Hahahaha... samada buncit kerana Nasi Himpit atau buncit kerana air sedap.
Pagi tadi Jamuan Raya di tempat kerja aku bermula waktu sarapan. Konsep potluck dan aku volunteer masak Pulut Kuning. Kerana itu jer yang aku mahir. Nasi Himpit + Lodeh dah ada orang lain booking nak masak, Meehoon pun dah ada orang nak taja, so Pulut Kuning paling mudah. Tak perlu prepare awal, masak waktu pagi jer.
Kerana staf wanita Melayu cuma 3 orang, so kami bertiga uruskan makanan, dan 3 lelaki Melayu uruskan minum (termasuk budget sekali).
Pagi tadi Jamuan Raya di tempat kerja aku bermula waktu sarapan. Konsep potluck dan aku volunteer masak Pulut Kuning. Kerana itu jer yang aku mahir. Nasi Himpit + Lodeh dah ada orang lain booking nak masak, Meehoon pun dah ada orang nak taja, so Pulut Kuning paling mudah. Tak perlu prepare awal, masak waktu pagi jer.
Kerana staf wanita Melayu cuma 3 orang, so kami bertiga uruskan makanan, dan 3 lelaki Melayu uruskan minum (termasuk budget sekali).
Kerana yang taja makan cuma 3 orang, menunya tidaklah hebat mana, tapi cukup mengenyangkan semua orang, bersulam Air Nescafe Tarik Sendiri yang dibikin dek kaum lelaki. (Rugi lak aku tak sempat tengok/intai depa buat air) [dalam ramai staf lelaki, aku cuma ingat 2,3 orang nama saja kerana department yang berbeza dan jarang berurusan, so aku ingat muka saja...]
*Pulut Kuning tu laku sampai berebut masing-masing nak tapau the baki, dan Sambal Bilis dapat Pujian Kelas Pertama lagi. Cewahhhh!
Tapi bagi orang yang tak cerewet makan cam aku, semua memang sedap!
*Pulut Kuning tu laku sampai berebut masing-masing nak tapau the baki, dan Sambal Bilis dapat Pujian Kelas Pertama lagi. Cewahhhh!
Tapi bagi orang yang tak cerewet makan cam aku, semua memang sedap!
Walaupun kerja menimbun, tapi kerana masing-masing nampak macam nak cabut balik awal, aku pun sama la jugak.
Singgah kenduri kahwin di perumahan aku. Pergi sensorang sebab TOKLAKI dah pegi awal dengan anak-anak. Mujur jumpa Mak Mertua di situ, so tak ler macam termalu tersipu or terkumat kamit sembang dengan diri sendiri.
Sebenarnya tak lapar sangat pun, tapi kerana kepingin benar pada Acar Buah tu, haruslah makan seenaknya.
Nasi Hujan Panas kata depa. Tak terasa Hujan, tak juga rasa Panasnya.
Nasi Hujan Panas kata depa. Tak terasa Hujan, tak juga rasa Panasnya.
Bukan nak snap pengantin or pelamin pun, tapi nak amik gambaq group kompang tu. Anak bujang kiter ada dalam group tuh. (Dia join mula-mula tak tanya kiter pun, tahu-tahu dok pi berlatih tiap minggu, group ni bawah pengurusan surau. Seronok dia masa mula-mula dulu dapat duit upah wpun tak banyak tapi sonok tak hengat...)
...dan semua orang kekenyangan sampai ke malam.
~...owhh, sampai sekarang sungguh pasti HISYAM tidak buncit, ok!~
~...owhh, sampai sekarang sungguh pasti HISYAM tidak buncit, ok!~
sedapnya makan, saya ni tak tahan makan lemang dan ketupat palas, habis sakit seluruh badan... orang selangor makan ketupat nasi je. Dah kawin orang kedah kenalah makan ketupat palas... pulut lah tu
ReplyDeletememang sedang marahkan diri sendiri akibat makan banyak sangat arini... nak bawak badan sendiri pun dah malas azie
ReplyDeletePANG5 MUDA > Sama gak ler orang Perak jarang masak pulut/lemang, tapi selalunya masak Ketupat Nasi.
ReplyDelete*saya dah follow U.
CIKGU NORMAH > Marah diri sendiri takper, jangan marah kat tuan rumah plak yerrr...
Memang payah bab menahan ni kan Azie. Semuanya menggoda!
ReplyDeleteckLah Jawa Perak, memang masak ketupat nasi. Wajib. Makan dengan lontong dan kuah kacang.
Keluarga mertua ckLah Melayu Perak, ketupat daun palas dan lemang wajib.
hehehe, ini ari pun ada 2 tempat dan satu tempat lagi kansel sebab tak sempat, jauh sangat
ReplyDeletekak azie
ReplyDeletewow...jamuan...sure best...
pulut kuning, lama ayu tak makan,
sambal ikan bilis kak makin mantap...sure sedap...
kalau ada jodoh buatkan u ayu sklrg yer
psst...budak2 skrg mmg bijak, suka senyap2 buat sesuatu walau ke arah kebaikan, takut ibu bapa tak izinkan....walaupun kita dah bagi awal2..tak gitu
sedapnya menu.. iskk.. kalau laa eja pun ada sama.. soheh dah sambal bilis x dan sapa2 nak makan dah abih..
ReplyDeleteramadhan yg baru lepas ni..mak tak buat acar buah..huhu....teringin sungguh...haish..kak azie oi..leleh air liur dah ni..huhu
ReplyDeleteAlhamdulillah..rezeki kita murah dan dilimpahi...moga bersama berkat dari Nya..
ReplyDeletekalau tak control..bukan lagi buncit tapi bertambah penyakit dari dalam nanti kang..hee
fuyooooo, nak rasa gak ;) anak bujang yg mana satu tuh? hee
ReplyDeleteexpert buat pulut kuning? susah tu banyak keje...hebat la.
ReplyDeletemakan dan makan..sama juga dgn tidur..
ReplyDeletetak pernah PUAS..
CKLAH > I ni Banjar Perak (ikut ayah, Bonda asal Banjar Johor) so memang wajibnya Ketupat Nasi, makan dengan Daging Masak Merah. Ketupat Palas jarang, lemang lagi la payah.
ReplyDeleteEELOBOR > Yup, hari ni hari minggu, mesti penuh punyalah...
AYU > Sambal Bilis ni simple jer, sapa-sapa pun pandai buat, cuma Kak Azie amalkan goreng dulu bilis tu, baru campur, enak youuuu.
ReplyDeleteEJA > elehhh macam ler dia tak pandai masak Sambal Bilis. Mesti tahu tuuu..
SITI > Belajar la masak Acar Buah tu. Nanti kalu expert, leh jual kat kawan-kawan. Sedap tau, time sahur makan dgn Acar Buah.
ReplyDeleteBang LB > Syukur. Ramai yang bersedekah jamu kengkawan makan.
NORASHIKIN > Bila nak buat makan-makan? Habaq mai, nanti MakNdak buatkan Pulut Kuning. (Bujang yang tuaaa..)
ReplyDeleteANA > Expert tu takler. Tapi dah selalu buat, rasa mudah jer. Yang mungkin susah bagi setengah orang, sebab nak kena kukus 2 kali. Try la, tak susah lah.
ZEQZEQ > Perkataan PUAS itu patut diganti dengan perkataan lain, kan?
ReplyDeletekak, sambal eja buat tak ler sehebat sambal otai ye tak? ahaks! (gaya2 membodek.. kot2 dapat duit raya..)
ReplyDeleteMemang pun. Bahaya ni pegi rumah terbuka, semua nak di makan.
ReplyDelete