Sunday, May 29, 2011

Weeding DIDI~ALFI: Cerita Ahad Lalu Sebelum Cerita Ahad Ini...

Salam
29-05-2011
Ahad, panas sepanjang hari.


Hari ini Ahad, sepatutnya berehat lepak guling-guling atau baring baca novel selepas alarm hp jika terlelap...

tapi,

aku keluar buat kerja. Kerja lagi? Yup, ada saja kerja yang harus dibuat atas nama tanggungjawab.

Gambar-gambar berikut adalah yang ditunggu sekian lama, baru kini My Anak Menakan upload di FB, barulah dapat cilok.

Kisah hari langsung My Anak Menakan yang menikah minggu lepas. Majlis persandingan di Dewan Banquet, UPM, Serdang.

DIDI @ NADIAH dan ALFI JAFREE.


Pic pengantin berjalan bawah pedang yang lebih jelas tidak dapat dicari.

My BONDA tidak hadir atas sebab-sebab kesihatan. Tapi rata-rata ramai ahli keluarga berkumpul... lagi dan lagi.

Bila dah lama tak jumpa, apa lagi yang best? Borak-borak gebang pastu gelak-gelak gelak-gelak.... gelak pastu sibuk posing dan posing.

My Abg LONG sediakan meja khas untuk kami di hadapan pentas pelamin dan ketara sungguh meja kami yang paling havoc!

Ntah-ntah gambar kami lebih banyak dari gambar pengantin kot!

Kerana majlis meriah, so entri pun meriah dengan gambar-gambar.

Jom layan!



My eldest Cucu Menakan, yang comel cute!




Yeayyyy!

Aku hanya ada 2 orang kakak sahaja (with husband masing-masing).

Kenangan...

Makan borak, makan borak. Pastu gelak-gelak!


Dua orang blogger...





Cousins.


Gathering yang best....! Walaupun majlis kahwin di bandar sangat jauh berbeza dengan kerja kahwin yang dibuat di kampung. Terutama dari segi penglibatan. Penglibatan adik beradik sangat mendalam bila ada majlis sanak saudara sehingga jiran pun sanggup bertunggu tangga.

Jika di bandar, majlis diserah pada syarikat tertentu. So adik beradik sendiri pun datang bawa badan!

Rasa juga rugi dan sesuatu yang “hilang” dalam agenda keluarga....

Susah nak komen, ikut aliran kata orang. Apatah lagi bila majlis yang sangat protokol terutama bermain dengan tema, masa, konsep dan segala bagai yang orang kampung tak pernah amalkan pun dulu.

Ermmmmmm.... yang penting kita happy!










16 comments:

  1. hehe..sepupu zie pon kawen lalu2 bawah pedang macam tu..sebab asben dia askar..dah 8 tahun dia dok sabah..hmmm...

    ReplyDelete
  2. Orang sekarang kata ikut zaman.. dulu orang kampung memang kerja kampung, petani dan sebagainya, tapi sekarang orang kampung pun dah kerja macam2. Rata2 dah tak ada masa dan kadangkala dah tak kenal anak siapa...

    Nak gotong royong kadangkala tak ada orang. Tak ada yang dapat masak, angkat hidangan.. Banyak dah berubah buat layan diri kat kampung. Hujung2 nak lebih mudah terpaksalah serahkan kepada syarikat tertentu..

    Namun ada yang masih mengamalkan tradisi lama.. memang seronok. Kami di Sibu kenduri kahwin 2-3 jam sahaja..

    ReplyDelete
  3. ZIE:
    Semua tentera kalu kahwin ada acara berjalan bawah pedang, kan? Best nya dapat tengok. Pastu tiada kompang, sebaliknya ada muzik tertentu mengiringi.


    MOHAMAD:
    Benar juga pendapat awak tu. Setuju. Generasi hari ini ramai berhijrah, lalu kaum veteran tidak lagi upaya nak buat segala kerja kahwin dari mula. Gotong royong semakin kurang sekarang...

    Sayang sekali, kan?

    ReplyDelete
  4. good morning kakakku...

    mmg gelem abis kalau majlis di dewan. mmg rugi tapi.. itulah yang terjadi..
    ayu suka kalau time tu ada rewang,. sambil layan sedara mara yang ada sakit~latah~.. hahahaha..

    daku mmg suka cari mangsa buat hiburan...mmg happy

    apa2 pun keadaan mmg berbeza ikut kemampuan dan tempat..

    PS: amboi2 lawa baju....... meletop kakakku kak azie, dan selamat pengantin baru utk DIDI dan suami

    ReplyDelete
  5. seronok sangat dapat gather-gather :) lepas ni bila la lagi kan..

    anyway, sori lmbt upload gambor :p

    ReplyDelete
  6. huhuhu...gambar 2 orang blogger tuh yang paling menonjol kut, ngalahkan pengantin. ahaks....

    ReplyDelete
  7. wah...kak z nampak kurus la dengan baju kurung hitam tu

    ReplyDelete
  8. memang sah.. dua orang blogger tu yg lebih menonjol.. nak buek camno kan, dah blog dio

    tahniah kepada kedua pengantin, moga bahagia selamanya

    ReplyDelete
  9. tentera yg berpangkat je kot, yang tak berpangkat, takdak pedang, keris pun takdak. hehe

    ReplyDelete
  10. Seronok jumpa saudara mara kan Azie...

    ReplyDelete
  11. yg penting dapat berkumpul dgn saudara mara yg bestnya kak AA... kat kg pun dah banyak yg guna khidmat katering dan buat majlis kat dewan2 sebab nak grand

    ReplyDelete
  12. kenduri dalam dewan la best.. tak panas.. ada ekon.. kalau bangku tak cukup pun tak la 'panas' sangat..

    apa pun kenduri kawen stail dulu2 jugak yang best.. gotong royong.. telur bungkus dengan tisu lam mulut je.. klasik sungguh..

    sekarang ni, lauk pun disenduk.. kalau dapat tang isi, isi laa.. kalau tang tulang, tulang la.. nasib la..

    ReplyDelete
  13. Azie, cklah mencelah masuk....dah sedia nak lawan mangga tu. Hahahahah. ...kebetulan jumpa mangga besaq di Parit Buntaq!

    http://xiiinam751.blogspot.com/2011/05/mengulit-ambeng-di-ambang-maghrib.html

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails