السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Senin
24-12-2012
Cuti la puas-puas budak-budak oiii... Tinggal tak berapa hari saja lagi, skulah dah nak mula. Tahun depan, semua anak-anak saya yang berskulah (tinggal 3 orang saja) semuanya kena sama sessi. Pagi semua. Senang juga, sebab serentak keluar dan yang pompuan berdua tu MyToklaki boleh hantar ke skulah serentak.
Cuti skulah ni apa agenda yang best? Dalam rumah kami, selain layan Astro dan citer Korea, siri Korea, filem Korea, lagu Korea, game reality Korea... dan Korea, dan Korea segala toknenek Korea,
acara makan-makan juga menjadi acara penting. Si Tukang Masak cuma seorang. Mujurlah dia ada ‘dapur magic’. Hahahaha!
Anak-anak saya selalu tanya, “Mak masak apa?”
Saya akan jawab: “Tak masak apa pun.”
Tapi bila ada menu keluar dari dapur, saya selalu sebut, “Mak ada dapur magic!”
Minggu lepas ada mesorat keluarga di rumah arwah mertua saya. Adik beradik sebelah MyToklaki berkumpul lalu kami ipar-duai-biras-lamai ni potluck la apa nak bawak.
Saya buat Popia Goreng. Buat cuma 50 pcs, mana cukup untuk rakyat dalam rumah sendiri. So Sabtu lepas saya buat lagi sebab kebetulan Dak Amoi memang balik every week-end.
Kali ini saya buat extra. 80 pcs (beli kulit popia yang 40 keping dalam 1 pack, saya beli 2 packs). Mix vege tu 1 kg, Chicken Ball Vege (frozen, jenama apa lupa tapi packet kaler hijau), campur udang kering.
Tumis dengan bawang besar dan bawang putih. Jika suka lada sulah, boh la tapi saya tak boh sebab Chicken Ball Vege tu dah ada rasa pedas lada sulah.
Saya buat cukup-cukup inti tu untuk 80 keping popia. Gulung semua simpan dalam bekas kedap. Goreng sebanyak mana yang perlu saja. Bertahanlah sampai pagi ini untuk IKA bawak bekal ke tempat praktikal.
~...HISYAM sudah semakin berani bercerita tentang ulam raja, tentang kerdas dan buah kedondong sejak pulang dari memburu di hutan dara, tetapi bila ditanya mana rotan, mana manau dia keliru melilau sehingga SERI BULAN panik dia mungkin tergoda anak dara bunian...~
ok..motif entry ni bagi resipi popia..hehehe...
ReplyDeleteKulit popia sila beli saja.
DeleteInti versi saya, macam yg tertulis. Tumis jer, pastu campak semua tu. Goreng sekejap dah boleh gulung.
lama jugak tak buat popia sendiri..cam sedap nii, harini je suami saya dah start meeting kat sekolah.
ReplyDeleteGuru sekolah memang dah mula sibuk dgn persiapan nak mulakan sesi persekolahan.
DeleteAzie,
ReplyDeleteCantik Azie goreng..
Sama jer kaler..
Hehehe ada gak yang terbabas seketul dua tergaring.
DeleteWah terbaiklah..cicah plak dengan sos mmg sedap
ReplyDeleteYup. Sos cicah pun saya buat sendiri jugak.
DeleteTak perlu jadi kreatif pun. Inti tu boleh jer pelbagaikan. Isi ayam juga boleh. Minced meat pun boleh. Kulit beli ready made. Kalu rajin, gulung banyak simpan dalam tepawer tutup ketat boh dalam peti ais. Bila nak makan, goreng jer.
ReplyDeletesedap ni cicah ngan sos
ReplyDeletesame here kak azie... walau anak cuma 2 dan masih kanak-kanak ribena tapi stok makanan musim cuti sekolah mesti sentiasa di top up... kadehanya sama, sekali buat snack buat banyak terus, frozen kan. nak makan kita gorenggggg...
ReplyDeletewahhh senang skit bila semua satu sesi kan.
oo sedap popia macam ni..saya suke :)
ReplyDeleteDi rumah kakcik ada popia otak2. Menantu bawak 3 paket. 1paket setengah dah habis... Belen tu, kena tunggu orang takde baru boleh goreng! Hahaha....
ReplyDeletesalam kak..macam2 inti popia ye kak..saya jarang buat inti yg versi camni..mesti sedap inti akak buat ni..
ReplyDeleteSama la kat rumah saya AA..hebat betul..anak2 dara saya boleh nyanyi lagu korea tau..
ReplyDeleteAnak2 saya pun selalu ngadu lapor, padahal baru jer 3 jam lepas makan...heran betul.
Reply komen @"Selamat pengantin...."
Ketika bernikah umur saya 25 tahun...jadi berapa umur saya sekarang..teka..teka!
Oh! Tak sanggup tengok popia lama-lama! kami anak beranak memang hantu popia! Buatlah banyak mana pun, memang habis punya!
ReplyDeletedah lama tak buat popia.....teringin pulak!
ReplyDeleteassalam...kak..mak mertua dil suka sangat buat popia ni..sekejap je dia buat...dil suka popia basah..best2..rindunya masakan m'sia....:-)
ReplyDeletehmmmmm...
ReplyDeletesedappppnya siap ada resepi lagi...
rajin2 sat lagi nak buat jugaklah....
apabila tangan rajin mmg jadi semuanya kan kak???
ReplyDelete