Saturday, September 25, 2010

Syawal: Jamuan Raya Bikin Kita Buncit, kan?

Hahahaha... samada buncit kerana Nasi Himpit atau buncit kerana air sedap.

Pagi tadi Jamuan Raya di tempat kerja aku bermula waktu sarapan. Konsep potluck dan aku volunteer masak Pulut Kuning. Kerana itu jer yang aku mahir. Nasi Himpit + Lodeh dah ada orang lain booking nak masak, Meehoon pun dah ada orang nak taja, so Pulut Kuning paling mudah. Tak perlu prepare awal, masak waktu pagi jer.

Kerana staf wanita Melayu cuma 3 orang, so kami bertiga uruskan makanan, dan 3 lelaki Melayu uruskan minum (termasuk budget sekali).

Kerana yang taja makan cuma 3 orang, menunya tidaklah hebat mana, tapi cukup mengenyangkan semua orang, bersulam Air Nescafe Tarik Sendiri yang dibikin dek kaum lelaki. (Rugi lak aku tak sempat tengok/intai depa buat air) [dalam ramai staf lelaki, aku cuma ingat 2,3 orang nama saja kerana department yang berbeza dan jarang berurusan, so aku ingat muka saja...]
*Pulut Kuning tu laku sampai berebut masing-masing nak tapau the baki, dan Sambal Bilis dapat Pujian Kelas Pertama lagi. Cewahhhh!
Tapi bagi orang yang tak cerewet makan cam aku, semua memang sedap!

Walaupun kerja menimbun, tapi kerana masing-masing nampak macam nak cabut balik awal, aku pun sama la jugak.

Singgah kenduri kahwin di perumahan aku. Pergi sensorang sebab TOKLAKI dah pegi awal dengan anak-anak. Mujur jumpa Mak Mertua di situ, so tak ler macam termalu tersipu or terkumat kamit sembang dengan diri sendiri.

Sebenarnya tak lapar sangat pun, tapi kerana kepingin benar pada Acar Buah tu, haruslah makan seenaknya.

Nasi Hujan Panas kata depa. Tak terasa Hujan, tak juga rasa Panasnya.







Bukan nak snap pengantin or pelamin pun, tapi nak amik gambaq group kompang tu. Anak bujang kiter ada dalam group tuh. (Dia join mula-mula tak tanya kiter pun, tahu-tahu dok pi berlatih tiap minggu, group ni bawah pengurusan surau. Seronok dia masa mula-mula dulu dapat duit upah wpun tak banyak tapi sonok tak hengat...)

...dan semua orang kekenyangan sampai ke malam.


~...owhh, sampai sekarang sungguh pasti HISYAM tidak buncit, ok!~




19 comments:

  1. sedapnya makan, saya ni tak tahan makan lemang dan ketupat palas, habis sakit seluruh badan... orang selangor makan ketupat nasi je. Dah kawin orang kedah kenalah makan ketupat palas... pulut lah tu

    ReplyDelete
  2. memang sedang marahkan diri sendiri akibat makan banyak sangat arini... nak bawak badan sendiri pun dah malas azie

    ReplyDelete
  3. PANG5 MUDA > Sama gak ler orang Perak jarang masak pulut/lemang, tapi selalunya masak Ketupat Nasi.
    *saya dah follow U.


    CIKGU NORMAH > Marah diri sendiri takper, jangan marah kat tuan rumah plak yerrr...

    ReplyDelete
  4. Memang payah bab menahan ni kan Azie. Semuanya menggoda!

    ckLah Jawa Perak, memang masak ketupat nasi. Wajib. Makan dengan lontong dan kuah kacang.

    Keluarga mertua ckLah Melayu Perak, ketupat daun palas dan lemang wajib.

    ReplyDelete
  5. hehehe, ini ari pun ada 2 tempat dan satu tempat lagi kansel sebab tak sempat, jauh sangat

    ReplyDelete
  6. kak azie

    wow...jamuan...sure best...
    pulut kuning, lama ayu tak makan,
    sambal ikan bilis kak makin mantap...sure sedap...

    kalau ada jodoh buatkan u ayu sklrg yer

    psst...budak2 skrg mmg bijak, suka senyap2 buat sesuatu walau ke arah kebaikan, takut ibu bapa tak izinkan....walaupun kita dah bagi awal2..tak gitu

    ReplyDelete
  7. sedapnya menu.. iskk.. kalau laa eja pun ada sama.. soheh dah sambal bilis x dan sapa2 nak makan dah abih..

    ReplyDelete
  8. ramadhan yg baru lepas ni..mak tak buat acar buah..huhu....teringin sungguh...haish..kak azie oi..leleh air liur dah ni..huhu

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah..rezeki kita murah dan dilimpahi...moga bersama berkat dari Nya..
    kalau tak control..bukan lagi buncit tapi bertambah penyakit dari dalam nanti kang..hee

    ReplyDelete
  10. fuyooooo, nak rasa gak ;) anak bujang yg mana satu tuh? hee

    ReplyDelete
  11. expert buat pulut kuning? susah tu banyak keje...hebat la.

    ReplyDelete
  12. makan dan makan..sama juga dgn tidur..
    tak pernah PUAS..

    ReplyDelete
  13. CKLAH > I ni Banjar Perak (ikut ayah, Bonda asal Banjar Johor) so memang wajibnya Ketupat Nasi, makan dengan Daging Masak Merah. Ketupat Palas jarang, lemang lagi la payah.


    EELOBOR > Yup, hari ni hari minggu, mesti penuh punyalah...

    ReplyDelete
  14. AYU > Sambal Bilis ni simple jer, sapa-sapa pun pandai buat, cuma Kak Azie amalkan goreng dulu bilis tu, baru campur, enak youuuu.


    EJA > elehhh macam ler dia tak pandai masak Sambal Bilis. Mesti tahu tuuu..

    ReplyDelete
  15. SITI > Belajar la masak Acar Buah tu. Nanti kalu expert, leh jual kat kawan-kawan. Sedap tau, time sahur makan dgn Acar Buah.



    Bang LB > Syukur. Ramai yang bersedekah jamu kengkawan makan.

    ReplyDelete
  16. NORASHIKIN > Bila nak buat makan-makan? Habaq mai, nanti MakNdak buatkan Pulut Kuning. (Bujang yang tuaaa..)



    ANA > Expert tu takler. Tapi dah selalu buat, rasa mudah jer. Yang mungkin susah bagi setengah orang, sebab nak kena kukus 2 kali. Try la, tak susah lah.

    ReplyDelete
  17. ZEQZEQ > Perkataan PUAS itu patut diganti dengan perkataan lain, kan?

    ReplyDelete
  18. kak, sambal eja buat tak ler sehebat sambal otai ye tak? ahaks! (gaya2 membodek.. kot2 dapat duit raya..)

    ReplyDelete
  19. Memang pun. Bahaya ni pegi rumah terbuka, semua nak di makan.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails