Tuesday, April 5, 2011

ABPBH2010: Yang Gemilang Memang Terbilang...

Salam.
04-04-2011.
Malam.


Harus juga menulis sesuatu tentang majlis anugerah ini.

Pembukaan oleh suara “pure jantan” AZLAN (And The Typewriter) yang beraksi ala-ala Jim Carey lak. Selepas itu, persembahan dilihat (oleh mataku) seperti biasa sahaja. Konsep berbeza kali ini. Moden Klasik.

Ada juga yang moden sungguh (tak klasik pun), contoh terdekat tentulah Fasha Sandha. Tak tunjuk bahu tak sah.


Kenapa takda orang pakai kebaya/kebarung dengan batik sarung di atas kepala? Itu klasik ka?

Tahniah kepada semua pemenang. Yang menang kerana bakat tentu hanya boleh dibilang dengan jari. Biasanya yang popular tidak semestinya bagus, manakala yang bagus biasanya pasti akan popular.

So aku yakin hampir semua yang menang malam tadi adalah popular kerana mereka memang bagus. Cuma terperasan, semasa Fasha Sandha diumum, agak lambat sorakan berbunyi. Mungkinkah tersasar dari jangkaan? Undian memang adil.

Persembahan? Aku hanya nak bagi markah kepada ANUAR ZAIN dan Dato’ Siti Nurhaliza. Yang lain-lain tu, tetap biasa. YUNA nyanyi tak berapa jelas lak suara unik dia, mungkin terganggu sedikit kerana sibuk nak fokus pada alat muzik di atas paha tu kot...

Terperasan juga si Kencana Dewi yang sensorang kat kelompok penonton situ yang berdiri bagi “standing ovation” pada ANUAR ZAIN. Phiewwww! Aku pun terpaku seketika menghayati si ANUAR nyanyi Sedetik Lebih tuh... Tiap kali dia kuar tv pun, kalu ada peluang memang aku akan tengok jer si ANUAR ni. Aura dia semacam lah!

Gandingan Ana Raffali dgn penyanyi baru tu tak berapa best lah. Malah ELLA berganding dngn ALIYAH dan sorang penyanyi baru nama SHIMA tu pun tak best. Mujur ELLA, dia maintain dengan identiti dia. Ketara betul dia jer yang enjoy dengan persembahan tu.

NAJAZ = akronim utk 5 pelawak masa kini. Nampak sangat depa bukan berlatih sangat kot. Ada yang lirik pun terterabur, step bersepah, tapi tetap menghiburkan. Itulah berbakat namanya, anytime leh handle situasi.

Pengacara? Meriah dan best. ZIZAN nampak mengawal lawaknya agar tidak terbabas keterlaluan. Wajar dipuji kerana dia sedang melalui kerjaya yang cemerlang. Gandingan Raja Azura dan Syarifah Shahira, tetap menjadi. Shahira macam biasa, selamba lawak, cool jer dia. I like!

Raja Azura, mengekalkan kebolehan. Cuma bab dia sebut jangan peluk-peluk lepas menang tu, agak keterlaluan bila nama NABIL disebut. Kalu perli tanpa sebut nama pun orang dah faham. Aduhai... sian NABIL. Itulah kesannya.

IRMA. Manisnya dia.

Lama tak tengok MAK NANI. Sedih dan terharu lihat dia dipimpin naik. I suka dia sejak tengok lakunan dia dalam Seri Mersing lagi.

Ramai kelihatan memuji SHAHIEZY SAM yang meluru mencari Mamanya, malah semasa kali pertama naik dia sebut nama ibunya terlebih dahulu. Bila menang anugerah terbesar, wajar sekali wanita itu dirai bersama. So sweet!


Kejayaan pasti tidak diraih bersendirian, pasti ada team-work di belakang yang menyokong, pasti ada orang-orang istimewa yang mendorong juga pasti ada peluang dan ruang dibuka oleh orang-orang profesional lain. Industri hiburan turut menyumbang ke arah ekonomi negara, mana yang patut disokong wajar diberi sokongan.

Hampir semua keputusan begitu mudah untuk diramal.

Artis Duo/Berkumpulan Popular: 6th Sense — aku dah agak.

Pelakon TV Wanita Popular: Fasha Sandha — Boleh laaa...

Penyampai Radio Lelaki Popular: Faizal Ismail (Hot FM) – dah agak.

Artis Komedi Wanita Popular: Noorkhiriah — hebat akak kita ni. Dulu masa anak dara, baru berlakun drama watak kecik-kecik jer, selalu nampak dia yang pemalu dengan baju kurung tunggu bas kat depan Pandan Jaya tu. Bila aku lalu depan dia, ketara dia memang nampak macam anak dara sunti.

Penyanyi Nasyid Popular: Rabbani — pun leh agak.

Pengacara TV Lelaki Popular: Aznil Hj Nawawi — saingan hebat. Kalu pun dia tewas, aku rasa dia tetap berada dalam kelasnya yang tersendiri.

Artis Baru Lelaki Popular: Shahir — aku sangka Shah Jaszle.

Penyampai Radio Wanita Popular: Fara Fauzana — aku memang nak dia menang...!

Pelakon TV Lelaki Popular: Remy Ishak — zaman Remy sedang memuncak.

Pengacara TV Wanita Popular: Fara Fauzana (Melodi) — kenangan indah kerana dia sudah lepaskan Melodi.

Artis Komedi Lelaki Popular: Zizan — sapa lagi yang boleh lawan dia buat masa ni?

Anugerah Pencapaian Sepanjang Hayat: Dato’ Rosnani Jamil — wajar dan tepat sekali.

Penyanyi Lelaki Popular: Faizal Tahir — perhhhh! peewwiiiitttt....!

Pelakon Filem Wanita Popular: Lisa Surihani — she deserved it!

Artis Mobile Paling Popular: 6th Sense — of course laaarrrrr...!

Artis Baru Wanita Popular: Ana Raffali — entahlah, takda lagi yang boleh beat dia kot... kemenangan lately dalam AJL mungkin mempengaruhi keputusan.

Pelakon Filem Lelaki Popular: Shaheizy Sam — sudah tentulah dia yang paling layak!

Dan kerana 2,3 hari sebelum majlis, sudah ada bahagian urusetia bercerita di radio tentang kemunculan “USOP Wilcha” untuk umumkan anugerah tertinggi, so aku tidak terasa akan excited gimik itu.


~...LOVE is sacrifice. You can say it thousand times but it does not mean anything if not proven with actions...~








34 comments:

  1. ceciter, ceciter... hehehe
    lawak betul USOP WILCHA

    ReplyDelete
  2. ceciter, ceciter... hehehe
    lawak betul USOP WILCHA

    ReplyDelete
  3. ceciter, ceciter... hehehe
    lawak betul USOP WILCHA

    ReplyDelete
  4. sya layan jugak tp selang dgn trilogi cinta (,")

    ReplyDelete
  5. dapat tengok yang last ... anugerah paling popular dan persembahan Dato siti je, yang lain miss

    harap dapat nengok siaran ulangannya

    ReplyDelete
  6. kak...
    serius tak tgok kak...huhuhu!!!tak teringat pun sy...

    p/s ehem2 pjg beno komen yek...hehehehhe...

    ReplyDelete
  7. err tak tengok pun...
    tapi dah tahu bila bca kat sini
    :)

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum,
    Waaaaa kat sini leh nengok keputusannya hu hu hu


    Mmmmmm sempat gak si Pasha turun belon ya mendarat kat Genting, ingatkan tunggu tulip keluar dari kudup dulu ;)

    ReplyDelete
  9. sungguh detail ulasan.
    bguna untuk orang yang tak nonton macam kpah ni..

    ReplyDelete
  10. CAHAYA KITA:
    Kak Azie tak berapa gelak sebab tak tengok pun filem tu.



    SYA:
    Sama ler kita.



    IBU INTAN:
    Kalu ada ulangan, saya tingin nak tengok part Anuar Zain dan Siti jer.

    ReplyDelete
  11. AZIAN:
    Tak tengok pun tak rugi apa.


    SI PARA-PARA:
    Majlis tu biasa saja.


    ANYSS:
    Salam.
    Pasha tu naik heli ker?

    ReplyDelete
  12. KAK PAH:
    Keputusan tu saya copy paste jer...

    ReplyDelete
  13. Semasa menonton siaran langsung itu, BS telah mengemukakan satu soalan cepumas kepada maknya mengapa masih ramai perempuan yang tidak bertudung... Aduh! bagaimanakah hendak memberikan jawapan yang dapat memuaskan hatinya??

    ReplyDelete
  14. ai teruja fasha rebut kembali award pelakon tv wanita popular... ahaksss

    tak sangka peminat dia still ramai kan. *__"

    ReplyDelete
  15. part yang paling best adalah masa usop welcha naik ke pentas. selain itu saya cuma tengok pengacara jer sebab gandingan yang mantap & memang lawak. kemudian sambil2 jeling masa yuna nyanyi. lawa tul lah si yuna tu kan? huhuhuhuhu

    ReplyDelete
  16. saya frust kak azie..ketiduran wey..huhu..

    bila ada ulangannya..waaaaa

    tahniah kpd pemenang..mmg jangkaan seme tu dan yg pasti..seme finalis bagus2..

    ReplyDelete
  17. CA langsung tak tahu anugerah ni..... hehehehehe terukkan ....

    ReplyDelete
  18. Kakak memang tak tengok sebab anak-anak sekolah esoknya.... Hari sekolah memang tak tonton tv.

    ReplyDelete
  19. FB saya sesak dengan video usop wilcha~~haha~~

    ReplyDelete
  20. tgk 3 anugerah terawal sj..baby mengamuk huhuhu
    usop wilcha pun tgk kat youtube...lawak pecah perut!

    ReplyDelete
  21. assalamualaikom kak azie.. :D
    ghase2nye ade tak yg aplod anuarzen nyanyi tu kt yutiub? yg part lain tu teman tak kesiyor nk nengok hehe

    ReplyDelete
  22. lawak giler masa usop wilcha dan johan naik pentas...mmg klaka abes...

    ReplyDelete
  23. kak saya mula plan nak nengok siti jer.. jap2 tukar chanel, jap2 tukar chanel..tetiba terserempak annuar tengah nyanyi, terus cair dengar suara dia.. heheh..

    ReplyDelete
  24. AA- Yang paling best tu... Satu Arena All Stars tu angkat tangan macam Usop Wilcha... paling tak best...hmmm... menang 2 kali... rezeki dia. Aku cuma tengok Melodi, dan cuma dengar Lite.fm.

    ReplyDelete
  25. AA-Nak tambah lagi, tadi baru teringat, memakai kain labuh hingga menyapu lantai adalah haram hukumnya. Betul tak?

    ReplyDelete
  26. wow.. mcm wartawan hiburan je.. terbaekkk!!

    ReplyDelete
  27. Assalam,
    Kalau naik heli mana lak saya nampak...kalau saya TERnampak tu maknernyeee Airasia je lah hu hu hu heli tengah polish kot ;)

    ReplyDelete
  28. KAKCIK:
    Memang payah tu nak jawab. Apatah lagi melibatkan orang2 yg dlm dunia hiburan ni... aduhhh



    NM02:
    Kak Azie tak pernah undi. Mungkin kisah peribadi menyumbang kepopulariti nya.

    ReplyDelete
  29. EELOBOR:
    hehehehe layan jer la ek. Sama ler macam yg pompuan suka tengok Anuar Zain.



    MEK SARAH:
    Tak pasti ada ker ulangannya ek?

    ReplyDelete
  30. CHIK ATT:
    Tak da ler teruk.


    KAK ZAKIE:
    Saya tak leh elak KAK. Tv depan rumah, langkah depan belakang pun nampak tv.



    BUJAL:
    Waduhhhh... jenoh kamu melayan yer

    ReplyDelete
  31. ZAKIYAH:
    Memang lawak betul USOP tu. Ramai lak yang suka layan.



    AZEEDA:
    Salam.
    Nanti kita sama-sama cari You-Tube tu yerrr..



    WAHIDA:
    Hahahahaha... tergolak besar la ya

    ReplyDelete
  32. AANAS:
    Siti tu buat persembahan apapun memang klass!
    Cair tengok Anuar yerrrrrr... hehehehe


    RAMBUTAN:
    Ramai pengikutnya si USOP tu ek. Dia mencetuskan fenomena plak.
    Haram ek? Tak tau la. Yang pasti kalu dah nampak semua belakang, terbelah dada.. haram ler tu

    ReplyDelete
  33. GC:
    uishhhh... itu ulasan merapu Kak Azie saja.


    ANYSS:
    hehehehe... tak lama Fasha tu bakal naik Heli Bang Jejai tu semula kottttt.. Ahaks!


    CIKCERIA:
    Suka jugaaaa..

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails