Tuesday, April 19, 2011

GEMILANG 13 episod: Ulasan pun 13 baris...

Salam
19-04-2011
Siang, flexible hours.


Tekanan kiri dan kanan.

Macam banyak sangat kerja nak buat, tapi tak juga kot.

Macam tak sempat jer nak melawat entri-entri kawan.

Macam buntu jer nak citer apa.

so, berehat sekejap lah.

Hari-hari yang penuh, dan bakal dipenuhi tanpa rehat mesti ditunggu dengan sedikit persediaan.

Kesihatan kena jaga, makan pun tak bleh hentam ABC lagi, nanti sakit tekak susah. Sogha nak pakai hujung minggu ni. Eleehhhh Azie...! > bak kata kawan “jahhhaaatt” aku.

Abeh? Takkan nak bakor?


Sedikit ulasan:
Ramai tak puas hati pengakhiran GEMILANG semalam yang tidak lengkap. Termasuk aku.

Ada persoalan masih digantung (sengaja kah?) untuk dibawa ke musim baru? Tunggu saja.

Sekali fikir, padan muka Rohana, what U give, U get back! Tapi apa yang dia dapat?


Tapi melihat “Rohana” yang antagonist tetapi manis, ohhh boleh tahan menawan juga dia.



Yang paling memikat dalam drama itu adalah, kostum yang vintage! I like!



~...HISYAM pulang tanpa sebarang hasil buruan walau berjanji memikul burung nan sekawan, lalu SERI BULAN merasa rawan sehingga tidak lalu makan waima lemah memegang cawan...~












31 comments:

  1. hmmmm kenapa watak antagonis yang sesuai untuk dia yer... dalam cerita sahara juga sama...

    ReplyDelete
  2. aina sanggup balik awal sebab nak tengok last episode, anak2 mengada2 pun kena marah...kalau bapaknya mengada2 memang jadi naga malam tadi...hahhaaa...

    ReplyDelete
  3. mengidam nak makan ABC tapi ABC kat Mr. Cendol rasa sgt weird. Tak sedap!

    ReplyDelete
  4. baju je yang vintage~~tapi props dengan suasana banyak yang lari dan tak sepatutnya ada pada 1976~

    macam episod last semalam~dia bukak pintu yang guna mangga brand solex.sungguh wtf~~

    *arwah yasmin ahmad terer.tengok cerita mukhsin.background tahun 1995.public phone kaler oren,tin ridsect lama pastu roadtax kreta pun style lama punya~respek!


    -gila panjang komen saya~~haha~~

    ReplyDelete
  5. mula2 tengok citer Gemilang ni macam tak best! tapi bila dah nak sampai ke Klimaks! pergh! mantap beb!

    kalau dapat cikgu macam cikgu saif tu kan best! :)

    ReplyDelete
  6. AA
    I pun tak puas ati tetiba jer diorang dah tua. I miss the trio!

    ReplyDelete
  7. ala...munna tak tgk langsung cerita ni Gemilang ni...

    ReplyDelete
  8. Oo..semalam episod akhir ek? tak tgk pulak. kena tanya sape yg tgk nih..

    ReplyDelete
  9. saya tgk awal2 aje..lepas tu xtgk sb ketiduran awal..huhu

    ReplyDelete
  10. Aslkm

    Mama tgk sekerat..lepas tu lari ke Imam Muda..memang dasar tak setia!

    ReplyDelete
  11. spi skrg tak tgk2 pon citer nih..:)

    ReplyDelete
  12. tak boleh nak komen, sebab saya tak pernah tgk crita ni.

    ReplyDelete
  13. kak,

    pakaian dorang memang vintage.. cuma dialognya ada jugak yang tak berapa 'kena' dengan suasana 70-an tu..

    contoh : okey.. (zaman dulu dah ada ke org dok cakap ok cenggitu?)

    ReplyDelete
  14. Aku dah terlepas semua episod cerita ni, Media Prima ada buat DVD ke, CD ke tak? Alaaaaaaa

    ReplyDelete
  15. ending yg kurang "kick"..huhuhu

    ReplyDelete
  16. Gemilang buat sendiri lagi best

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum,
    Semuanya best pasal gemilang termasuk Ruhana, tapi bab ending...Fuhhhh sangat sangat (30 juta kali) tak best.

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum,
    Semuanya best pasal gemilang termasuk Ruhana, tapi bab ending...Fuhhhh sangat sangat (30 juta kali) tak best.

    ReplyDelete
  19. a'ah..betul la kak azie..sampai bab ending..."ish, awat lagu tu ending dia"..tak puas ati la...ada ka tua macam tu saja..huh, tak mencabar betul!
    tapi tang rohana tu best...hohoho...padan muka dia..kan..kan..

    ReplyDelete
  20. salam azie..makcik pun tak berapa suka ending macam tu..rasa tak puas tak macam nur kasih..endingnya terlalu cepat..

    ReplyDelete
  21. ALIMAZ:
    Kak Azie rasa dia lebih berkesan dgn watak kontra, sebab lirik mata dan tone suara dia sesuai.


    JUNAINA:
    Amboiiii... Naga memalam? Memang nak lempaq ke laut.


    GC:
    Tang mana nyer Mr.Cendol tuh? Kak Azie cuma makan kat gerai ikan bakar jer. Bleh lar.

    ReplyDelete
  22. BUJAL X:
    Komen yang panjang, but I like. Betul, costume saja yang menyelamatkan.

    Sebagai sebuah drama bersiri, tentulah sukar membanding dgn filem yang lebih luas sasaran penonton, dan bajet yang lebih...

    Arwah Yasmin sukar ditandingi. Dia study semua sudut!

    ReplyDelete
  23. MAKDARA:
    Pada Kak Azie, lebih suka beberapa siri awal, masa SAIF kanak-kanak yang susah tetapi penuh kesedaran tentang ilmu.



    SOM:
    I rasa seperti janggal bila sesuatu yang drastik terpaksa (ya ker terpaksa) dibuat pada episod akhir.

    ReplyDelete
  24. KAK MUNNA:
    Tak per, drama tu bermesej pendidikan di zaman 70-an dan yang menarik ianya sebuah kisah benar (yg berlaku di Kota Bharu).


    NORMALIZA:
    Kat You-Tube ada kot...


    MEK SARAH:
    Awal nyer tidorrrrr....

    ReplyDelete
  25. MAMA JU:
    Imam Muda pun best. Baru start kan?


    AZZEY:
    Tak rugi pun, tapi kalu berpeluang tengok, untung juga.


    DADDY ZIYYAD:
    Drama tentang kesedaran para guru yang gigih untuk memberikan ilmu di tahun 1976, sungguh menarik.

    ReplyDelete
  26. EJA:
    Kerana ianya sebuah drama, ada beberapa aspek yang mungkin mereka tidak fokus, kerana tumpuan adalah kegigihan.



    RED RAMBUTAN:
    Takda la. YouTube kot adaa..



    ACU:
    Yup, kurang menyentuh. Walau pun sukar mengagak, tapi ending sebegitu jauh dari yang kita harapkan.

    ReplyDelete
  27. ZEQZEQ:
    Silakan...



    ANYSS:
    Salam.
    Rohana dilihat sebagai suatu watak yang mewakili insan busuk hati tapi di luar sedar, kerana latar belakang dia yang KURANG KASIH SAYANG....!

    ReplyDelete
  28. SITI MURNI:
    Rohana yang menjengkelkan tapi itulah kekuatan dan penyeri drama itu.
    Ending memang tak seperti yang kita harapkan.


    MAKCIK MERIAM:
    Nur Kasih pun dah jadi filem. 19 Mei nanti kuar kat wayang. Pegi tonton tau...

    ReplyDelete
  29. Tak tengok cerita ni, tut2 dah habis, kahkah! Tak dapek la den nak menengoknya..

    Sungguh cantik pelakon tu :)

    ReplyDelete
  30. DINAS:
    Ahaa dah habis pun. Tak pasti ada sambung ker tidak.
    Pelakon baru, TASHA SHILLA, cantik dan berbakat.

    ReplyDelete

Salam.
Terimakasih sudi mengomen dan mengomel.... :) *Bila saya tak sempat reply, jangan marah ehhh...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails