Sunday, December 2, 2012

Nasi Lemak: kerana kasih hamba turutkan...

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Ahad
02-12-2012



Ahad yang santai. Cuaca yang panas sejak pagi membawa ke petang. Sekarang pun. Buat kija sikit jer peluh dah menitik dari pelipis ke tulang belikat. 

Tapi masak-makan, masak-makan tetap menjadi agenda paling best bila hujung minggu.



Nasi Lemak Menu Sendirik — yang warna hitam-hitam tu Peparu Goreng Berempah. Ya, saya buat lagi sekali, masih ikut resipi dari Amie’s Little Kitchen.

Ya, saya suka Timun Jepun. Dulu hanya boleh dapat kat supermarket, skang ni kat Pasar Pudu pun dah banyak dijual murah.



 




15 comments:

  1. Assalamualaikum,
    mentang2 dah pandai masak paru! Huh! lain kali hulur la sikit ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeahhh mentang-mentang, kan? heheheh

      Delete
  2. Salam.. Kak Azieazah, sedap nampak nasi lemak ni.. Nur memang suka paru.. Nampak gaya kena cuba resepi Kak Amie ni.. InsyaAllah, ada kesempatan kami blogger Selatan turun KL pulak ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur, kalu mari KL, itu dikira naik bukan turun. Hehehehe. Sebenarnya, saya teringin nak join gathering jarak jauh begitu, cuma belum ada kesempatan lagi.

      Delete
  3. Replies
    1. Kami sebut paru. Sejak kecik dok faham lagu tu. Tapi ada orang sebut Peparu. Kalu sebut paru-paru, itu sedia dimaklumi merujuk paru-paru manusia.

      Delete
  4. Apa pasal la korang suka tayang2 makanan cam ni...KZ ni memang pantang...pantang tengok..esok mesti nak buat...habis, bila pulak rancangan nak diet tu nak mula !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehehe... apa nak buat Kak Zan. Sabar je lah. Saya kalu hari minggu macam ni memang tak kuasa nak ingat pasal diet ni.

      Delete
  5. Assalamualaikum Azie,
    Sungguh mengharu-biru-kan hari Ahad-ku.
    Mana pulak nak cari paru kat sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh Sham. Memang sukar nak dapat paru di Kuwait, kan? Kena lah sabar. Balik Msia nanti, boleh cari.

      Delete
  6. sedap nie kak
    bila buat sendiri lagilah best !
    nak2 ada kerang
    kalau saya suke buat sambal sotong kembang kak
    mak aihhhhhhhhh !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lar.. dah lama tak buat sambal sotong kembang. Kerang pun dah lama tak beli.
      Cuti-cuti ni, rakyat dalam rumah bukan banyak kesah, apa yang ada semua jadik!

      Delete
  7. Hari minggu dah sampai penghujungnya Azie... memang sedap makan nasi lemak ada goreng paru tapi biasanya paru dah habis, nasi masih berlonggok he he ehh ... Amie pun suka timun Jepun tu, rangp je rasanya kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul Amie! Betul. Sedap ratah paru gebu, nasi pun tak luak.

      Delete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails