Monday, September 6, 2010

Ramadhan: Sungguh tension: Alasanku cuma raya...

Adat sebagai orang baru, ada ketikanya terasa terpinggir, ada masanya rasa tidak dipedulikan. Susah sungguh nak get use kali ini. Dan aku rasa usaha aku untuk menjadi sebahagian mereka belum cukup.

Borang cuti aku baru hantar tadi. Plan asal nak ambil sehari sahaja; Khamis tapi TOKALKI pujuk soh tambah lagi sehari iaitu Rabu. 2 hari awal sebelum 1 Syawal. So semasa aku submit borang cuti kepada salah seorang Manager (aku rasa, I go to the right person) untuk approval.

Soalan pertama, "Awak tak ada cuti tau."

"Ya, saya tahu Puan. Saya sedia maklum. Unpaid leave."

Sambil merenung borang aku seperti tidak sudi, "Awak tak ada cuti. Ni 2 hari?"

"Ya, saya tahu. Kalu tak dapat 2 hari, dapat Khamis tu pun jadilah. Lagipun ini tentang Raya. Raya." Aku menahan suara, mengawal nada.

"Baik, nanti saya fikirkan. Saya bagitahu kemudian." Dan aku terus blah, malas nak tengok lagi.

Agak kesal kerana dia sebangsa dan seagama denganku tetapi melihat keperluan aku memohon cuti seperti suatu kesalahan besar. Berbanding lain-lain staf yang mengambil cuti seawal Khamis sehingga hari Malaysia (16hb), sedangkan aku hanya ambil 2 hari dan Isnin 13hb aku sudah bekerja semula. Terpaksalah aku memujuk hati, sebagai orang yang baru sesuatu yang berupa budibicara sangat jauh dari jangkauanku. Takperr...

Sehingga ke petang, sampai aku balik tiada sebarang respons berkenaan permohonan cuti aku. Aku cuba mengingat samada ada projek yang mungkin urgent atau harus finalise dalam minggu ini, tetapi tiada.

Andai dia tidak merayakan Aidilfitri, harus juga aku sedia faham, tetapi dia juga sama seperti aku, berpuasa dan bakal merayakan Syawal. Takkan tak faham? Sedihhh...!

(Apapun aku terus berharap dan berdoa, esok permohonan aku akan diluluskan)

Masa ni, terkenang pada sekian ramai bos dan manager aku di tempat kerja lama. Sangat sporting selagi kerja beres, kualiti dijaga, disiplin teratur, dan budibicara sungguh selesa.


Lain sungguh padang rumput yang ku ragut kali ini...!
Lebih banyak duri semalu dari daun pucuk ubi...!



29 comments:

  1. dia nak tunjuk kuasa dia kut, tak pun nak sruh akak berbelas ihsan luh. hehehehe

    ReplyDelete
  2. Salam ramadhan
    selamat menyambut lebaran

    moga cuti akan di sokong dan diluluskan
    selamat bercuti

    ReplyDelete
  3. kdg2 heran dgn sikap org se agama se bangsa kita ni..mcm tkde perasaan pulak..cuba dia letak diri dia tempat azie...baru dia tahu.

    ReplyDelete
  4. Semoga cuti diluluskan....


    Sekolah ckLah Rabu dah sekolah. Cuti selasa tu kena ganti pada Sabtu hujung minggu itu juga....tak dan-dan tunggu habis Syawal. Baik tak oayah..:D

    ReplyDelete
  5. slamat bertugas di perbatasan .. err cam askar la pulak... ooo perbatasan kemanusiaan

    ReplyDelete
  6. sabar yer akak...hope esok ur cuti approved..Aminnnnnnnnn

    ReplyDelete
  7. Azie..
    Insya'Allah...
    Akak doakan mudah-mudahan dilembutkan hati 'orang itu' supaya memberi azie cuti untuk berhari raya...

    ReplyDelete
  8. Salam.
    Manusia rambut sama hitam, hati lain-lain kak. Sabar jer lar dengan manusia macam tu. Saya doakan dia terbuka hati untuk bagi akak cuti raya. Amin.

    ReplyDelete
  9. Salam Azie..

    teringat bos lama di pejat lama kakcik. Biarpun dia seorang Cina, tapi menjelang hari raya.. dia akan 'halau' siapa yang belum balik! 'Aiya.. tak mau raya ka?? mari-mari.. bawak kad, saya sain.. pergi balik la...'

    ReplyDelete
  10. EELOBOR > orang berkuasa kalu salah guna kuasa, jadi kebenciaan orang juga. Nanti orang tak undi lagi. hehehehe


    SAYANGIBU > terimakasihhh... aminnnnnnnn

    ReplyDelete
  11. IDA > dia tak sempat nak fikir sebab dia tak perlu pun isi borang cuti, anytime boleh pergi bercuti.


    CKLAH > anak I sini, sama gakkkk.

    ReplyDelete
  12. CEMOMOI > hmmm sapa nyanyi lagu tu? Arwah Datin Rafeah Buang, kan?


    NAA > Aminnnnn... thanks.

    ReplyDelete
  13. AKAK > Selamat Ulangtahun Kelahiran KAK.
    Ya... moga-moga.



    ZEZEBEL > tapi skang dah ramai yg rambut dah tak hitam. hehehehe

    ReplyDelete
  14. Salam KAKCIK > Bos lama saya dulu, siap tanya lak, sapa nak amik advance gaji..hehehe (sebab bonus time CNY)

    ReplyDelete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. sabarlah AA dugaan bulan puasa, ada juga orang yang tak dapat beraya langsung dibandingkan kita. Boss saya pulak GILA MEROYAN, minggu lepas paksa saya cuti minggu ini, tapi semalam SMS pada saya suruh kerja fasal ambil cuti panjang sangat.......

    ReplyDelete
  17. Salam kak azie,
    sedih saya dengar.. takpe lah kak, doa la banyak2 moga cuti akak diluluskan... nak buat cam mana, tak semua orang hati nya rendah.. udah ditakdirkan boss akak tu hatinya tinggi .. sabo eh kak..

    jom kita ragut kangkong liar jer lah..

    ReplyDelete
  18. Salam Kak Azie;

    sedih pulak saya..
    kat ofis saya ni yang ramai cha-ya semua prihatin betul..

    Alhamdulillah.. walaupun banyak keje menanti.. boz tak bising pun...

    sabar eh kak..

    Mungkin good news hari ni..

    ReplyDelete
  19. bos ni pun satu, macam tak pernah faham perasaan orang nak beraya. daripada duduk kat ofis tapi kepala otak dah sampai kampung, baik bagi cuti. jimat elektrik, cost down lagi.


    come on lah bos, bagilah cuti. sambut raya dengan gembira.

    -tak dapat cuti hari rabu..sob sob-

    ReplyDelete
  20. Hello Azieazah, ada tension? Stress? Ha ha. Relax...ya. Few more days to hari raya.
    I guess traffic will be heavy banyak orang balek kampong, also long holidays.
    You have fun, and jangan lupa tu chili merah lipstick...ha ha.
    Selamat berpuasa, lee.

    ReplyDelete
  21. Azie
    sedih plak baca dugaan you kali nih. Diharap dia approve cuti yg you pinta tu.

    Kalau orang tanya I, senang bekerja dipejabat besar atau dipejabat kecik (yg staff mungkin ada sorang dorang aje).I jawab senang bekerja dipejabat besar. Berkata melalui pengalaman yg tersangat menyakitkan hati satu ketika dulu.

    ReplyDelete
  22. sabar ye azie..itu satu dugaan supaya kite byk2 bersabar dgn kerenah manusia yg tak boleh bertolak ansur ni...

    jangan sedih ye...

    ReplyDelete
  23. kalau ye pun takkan tak boleh consider langsung org nak beraya? isk bikin hangin kan? takpe azie, jgn sedih. kite pun masuk keje awal jugak. selasa depan. selamat hari raya!

    ReplyDelete
  24. Pengurus tu patut fikirkan beberapa perkara sebelum memberikan fakta "Awak tak ada cuti" :-
    (1) Dia kena tanya ada apa task penting yg in progress & kena selesai dlm minggu ni?

    (2) Jika ada, patut minta K.Azie bagi plan/solution - staff mana yg blh bantu semasa ketiadaan K. Azie atau walaupun bercuti K. Azie msh blh follow up melalui panggilan telefon/email.

    Pengurus tu sePATUTnya terFIKIR :-
    (1) At least K. Azie ni berhemah, dah x de cuti tp apply unpaid leave, 100 kali lebih berprinsip drp tetiba ari Rabu call "Err... saya on Emergency Lv 2 ari okay.." atau 1000 kali lebih berpelajaran daripada tetiba call Pengurus tu bagitau "Saya kat Klinik ni, Doktor bagi MC 2 ari..."

    Seorang Pengurus yg baik, disenangi & dihormati adalah yg dpt menguruskan masa/memahami kehendak client, Bosnya, anak buahnya/turun padang walaupun bukan skop kerjanya sekiranya perlu & paling penting punyai sifat IHSAN (baca : bkn belas kasihan yg bukan2).

    Apepun K. Azie, selamat menempuh cabaran perasaan ini - Kita sentiasa diuji dlm pelbagai bentuk & cara.

    Selamat Menyambut Aidilfitri, semoga ceria seisi keluarga!

    ReplyDelete
  25. Zureen doakan agar Kak Azie dapat dapat cuti yg dihajatkan ..(yelah nak raya kena buat juga persiapan serba sedikit..)

    salam Lebaran Kak Azie

    ReplyDelete
  26. meh sini aku approve kan cuti kau he he (aku pun x cuti hu hu, ade laksa tak thn ni ha ha)

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails