Thursday, September 30, 2010

Syawal: Korban Masa, tapi Jiwa Terkorban Jua...

Scene: Mesorat yang tak macam mesorat. Sorang duduk sambil semak email. Sorang duduk silang kaki kat kerusi yang berkaki tirus, sekali pandang seriau patah mengejut. Sorang lagi duduk senget badan separuh, macam nak cepat beredar. Aku? Berdiri, sebab kerusi kosong dah takda. Cisss!

Topik: Job urgent, projek besar yang perlu di"launch" sebelum 8 Oktober. Berkebetulan projek terakhir sebelum bersaranya Dato' D (bukan Darling). Berbincang bukan kepalang tapi barang masih di hold di ofis sana. Janji dihantar balik jam 12 tengahari, tapi 4.30 petang baru "kelih" budak runner dengan peluh (ntah air hujan) bawa barang macam orang pindah rumah. (nasib ko lah..)

Mangsa: Semestinya aku. Sudahnya aku (sebagai peneraju konon pemegang rahsia dan kod kunci segala article), bertahan dan udah macam orang berumahtangga hingga ke malam (memang malam dah ni). Menyambung rutin sepanjang minggu yang tutup plug sharp 7.00 malam, kali ini maksima masa, jam 9.00 malam, so waktu itulah aku cabut tadi. Biarkan meja bersepah, biarkan kerusi lintang pukang (bukan dia boleh lari pun...)


Pengurang tekanan: BOS sedia menanti bersama (wpun tidak sebilik dan searas) dan belanja dinner. Syukur, balik tak lapar lagi wpun My TOKLAKI tefon dia masak Nasi Lemak malam ini.

Moral cerita: Tak sempat fikir. Korang fikir sendiri, bleh?

Kesimpulan: Tak sempat nak senyum simpul.

Selingan: Sorang kawan baik, cuba dapatkan tiket (kalu boleh aku nak yang free!) untuk tonton Dato' A. Samad Said di Dewan Filharmonik KLCC, sempena Festival Seni pada 12 Okt nanti. Kalu dapat, leh pegi tengok!

Peringatan: Jangan percaya semua, kerana baca memang boleh saja.

Perancangan: Tiada buat masa ini. Lagi 5 minit, nak masuk tidor.



~...sungguh pun berat rasa di hati, tapi sebaik keretapi berhenti di simpang tiga, terpaksa jua SERI BULAN turun memula langkah ke hadapan, sedang HISYAM termangu antara mengikut atau mengundur...~




8 comments:

  1. yang penting bab perancangan tuh. tido & berehat yer kak

    ReplyDelete
  2. details...memang hectic bunyiknya...same goes here...cam nak jer sengaja pengsankan diri jap...

    ReplyDelete
  3. EELOBOR > Betul, penting sangat tidor tu.
    Sori, tak sempat nak lawat blog.



    NA > Dan bangun dari pengsan nih.

    ReplyDelete
  4. Wah... bestnya TOKLAKI Azie pandai masak .... Abg Mus hanya pandai ketawa! :)

    ReplyDelete
  5. tuntutan kerja memang tidak dapat dijangka...yg best ada bos prihatin siap tggu sama :)

    ReplyDelete
  6. bestnye toklaki yg masak nasik lemak....!

    ReplyDelete
  7. saye punye suami pun suke kedapur, sesekali dia yg masak...

    lepas ni byk2 berehat ye azie...

    ReplyDelete
  8. azie...
    satu jer yang akak kagum.. toklaki u boleh masak nasi lemak.....
    terrerrrnyer...

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails