaa meleleh ayak liok eh....
ReplyDeleteSalam,
ReplyDeleteYaaaa....sila jangan masak sedap-sedap. Kiter pun tak ada mak kat bangi hu hu hu .... ayaq lioq dah leleh titik ke lantai ;)
Rajin betul azie,agaknya lepas ni apa pula nak dipunggah.
ReplyDeleteAnak2 memang macam ni lah,apa yang kita masak semuanya sedap sampai telur goreng pun jadi perbandingan.
x sama dengan ayaq tgn mak....tak leh lwn tue,...eheksssss..kak azie nie buat naa rindu mak punya pajeri terung....
ReplyDeleteBetul..saya pun dulu selalu pesan macam tu kat mak..nak masak sedap2 tunggu hari saya ada kat umah..:) hihi
ReplyDeletepsst..kak azie, nak tanya sikit..
cmne kak azie gulung n kemaskan balutan roti sardin tu...saya buat selalu tk kemas...bg tips..!
Salam KAKCIK > amboiii Budak Sepet. Mana lagi sepet, antara dia dgn Dak AMOI? hehehehehe
ReplyDeleteZEZEBEL > Nak rasa, kena datang rumah. hehehe
PENJEJAK MAYA > Hahaha good idea tapi lawak. Jangan tak tau, Kak Azie dah pernah buat dah sekali...! hehehehe
ReplyDeleteKUCINGORENGEMOK > takyah tunggu 10 tahun. Orang cemerkap mcm Kak Azie ni, 10 hari bleh pecah 10 gelas...!
ACU > Buat dia sangat senang, tapi inti sardin jangan basah sangat, nanti susah goreng.
ReplyDeleteCHEYAH CHOMEL > Teko tu nak antaq kampung, pesai tutup dia dah pecah.! hahahaha
FIDDE > idea gelas tu dah kurang menarik dah. Kurang-kurang hadiahkan hanfon atau laptop...Ahaks!
ReplyDeleteAZMIROY > oooii orang Tepen niii.. Saya ni kalu meronda Tepen suka makan laksa dgn Char Kuey Teow. Tapi lama dah tak pi, dulu tu dok melilau area Kamuntin Raya ja...
ANYSS > alaaa... kalu mcm ANYSS tak duk dgn mak pun, tapi pandai masak sendiri, ok lah tu. Anak dara MOKYANG ni, pandai masak ayaq sajaaa...
ReplyDeleteKAK ZAITUN > rajin tak rajin..
Anak kalu sekali sekala balik, kita buat Teh O pun dia kata sedap dahhh..
NAA > Pajeri Terung? Soh dia buat Pajeri Nenas sekali, bleh Kak Azie pi tumpang makan sama. hehehehe
ReplyDeleteSITI MURNI > Tak tau ler SITI, pasai Kak Azie pun 1st time buat tu. Tengok kat majalah.
Roti tu, basahkan skit dgn air (tepuk dgn tangan, seluruh roti) pastu lenyek skit dengan penggelek, baru gulung. Harap menjadi.
Salam,
ReplyDeleteNak mak gak masak...makan yg orang lain masak lebih sedap sampai jilat siku hu huhu