Wednesday, April 13, 2011

“What Happen Back There, Sis?”

Salam.
12-04-2011


Perasaan yang bermula sejak malam kelmarin, tidak juga reda. Berdebar, gemuruh, gembira, sayu terharu, rindu...

Cemana nak citer pada korang. Tak reti. Tiada perkataan yang tepat. Ada banyak perasaan.

Masa pertama kali My Anak Menakan bagitau malam tadi (mujur teragak nak on FB lewat malam tadi), I cry!

Selingkar kisah yang panjang sebenarnya, tetapi tiada langsung kisah pahit, tiada langsung kisah merajuk malah apa yang berlaku tiada siapa pun di antara kami menduga.

Takdir menentukan yang dia pada kira-kira 15 tahun dahulu, di usia yang terlalu muda, mencuba sesuatu yang baru sehingga satu tahap, mengambil keputusan mengikut cruise, melihat negara luar, mencari pengalaman.

Dan tiada siapa juga yang menduga masa yang berlalu memisahkan kami sekeluarga dengan dia begitu lama. Tidak pasti apa masalah, tidak tahu kenapa punca. Walau dia pernah menghubungi beberapa kali, tetapi selebihnya kami tidak dapat mengesan dia berada di mana.

Kini, penantian berakhir, bila bertemu di FB, dan ternyata lebih setahun beliau berusaha menjejaki kami, setidak-tidak salah seorang ahli keluarga yang mempunyai akaun FB.

Kerana kerjayanya yang tidak menetap di suatu tempat, lebih banyak di laut (with Star Cruise), sukar mengagak di mana lokasi, berapa lama mendarat.

Pengakhiran, beliau kini sudah menetap di Pattaya, Thailand dengan membina kehidupan di sana, yang aku boleh sebut sebagai kejayaan. Meskipun, masih bujang, (dengan alasan: no girl can stand with my work) tetapi aku berbangga kerana dia berjaya membina kehidupan walaupun ketika tiada ahli keluarga bersama yang menyokong. It’s hard.

“What Happen Back There, Sis?” > soalan dia yang membuatkan aku begitu sebak sekali.

Malam tadi, aku ber“chat” dengan dia hampir 4 jam. Macam-macam yang kami sembang, dan hampir separuh masa, airmata aku tidak berhenti. Membaca kisahnya, mendengar luahan hatinya, kerinduan kami dan kasih sayang yang diucap lewat perbualan alam siber, kemudiannya memberikan kepuasan dan kelegaan.

Selepas ini, beliau sedang merancang untuk pulang seberapa segera.

Dia ialah adik bongsu ku. Yang terlalu sedikit masa kami bersama dulu. Kerana selepas dia sekolah, aku sudah berkahwin, dan sekali sekala jumpa di kampung. Kemudian dia pergi...


Gambar yang dia hantar kepada semua ahli keluarga yang memiliki akaun FB.

Wahhh... macam drama pulak dah. Jejak Kasih, mungkin boleh disebut. Kerana sebelum ini memang pelbagai cara juga sudah kami cuba menjejak dia dulu.

Setiap orang ada alasan mereka sendiri, right?


*Kalaulah dia tahu, aku pernah menulis sebuah sajak tentang kisah dia, pernah juga tersiar dan aku pernah dapat duit dari hasil sajak itu... ohhh!



~...HISYAM sendiri tidak pernah tahu tentang kerinduan sehingga suatu ketika bila SERI BULAN harus pulang ke Rantau Abang, dia menunggu seperti hendak menyambut durian gugur...!~






35 comments:

  1. Air yang di cincang tidak akan putus melainkan JBA datang potong bekalan air jer...

    Peribahasa Jepun ( Part 2 )

    ReplyDelete
  2. apa dia buat kat sana tu AA. Biz.. Mana tau kalau nak ke sana. ada gak yg boleh dicontact2..

    ReplyDelete
  3. Sallam,

    Selagi ada hayat Allah tetap temukan,
    bagus juga ada akaun FB ni yee,
    banyak dah dengar pertemuan yang tak
    disangka melalui akaun FB.

    ReplyDelete
  4. MIECYBER:
    JBA potong kalu air tak pernah berbayor bang... Ini air banyak, air laut lak lagi. hehehehe



    YAN:
    Ya, ada bisnes berkaitan pelancungan. Nanti I update lagi.



    LIPISLADY:
    Syukur alhamdulilah.... Memang tak sangka

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah...terasa sayu pulak baca posting nie...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum,
    Alhamdulillah, moga2 kembalinya dia akan lebih bermakna. Tiap apa yang berlaku, tetap ada himahnya yang hanya Allah sahaja lebih tahu atas setiap aturan dibuat.

    ReplyDelete
  7. Azie...

    kakcik menangis membaca coretanmu ini...dan rasanya Azie tahu kenapa.... :(

    ReplyDelete
  8. AA
    Alhamdulillah kasih bertaut kembali..

    ReplyDelete
  9. NAA:
    Alhamdulillahhhhh.... syukur sangat.



    ANYSS:
    Kami lebih dulu menerima semua ini sebagai takdir. Kerana dia pergi tanpa ada sebarang permusuhan pun. Semua orang memang sayang pada dia, sbb dia bongsu.

    ReplyDelete
  10. KAKCIK:
    Saya faham...
    Saya sendiri sejak semalam, tiap kali teringat jer, asyik menangis. Pilu sayu, rindu.



    SOM:
    Alhamdulillah. Tak sabar nak jumpa dia.

    ReplyDelete
  11. syukur Azie,

    moga pertemuan kembali ini kekal selamanya

    ReplyDelete
  12. salam kenal kak azie.. bertandang dari blog kakcik

    syukur alhamdulillah, akhirnya bertemu
    selama mana pun hilangnya.. ingatan tetap takkan lupa pada darah daging sendiri kan.. happy 4 u sis

    ReplyDelete
  13. alhamdulilah..

    gitu ceritanya...
    jumpa nantu peluk puas-puas eh!!

    ReplyDelete
  14. IBUINTAN:
    Syukur.
    Begitulah hendaknya.


    DRSINGA:
    Alhamdulilahhh..
    Memang nak peluk puas-puas!

    ReplyDelete
  15. H4NI3:
    Salam. Sila masuk, terimakasih.

    Begitulah sebuah kehidupan dan takdir yang tertulis. Tiada siapa pun dapat menentukan, pertemuan dan perpisahan.

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah...seronoknya

    saya yang membaca ini pula tegak bulu roma...

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah...seronok dgr akak dapat jumpa balik adik yg dh lama menghilang.

    ReplyDelete
  18. saya pun sayu baca kesah akak ni. terasa mcm saya plak yg alaminya.

    moga pertemuan ini boleh buatkan akak sekeluarga hilangkan perasaan rindu yang sebegitu lama terpendam

    ReplyDelete
  19. salam perkenalan kak azie...


    alhamdulillah... tumpang gembira untuk kak azie.. :)

    ReplyDelete
  20. cincang air takkan putus.. eh! tak kena peribahasa ni, yang ni, 'asam di darat ikan di laut...' pon macam tak sesuai apa pon kasih saudara bertaut kembali

    ReplyDelete
  21. alhamdulillah...semoga dia cpt2 kembali ke pangkuan keluarga...kalau kak azie sbg kakak dh begitu rindu dgn dia, ibu kak azie sndiri agknya bagaimanalah pula perasaannya, tentu terlebih2 lg kerinduannya....mgkn spnjg masa sepanjang doanya, turut sama diselitkan ttg adik akak ni...

    kak...sy jg tumpang gembira

    ReplyDelete
  22. wahhh...hensemnye kak!!! ekekekeke!!!!


    *ok back to topic - air dicencang takkan putus kak... :D

    GB

    ReplyDelete
  23. Kena sujud syukur AA. Betapa Allah masih mengasihi keluarga AA kerana perginya bukan tiada keredhaan.

    FB yg digunakan secara +ve. Alhamdulillah.....

    ReplyDelete
  24. adik? owhhh...berita gembira yang bisa mengundang sebak didada. semoga akan ada pertemuan seterusnya...insayaallah...

    ReplyDelete
  25. Jejak Kasih ni....

    Bersyukur lah dapat contact kembali adik akak tu...

    Saya faham..mesti masa tu(keputusan nak belayar) mendapat tentangan keluarga...

    ReplyDelete
  26. alhamdulillah kak azie dpt bertemu kembali..setelah bertahun2 tak dpt bertemukan...

    nak tunggu n3 seterusnya..

    ReplyDelete
  27. tu lah guna nya social network nie...
    seronok nye bila dapat bertemu dgn org yg dah lama tak jumpa...apatah lagi bila orang itu ada lah darah daging kita sendiri...

    ReplyDelete
  28. akhirnya.....dpt juga jumpa ngan adk tersayang =)

    ReplyDelete
  29. KAK KUJIE:
    alhamdulilahhh.
    Kalulah saya boleh lukis perasaan saya Kak...



    ANA:
    Seronok, gumbira, terharu, dan semuanya ada ANA.

    ReplyDelete
  30. NM02:
    Tak tau cemana nak gambarkan perasaan ini. Rindu sangat sampai adakala kami lali dan pasrah.


    KUCING OREN:
    Yay! > kucing bila nak tukar kaler?


    IMANAMANI:
    Salam. Terimakasih sila masuk.

    ReplyDelete
  31. CEMOMOI:
    Semua peribahasa tu tepat. Kasih tidak pernah putus, cuma berjauhan dipegang hanya rindu.


    ROSNANIE:
    alhamdulilah.
    Buat masa ini, BONDA belum diberitahu, bimbang dia terlalu mengharap atau terperanjat. Masa belum sesuai untuk dikabarkan.


    ASPIRASI:
    Hensem eeh? hehehehe
    Terimakasih.
    *Awat tukaq nick?

    ReplyDelete
  32. KAK ZAKIE:
    Alhamdulilahhh... syukur sangat.
    Sebelum guna FB, dia pernah berusaha mencari ahli keluarga thru Yellow Pages.!


    JUN AINA:
    Pasti akan ada banyak lagi pertemuan selepas ini.


    DADDY ZIYYAD:
    Syukurrr..
    Actually, dia pergi belayar dgn keputusan sendiri. Kami tak lah menghalang, tapi semua terjadi begitu mengejut masa tu.

    ReplyDelete
  33. AIN NORAINI:
    alhamdulillahhh...
    Nanti jika ada cerita, pasti akan dikongsikan lagi.


    ACU SAYANG:
    Benar. Memang tak menduga sama sekali, akan bertemu dengan cara begini.


    SYARIZA09:
    Akhirnyaaaa...

    ReplyDelete
  34. sedih, sebak n hepi for u!!!

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails